Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Lehetséges biztonságosan 2...

Lehetséges biztonságosan 2 ATX tápegység 12 V-os ágát használni egy eszközhöz?

Figyelt kérdés
Van darab tápegységem, a 12 voltos ágon az egyik 20 A a másik 22 A a maximális áram. Nekem legalább kéne 340 watt. Tudom hogy simán párhuzamosan nem lehet összekötni a kettőt az eltérő belső ellenállás miatt, de azon gondolkoztam hogy nem létezik e olyan technika amivel megoldható lenne mindkét táp használata?

2020. jún. 23. 16:43
 1/6 anonim ***** válasza:
71%
Ez elég nehéz így. De nem megoldhatatlan. De nagyon függ az ATX tápegységed kimeneti jelleggörbéjétől. Úgy emléksze, hogy a sima ATX táp nem tudja a CV/CC üzemet. De miért nem veszel/építesz egy neked megfelelő tápot? 340W 12VDC tápegység nem egy ördöngösség. Én biztosan ez útóbbi megoldást választanám, mint küzdeni egy totál bizonytalan megoldással.
2020. jún. 23. 19:03
 2/6 Szervizmérnök úr ***** válasza:
51%

Itt lesz egy kis félreértés, az egy közös 12 V szokott lenni, csak két mért ágra bontva.

Miután az ATX szabványalkotók kitalálták, hogy egy tápegység nem adhat le 30-40 amperokat, mert az tűzveszélyes, zárlat esetén felizzíthatja a vezetékeket.

Pontosan már nem emlékszem, talán pont 22 A-ben korlátozták.

Gyakorlatban ez úgy működik az egyszerűbb tápoknál, hogy be van iktatva egy-egy sönt a két ágba, amin eső feszültséget érzékeli a túláramvédelem és lelövi a tápegységet, ha valamelyik ágon túláram keletkezne.

2020. jún. 23. 19:04
 3/6 Szervizmérnök úr ***** válasza:
74%

Most látom, megint túl gyorsan olvastam és itt nem 1 db tápról van szó, hanem két külön tápegységről.

Lehet éppen azokat is párhuzamosítani, de ilyen tekintetben hasznos lehet egy kis vezetékellenállás, ami elősegíti az áramok egyenlőbb eloszlását.

Ugyanis ez probléma lehet, ha minimálisan eltér a feszültség, az áramok sem egyformán fognak eloszlani, de a gyakorlatban működik egyébként a dolog.

2020. jún. 23. 19:11
 4/6 anonim ***** válasza:
40%
Szervizmérnök úr: és milyen ellenállás, mekkora, hogyan méretezed? Mennyi lesz a feszültség esés? Teljesítmény veszteség? Kb. 20A-ről beszélünk! Gondolkozzál már egy kicsit! Láttad te már ATX táp kapcsolási rajzát? Egyáltalán tudod milyen típusú táp? Mert ATX és ATX táp között is jelentős különbség van a kimeneti fokozat felépítésében.
2020. jún. 23. 21:31
 5/6 Szervizmérnök úr ***** válasza:
65%

4:

Te mostanában nem bírsz rólam leszakadni? Ne fárassz és ne nézz hülyének!

Ha képes lennél értelmezni a 2. sz válaszom és félretenni a rosszindulatod, akkor levonhatnád belőle, hogy "láttam már dolgokat", finoman fogalmazva.

Esetünkben nem szükséges különösebben méretezni, a meglévő vezetékek ellenállásának kiaknázására utaltam csupán, kompromisszumokkal, beleértve a kimenet forrásimpedanciáját is.

Nyilvánvaló, hogy jobb lenne két egyforma tápegység, de ez van, ez volt a kérdés, ha valaki kísérletezni akar, lehet éppen próbálkozni.

Viszont vannak még további tudnivalók is ezzel kapcsolatban, amire később akartam rátérni, a kérdező reagálása függvényében.

Érted? Kérdező. Nem te.

Te inkább ne ugass bele, mert ilyenkor van az, hogy a végén majd én sem fogok segíteni, mert nem szeretem a vitatkozó hülyéket.

2020. jún. 23. 22:14
 6/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat.
2020. júl. 2. 16:37

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!