Lehetséges biztonságosan 2 ATX tápegység 12 V-os ágát használni egy eszközhöz?
Itt lesz egy kis félreértés, az egy közös 12 V szokott lenni, csak két mért ágra bontva.
Miután az ATX szabványalkotók kitalálták, hogy egy tápegység nem adhat le 30-40 amperokat, mert az tűzveszélyes, zárlat esetén felizzíthatja a vezetékeket.
Pontosan már nem emlékszem, talán pont 22 A-ben korlátozták.
Gyakorlatban ez úgy működik az egyszerűbb tápoknál, hogy be van iktatva egy-egy sönt a két ágba, amin eső feszültséget érzékeli a túláramvédelem és lelövi a tápegységet, ha valamelyik ágon túláram keletkezne.
Most látom, megint túl gyorsan olvastam és itt nem 1 db tápról van szó, hanem két külön tápegységről.
Lehet éppen azokat is párhuzamosítani, de ilyen tekintetben hasznos lehet egy kis vezetékellenállás, ami elősegíti az áramok egyenlőbb eloszlását.
Ugyanis ez probléma lehet, ha minimálisan eltér a feszültség, az áramok sem egyformán fognak eloszlani, de a gyakorlatban működik egyébként a dolog.
4:
Te mostanában nem bírsz rólam leszakadni? Ne fárassz és ne nézz hülyének!
Ha képes lennél értelmezni a 2. sz válaszom és félretenni a rosszindulatod, akkor levonhatnád belőle, hogy "láttam már dolgokat", finoman fogalmazva.
Esetünkben nem szükséges különösebben méretezni, a meglévő vezetékek ellenállásának kiaknázására utaltam csupán, kompromisszumokkal, beleértve a kimenet forrásimpedanciáját is.
Nyilvánvaló, hogy jobb lenne két egyforma tápegység, de ez van, ez volt a kérdés, ha valaki kísérletezni akar, lehet éppen próbálkozni.
Viszont vannak még további tudnivalók is ezzel kapcsolatban, amire később akartam rátérni, a kérdező reagálása függvényében.
Érted? Kérdező. Nem te.
Te inkább ne ugass bele, mert ilyenkor van az, hogy a végén majd én sem fogok segíteni, mert nem szeretem a vitatkozó hülyéket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!