Mi egy 50 éves csöves erősítő tápegységének biztonságos működési elve?
Első körben Hálózati trafót szeretnék cserélni az erősítőben, hogy 115V helyett 240V-ról üzemeljen. A trafó megvan hozzá, sec.: 2x250V 40mA fűtő 2x3V 2A.
A kapcsolásban a nulla a készülék fém burkolatra van kötve a védő föld mellé. Itt a trafó kapcsolása: [link]
Ennek a bekötésnek mi a működési elve konyha nyelven?
Miért is nem kéne, hogy ez agyon vágjon, ha terhelés alá kerül? A teljes áramkört, ha rákötném, elméletileg a házon vagy is a nullán áram fog folyni ami szerintem valószínűleg agyonvágna, vagy mivel földelt a ház földzárlat keletkezne és lecsapna mindent.
Ha valaki eltudná magyarázni ezt, vagy esetleg olyan irományt küldene amiből ezt meglehet érteni annak nagyon örülnék. A trafót beszereztem sajnos nagyon drágán, de amíg nem értem addig nem szeretnék kísérletezgetni.
"A kapcsolásban a nulla a készülék fém burkolatra van kötve a védő föld mellé."
Ezt most pontosan mire érted? A készülék fizikai valóságában a jelenlegi állapotban? Mert a mellékelt rajzon ezt nem látom.
"A kapcsolásban a nulla a készülék fém burkolatra van kötve a védő föld mellé."
Szorri, de én nem látom ezen a rajzon, hol van a nulla a "burkolatra" kötve. Amúgy a hálózat leválasztáshoz én mindenképpen kétpólusú kapcsolót használnék.
"Akkor a doboz érintése miért nem veszélyes?"
Azért mert le van földelve :P
A 60-as években gyártott erősítőknél, magnóknál ez még nem dívott (akkoriban még nem is volt védőföld), úgyhogy a legtöbb esetben fázisceruza se kellett hozzá, hogy az ember megmondja, a bedugás után éppen nulla vagy fázis van-e a házon.. legfeljebb kihoztak a házra egy csavart, hogy ha van mihez földelni, akkor kösd rá egy dróttal..
Úgyhogy szerintem jó lesz ez; ha nincs fázis a házon és működik a készülék, akkor nincs probléma.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!