Ha egy ledre ellenállást teszek akkor az kevesebbet fogyaszt?
Minden LED tipusra megadott az áthajtható max áram.
A soros ellenállásnak áramkorlátozó szerepe van.
Csak sajnos gyakori laikus tévedés (ezen az oldalon is), amikor az ellenállásra olyan varázslatos eszközként tekintenek, ami még a sarokcsiszolót is lekorlátozza.
Nem, ezért szoktam mondani, hogy baromi nagy jelentősége van a kontextusnak ilyen kérdéseknél, de ti spóroltok a szavakkal, azután amiatt esetleg megszívjátok.
LED is van sokféle, áramra, teljesítményre, nagyon nem mindegy.
Legszebbet még ki is felejtettem: LED áramgenerátoros meghajtása.
Oda soros ellenállást betenni a legviccesebb.
Persze, az ellenállás módosításával szoktam én is átállítani a generált áramot.
Csak ahhoz az áramgenerátorba kell belenyúlni, nem pedig a kimenettel sorba kötni, mert attól egyrészt nem változik az áram, már amíg ki nem futunk a tápfeszültség határaiból.
Másrészt meg feleslegesen fűt az ellenállás, ezért duplán vicces a dolog.
Ha a LED-en folyó áram a soros ellenállás nélkül és az ellenállással is ugyanakkora, akkor magának a LED-nek a teljesítménye nem változik, de az utóbbi esetben a kapcsolás összes teljesítményfelvétele megnövekszik.
Más kérdés, hogy LED-et közvetlenül nem kapcsolunk feszültségforrásra, ezért az összehasonlítás csak elvi jellegű.
Feltételezzük, hogy egy LED-en 20 mA áram hatására 2 V esik. Ez 40 mW teljesítmény. Ha például 6 V-ról szeretnénk üzemeltetni, akkor a 20 mA áramhoz a LED-del sorosan kell kapcsolni egy 200 Ω-os ellenállást. A LED teljesítménye továbbra is 40 mW, de az ellenálláson elfűtünk 80 mW-ot így az egész áramkör felvett teljesítménye 120 mW lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!