Van nekem 4db 4.5v 18650 elemem Ha ezt a négyed sorba kötöm akkor lesz 16v. Ezt egy 16voltos tőltővel tőlthetem?
Nemfigyeltem oda bocsi
Akkut akkartam irni
Biztos, hogy 4.5V-osok azok a cellák? A standard 18650-ek jellemzően 3.6-4.2V között vannak, de a 4.2V már nagyon a teteje.
Vannak "vegyíttettebb" darabok (pl: LiFePO4 - LG HG2), amik csak 3.7V-ig mennek.
Tehát először is erősen ajánlom, hogy jobban nézz utána a pontos midellnek, mert a 4.5V már erős túltöltés.
A 18650 tipikusan Li-ion vagy Li-polimer cellameret, nevleges feszultsege 3.7V, maximalis feszultsege 4.2V. Kizarolag erre tervezett toltovel szabad tolteni, kulonben siman felrobbanhat.
Nem jatek, ne kisereltezz vele otthom, foleg ugy nem hogy ranezesre azt sem igen tudod mi a kulonbseg az elem es az akkumulator kozott.
Nem lehet csak úgy sorban tölteni. Az előttem szóló is jól írja, áramgenerátoros töltővel szabad tölteni, kontrolláltan. A gyakorlatban figyelőáramkör van hozzá. Figyeli eleve a cellák közötti feszültség eltérést ha több van sorban és balanszol, figyeli a töltőáramot, figyeli a kapocsfeszültséget és 4,2Voltnál szigorúan lekapcsolja a töltést, mert efelett károsodik az akku. Azt pedig még nem is írtam hogy alámerülni sem hagyja, mert attól is károsodik.
Egyébként a kínai oldalakon lehet balansz töltőáramköröket olcsón kapni hozzájuk, rendelsz eegyet és mehet a buli. A nyers feszültség amit az áramkörre küldesz nem is lényeg, csak a maximális töltöttségi érték felett legyen, majd a fetes áramkör teszi a dolgát.
CC/CV step down modult kapsz olcsón, beállítod 16,8 V végfeszültség és 1A áramkorlátra.
Laptoptáppal meghajtod a bemenetét, 18-24 V mehet rá.
Továbbá kell egy védőpanel, balanszírozás nem feltétel.
A védelem úgyis lekapcsol, ha eltolódna a feszültség, de amíg jók a cellák és lehetőleg egyformák, elég szépen futnak együtt a feszültségek.
"16voltos tőltő" ez mi..???
Remélem nem valami laptop dugasztáp?
Az aksik csak akkor tölthetők sorosan ha gyártásuktól fogva ugyanúgy ugyanannyit használták őket. Nem keverhetők ekkor a régi fáradt akkuk az újonnan vásároltakal.
8:
Li-ion akkuról van szó, amit védelem nélkül egyáltalán nem szabad soros kötésben használni. Mutatok egy példát, mert úgy látom, nem nagyon érted, miről van szó:
A védelem külön-külön figyeli a cellák feszültségét és lekapcsolja a töltést vagy terhelést, amennyiben bármelyik cella 4,2 V fölé, vagy 2,5 V alá esne.
Tehát így kizárja a feszültségek aszimmetrikus eltolódásából keletkező károkat.
Az áramot meg hadd ne mondjam... a soros cellákon ugyanaz folyik.
Tehát nem igaz, hogy probléma lenne a különféle cellák használatából, mert a védelem legfeljebb lekapcsol, de az egész csomag akkor sem lesz gyengébb, mint benne a leggyengébb láncszem.
Noha ezt még szemléltetni is felesleges, de én magam is raktam laptopakkuba (ideiglenesen) vegyes cellákat, semmi gond nem volt.
Már arról nem is beszélve, hogy a laptopakkuk gyakori problémája, amikor a soros lánc egy tagja gyengül le (megnő a belső ellenállás) és akkor mi van? A védelem lekapcsol a leggyengébb láncszem miatt, töltés és terhelés közben egyaránt.
A többi cellának meg kutya baja és nem is tud károsodni, mert ez lehetetlen, a védelem miatt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!