Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Miért búg a villanyórám?

Miért búg a villanyórám?

Figyelt kérdés
Az egyik villanyórám búg. De nem egész nap, csak pár órát naponta. Az ég világon semmilyen rendellenességet nem tapasztalok a hálózatban és az elektromos ellátásban, nagy terhelés alatt sincs egyik óra sem, leverni sem szokta az automatát. Semmilyen konkrét eseményhez, fogyasztáshoz (tűzhely, hűtő, mosógép) nem köthető a búgás, csak úgy jön magától, majd el is múlik. Mivel lakáson kívül van, és falba süllyesztett szekrényben, ezért a hangja sem zavar sem engem, sem másokat. Csak érdekel, hogy kell-e ezzel foglalkozni.
2020. máj. 18. 18:18
 1/10 Szervizmérnök úr ***** válasza:

Bojler / kályha vezérelt áram sincs?

Nem kell vele foglalkozni, valószínűleg.

Létező jelenség például a felharmonikus torzítás a hálózaton, amit a diódás-pufferes tápegységek okoznak azáltal, hogy főleg a szinuszhullám tetejére terhelve belapul, torzul a csúcs.

Amikor ilyen szinusztorzulás keletkezik (rajtad kívül is értendő a hálózaton), az számos egyéb problémát vet fel, amit most nem részleteznék, de megváltozhat például egyes búgások minősége is, zizegőbb, zúgó hangot eredményezve.

De az sem biztos, hogy bármi összefüggés van ezzel.

2020. máj. 18. 19:09
 2/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ, jó, hogy vannak itt olyanok, akik értenek hozzá. :) Nincs vezérelt fogyasztó egyébként. Vezérelt óra van, de nincs rajta fogyasztó, kazán van, nincs bojler, nem is teljesen értem, hogy miért van vezérelt óra. Azt egyébként lekapcsoltam, hónapokkal ezelőtt.
2020. máj. 18. 19:24
 3/10 anonim ***** válasza:

A mérő feszültségtekercse akkor is üzemel, ha mincs semmi fogyasztó a lakásodban.

De egy fotót dobhatnál a mérőhelyről, lehet hogy nem ugyanarról beszélünk.

2020. máj. 18. 20:56
 4/10 A kérdező kommentje:
Holnap. Már ágyikóban vagyok. :)
2020. máj. 18. 20:57
 5/10 anonim ***** válasza:

Bugazáram :D

Amúgy normális dolog, de valamihez mindenképpen köthetőnek kéne lenni szerintem.

2020. máj. 19. 00:48
 6/10 A kérdező kommentje:

Jó reggelt!

Éjjel kettőkor vécére mentem, észrevettem, hogy veszettül búg. Akkor mondom megnézem. A legfelső, vezérelt óra felett van egy fekete doboz (kép), az búg őrülten. Szinte biztos vagyok benne, hogy ez a vezérelt áram adó-vevő egysége.

Mit csináljak vele? Jelentsem be szolgáltatónak? Díjmentesen cserélik?

Köszönöm!

[link]

2020. máj. 19. 08:46
 7/10 anonim ***** válasza:
Igen, ehhez csak szolgáltató nyúlhat, de nem tudom ingyenes-e a csere. Egy kérdést szerintem megér.
2020. máj. 19. 22:28
 8/10 A kérdező kommentje:
Egy óra alatt kijöttek, szó nélkül ki is cserélték.
2020. máj. 20. 00:28
 9/10 anonim ***** válasza:
50%
És, mit mondtak, mi ez? Mert szerintem ez a kijelentésed "Szinte biztos vagyok benne, hogy ez a vezérelt áram adó-vevő egysége." nem állta meg a helyét. Felénk ilyen dobozba a mágneskapcsolót teszik.
2020. máj. 21. 08:29
 10/10 A kérdező kommentje:
Hát igen, én egyetemi tanár vagyok, egyértelműen nem értek hozzá, nem is ez a dolgom.
2020. máj. 23. 11:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!