Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Kapcsolóterekben ki tartózkodhat?

Kapcsolóterekben ki tartózkodhat?

Figyelt kérdés

ki jogosult a belépésre?

minimum 2 főnek kell bent lennie?

#kapcsolótér
2020. máj. 1. 12:30
 1/3 anonim ***** válasza:
100%

A vonatkozó szabályzatban foglaltak szerint kell eljárni.

Érdeklődj a helyi vezetőtől, biztosan nem fogja a tájékoztatást megtagadni a tájékoztatást.

2020. máj. 1. 13:21
 2/3 anonim ***** válasza:

Miután a jelenlegi szabályozás nem 100%-ban egyértelmű (sajnos). A legbiztosabb a régi szabályok szerint /leegyszerűsítve/: A feszültségszintnek megfelelően szakképzett ÉS kioktatott ÉS felhatalmazott személyek (legalább 2 fő). Tehát hiába van valakinek meg a megfelelő szakképesítése (pl. elektrikus) ha a helyi viszonyokat nem ismeri, és nincs erre felhatalmazása a megfelelő személytől. Ettől szigorúbb előírások egy-egy helyszínen lehetségesek.

Sok helyen a kapcsolótérbe belépés előtt még egy külön eseti engedélyt is kell kérni az üzemeltetéstől (pl. üzemirányító, diszpécser, műszakvezető stb. néven futó személytől). Nem egy helyen (pl. külföldön) láttam két kulcsos védelmet. Azaz két lakat volt az ajtón, az egyikhez nálam volt a kulcs a másikhoz a helyi diszpécsernél és csak úgy lehetett bemenni ha ő is ott volt, mert én nem tudtam az Ő lakatját levenni.

Illetve indokolt esetben ilyen személyek kíséretében "bárki". Természetesen ez arra az esetre vonatkozik ha nincs szakszerűen és teljesen feszültségmentesítve (pl. egy felújítás, festés esetén teljes szakszerű feszültségmentesítés után a szobafestőt nem kell kísérni).

2020. máj. 1. 19:31
 3/3 anonim ***** válasza:
100%

Hmmm, bocsánat. Régen is úgy volt, hogy a kapcsolótér nem volt szabványos kifejezés - így nem tudható, mire gondol a kérdező. A kezelőtér az meg régen is az a fogalom volt, ahol véletlenül belenyúlhatott a delejbe. Ha nem, akkor meg akár kapcsolhatott is egyedül.

És kisfeszültségen, ha minden tokozott volt, akkor régen is beléphetett kioktatott, belépésre jogosított személy a kezelésre jogosított személy kísérete nélkül.

Ebben a második bekezdésben meg mindig volt egy kis csuklás, mert elzárt villamos kezelőhelyiségre vonatkozott, de ha nem volt érintési veszély, az meg nem minősült és ma sem minősül kezelőtérnek. :D És ezt a régi szabványból átemelték az újba. Hát, régen sem volt minden tökéletes, és ma sem az. :D Ezeket a helyi előírások szépen kifésülhetik. Azok persze úgy alakíthatóak, ahogy a HR kívánja - sajnos. Például, én a munkahelyemen belekötöttem abba, hogy bevezették a kulcsvizsgát, olyan értelemben, hogy nem kezelőnek adtak kulcsot, hanem építésznek, hogy nézze meg, beázik-e a tető, stb. Erre azt kaptam, hogy a vakolat megnézése az a kezelési tevékenység egy része, tehát ez egy szűkített kezelői vizsga. És ezt meg nem is tudtam kifogásolni, pedig híres kekec voltam. :D

A második személynek akkor is volna értelme, ha minden tokozva van, mert a tévesztés... de ehhez meg olyan második személy kell. Na ezt nehéz megetetni manapság a létszámcsökkentés alakú szemüvegen át néző - és amúgy is ostoba . vállalati vezetéssel.

2020. máj. 1. 20:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!