Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Miért nem töltődik fel teljesen?

Miért nem töltődik fel teljesen?

Figyelt kérdés

Van egy régi Black&Decker akkus fúrógépem. Meghaltak benne a nikkel kadmium akkucellák. Vásároltam bele 4db Li-ion cellát. Az eredeti gép 12V-os volt. Ez így most ha teljesen fel lenne töltve akkor 16.8V lenne az akkukban mivel sorba kötöttem. Az akkumulátorok mellé még vásároltam egy védő elektronikát, védi a túltöltéstől és a túlmerüléstől. Kapcsolási rajznak megfelelően bekötöttem.

Rendben el is indult a gép az akkukról.

Most jön a probléma.

A saját töltője a leírása alapján 15V-al tölt. Én rámértem és 20V-jön ki a pólusokon így teljesen nyugodt voltam, hogy a 4 Li-ion cellát fel tudja majd tölteni (ezek egyenként 2500mA-ek). Kb 7-8 órája van feltéve töltőre az akku és annak a töltöttsége pár tized voltot ment fel.

A töltőn van egy piros és egy zöld led, a piros folyamatosan világít mivel nincs feltöltve.

A töltő gondolom transzformátoros lehet mert igen nehéz. Mint a régi telefonok töltői. Nem szedtem még szét.

Gondolom mivel ez nem gyors töltő elképzelhető hogy egy napot is igénybe vehet a teljes feltöltés?

2020. ápr. 11. 15:44
 1/5 Szervizmérnök úr ***** válasza:

Nem, csak a szokásos. Nem értem az embereket, honnan veszitek azt a hülyeséget, hogy a védőpanel és a töltésszabályzó ugyanaz?

Li-ion akkuhoz először is kell egy normális Li-ion töltésszabályzó.

A géped gyári töltője csak egy trafó, dióda, esetleg ellenállás, valamint szokott lenni egy kis LED-es játék egy tranzisztorral, nem részletezem.

A leadott hullámzó DC-t a műszerrel nem is tudod rendesen mérni, meg egyáltalán, az nem is jó ide.

https://www.gyakorikerdesek.hu/elektronikus-eszkozok__egyeb-..

A #9 válaszban leírtam a tudnivalókat.

A Kínából (is) rendelhető töltésszabályzót pl. egy laptoptáppal is meg lehet hajtani.

Vagy eleve olyan dugasztöltőt rendelni, ami 16,8 V-os és bele van építve a szabályzó.

2020. ápr. 11. 18:55
 2/5 Szervizmérnök úr ***** válasza:
Természetesen az eredeti trafós adaptert is lehet használni, utána egy Graetz-híd, puffer, utána a szabályzó. Csak laikusoknak ez már "bonyolult" lehet, míg egy laptoptáp esetleg ott van kéznél, ezért írtam az egyszerűbb lehetőséget.
2020. ápr. 11. 18:59
 3/5 A kérdező kommentje:

Köszönöm a választ.

Akkor egy ilyen adapter is jó lenne?

[link]

2020. ápr. 11. 19:36
 4/5 Szervizmérnök úr ***** válasza:

Mivel az szYB-16810 típus Li-ion töltő állítólag, eszerint jó.

Töltőt a szimpla tápegységektől az különbözteti meg, hogy szokott lenni rajta színváltó LED, ami jelzi a töltés végét, vagyis amikor az akku által felvett áram visszaesik. Ezután kell kihúzni, ezek ugyanis általában nem kapcsolnak le automatikusan. De nem gond az sem, ha még órákig rajta marad.

Ha a soros cellák kapacitása 2500 mAh, vagyis 2,5 Ah, akkor 2,5 A lenne a normál töltőáram, bár az erősen megfűtené a csomagot, nem is lenne célszerű.

1 A is elegendő, legfeljebb tovább fog tartani a (kímélő) töltés.

2020. ápr. 11. 20:02
 5/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a választ.
2020. ápr. 11. 20:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!