Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Okosító eszköz bekötésében...

Okosító eszköz bekötésében segítene valaki?

Figyelt kérdés

Van egy Sonoff Basic WiFi okos-kapcsoló relém. Ezt szeretném bekötni az előszobába a fenti mennyezeti lámpához, hogy Google Home-al irányítani tudjam.

Az előszobában kettő kapcsoló van, egy a bejáratnál, egy pedig a szobáknál, szóval váltókapcsolók. Ezekbe van egy pici led, ami lekapcsolt állapotban világít (éjszakai fény), tehát alapból az egész rendszerbe van egy kicsi áram, akkor is, ha le van kapcsolva a villany. Ezt a lámpánál is látni, mert egy nagyon picit világít az izzó lekapcsolt állapotban is.

Na most ennek a kis relének kell fázis és nulla is. Szóval valahova a kapcsoló és a lámpa között kell beépíteni, nyilván a legértelmesebb hely ott ahol a lámpa van és mivel nem nagy, bőven elfér. Mivel régi építési házban lakunk a villanykapcsolóknál még nincs kiépítve a nulla, de az első kérdésem az, hogy a mennyezeti lámpáknál viszont van mindenhol?

A másik kérdésem pedig az, hogy az a kicsi áram ami van a rendszerben elég neki ahhoz, hogy működtesse? Mert ugye csak bekapcsolt állapotban működik a WIFI benne és így éri el a Google Home is. Vagy az nagyon kicsi feszültség és mindenképpen felkapcsolt állapotban kellene tartani?

A harmadik kérdésem pedig az, hogy ha a fenti dolog befuccsol, akkor ezt alapvetően hova tudom beépíteni? Tehát mondjuk egy boltban vett lámpának a kábeléhez be tudnám rakni?

Az a baj, hogy nem tudtam, hogy a nulla vezeték az nincs mindenhol és nem is foglalkoztam ilyennel, hogy akkor ez végül is nem feltétlenül jó nekem.

2020. márc. 21. 01:19
 1/7 anonim ***** válasza:
Vagy megkeresed a kötődobozt, vagy a felkapcsolt lámpa vezetékére kötöd rá.
2020. márc. 21. 01:32
 2/7 ThodEE GoD ***** válasza:
100%

[link]

Természetesen van nulla az égőnél, különben nem folyna rajta áram. A gimlámpa miatti minimális áram szerintem kevés lesz a Sonoff működtetéséhez, ezért rákötés után felkapcsolva kell hagyni a kapcsolót és csak wifin keresztül kapcsolni.

Én az asztali lámpát kapcsolom vele, vezetékét simán elvágtam, oda van belekötve a Sonoff, WiFin keresztül kapcsolom.

2020. márc. 21. 01:54
 3/7 A kérdező kommentje:
Igen sejtettem, csak az nekem nem jó, hogy felkapcsolva hagyom, mert az egy dolog, hogy én a Google Home-al irányítom, de a barátnőm az simán lekapcsolja, úgyhogy akkor így meg nem érdemes beraknom...
2020. márc. 21. 02:16
 4/7 anonim ***** válasza:
Sajnos neked nem a Basic, hanem a Sonoff Mini lenne jó.
2020. márc. 21. 03:37
 5/7 A kérdező kommentje:
Ahogy nézem annak is kéne nulla nem? Vagy annak nem kell, hogy működjön? Mondom a kapcsolóknál nincs nulla, csak fázis...
2020. márc. 21. 07:04
 6/7 anonim ***** válasza:

"de a barátnőm az simán lekapcsolja"

Átkötöd a kapcsoló vezetékét.

2020. márc. 21. 07:55
 7/7 Szervizmérnök úr ***** válasza:
51%

Sonoff Mini neked jó is meg nem is.

Jó lenne, mert lehet rá kötni manuális kapcsolót is, aminek zárását vagy nyitását érzékeli és szintén alternatív módban működik, azaz kölcsönösen felülbírálhatják egymást az applikációval:

https://www.youtube.com/watch?v=JzT5LqJsAAI

Ugyanakkor az applikáción visszajelzi az aktuális állapotot, vagyis a példánál maradva látod, hogy mit csinált éppen a barátnőd. Ő mondjuk lekapcsolja, te fel, ő le, és így el is lehet játszadozni egy ideig.

Az is jó lenne, hogy erre a bizonyos kapcsolóbemenetre rá lehetne kötni a fizikailag már meglévő kapcsolóid, de csak a meglévő alternatív kialakításban.

De nem jó, hogy ehhez eléggé át kellene huzalozni a rendszert és természetesen állandó fázis-nulla kell az elektronikának.

2020. márc. 21. 10:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!