Ha veszek (jelen esetben) 3 akkumulátor csomagot (ha jól emlékszem 18650 lion) mindegyik csomag 3s5p (15 cella 3 sorban 5 párhuzamosan) BMS-el ellátva. Namost, ha én ezt a hármat sorbakötöm az úgy biztonságos?
Mertugye a bms elvileg szabályozza a töltést/merítést. Csak én még csak úgy láttam iylet hogy 1 BMS- volt és arra volt rákötve az összes cella.
megjegyzés: arra kérnék választ hogy ez így működhet-e .Csak azért lenne így mivel a csomagok nagyon jó áron vannak. Előre is köszönöm!
Valamint a boltban kapható "előrecsomagolt" pl rc hajó/auto akkukban van BMS?
Reménytelen kiirtani a netről ezt a hülyeséget, miszerint a BMS PCB szabályoz töltést.
Lehet, hogy egyszer én is meg fogom unni és ráhagyom mindenkire.
Nem szabályoz semmit, csak véd.
Köszönöm a választ!
Még a kérdésem annyi lenne hogy mivel lehet/érdemes tölteni az ilyen akkut? Ha van BMS akkor gyakorlatilag bármivel lehet ezek szerint?
(nézzétek el a hozzá nem értésem)
Épp ez az, hogy ugyanúgy csak hozzávaló Li-ion töltésszabályzóval szabad tölteni, mintha védőpanel (BMS) nem is lenne.
Hogy érzékelhető legyen:
A töltőáramkör cellánként 4,2 V-ig tölt.
A BMS panel 4,25 V-nál szakítja meg az áramkört, ha a töltő esetleg elromlana.
Tehát így valósul meg a kétlépcsős biztonság elve.
Mivel ezeket a cellákat 4,2 V-ig szabad tölteni, a BMS már csak ezért is alkalmatlan. Továbbá egy BMS legfeljebb csak megszakít, de nem szabályoz áramot vagy feszültséget, azaz nem teljesíti a CC/CV töltésszabályzó követelményeit:
Ha például 9S telepet akarsz egyben tölteni, ahhoz egy 37,8 V végfeszültségű töltésszabályzó kell, ami a töltőáramot 1C értéken korlátozza. Mint például:
Egy ilyen teljesíti a fent vázolt karakterisztikát, illetve 2A áramával 2 Ah vagy nagyobb kapacitású csomaghoz megfelelő.
Hogy mit csinál emellett a BMS?
Cellánként figyeli a feszültséget: 2,5 V alatt és 4,25 V felett lekapcsol.
Figyeli a terhelőáramot, egy érték felett lekapcsol.
Figyelheti még a hőmérsékletet is, ha tud ilyet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!