Aluminium tekercses aszinkron motort tudok e ugyan azon átmérőjű, ugyan ojan menetszámu réztekercsel hellyetesíteni?
Voltak olyan egyfázisú motorok, ahol a segédfázis kialakításának része az alumíniumból (nem ok nélkül) készített tekercs betervezett ellenállása.
Miért kell elrontani?
Ez egy Hyundai kompresszor motor tekercse.
Teljes egészében alu tekercses.
Nem elrontani akarom hanem újra tekercselni.
Amire én gondoltam, egyik tekercs rézből készül, csak a segédfázis alumínium, ha jól emlékszem. Mára elavult konstrukció, régóta más megoldásokat alkalmaznak: kondenzátor, vagy kisebb teljesítményen osztott vasmag, réz rövidzáras fázistolással.
Hogy a te motorod milyen konstrukció, azt így nem tudom elképzelni.
Én is csak most látok ijet először.Ma már nem a tartóságra törekednek.
Ez egy visszárus gép Németországból,szinte új,2 hengeres 50 literes kompresszor.
Van rajta egy üzemi és egy indító kondi,az indító kondit röpsúly vezérli.
Feszültség nem értelmezhető az adott kontextusban, hiszen a feszültséget a szigetelés "fogja meg".
Vagy szakszerűbben fogalmazva a szigetelésen múlik a feszültségtűrés.
A fém nem szigetel, tehát ez így igen zavaros.
A terhelhetőség (áram) pedig a vezető keresztmetszetén múlik főleg, hogy egyebekbe most ne menjünk.
De ilyen szempontból sem egyforma az alu és réz, tehát egy ilyen valami kijelentés:
"igen,mivel a réz és az alumínium ugyanakkora feszültséget bír el."
Szerintem arra jó, hogy tanult ember agyában kiverje a biztosítékot, akkora agyrém.
Mint említettem, az alumíniumból készült segédfázistekercs ellenállása pontosan be van számítva és tervezve, hogy az kell oda, a megfelelő fázisviszonyok kialakulásához.
De nem vagyok motortekercselő, az is lehet, hogy valaki lecseréli rézre, módosítja a kondenzátor értékét, azután hadd pörögjön...
Elképzelhető, de attól még nem szabad ilyen csúnyán beszélni szerintem, nyilvánosan.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!