Lehet e használni (akár ideiglenesen) AC24V behúzó tekercses relé helyett DC24V-os verziót?
Nem használhatod egy az egyben.
Ha mindegy lenne hogy AC vagy DC egy relé akkor meg sem lenne különböztetve.
Ha raksz elé egy dióda hidat akkor működik a DC relé is benne.
Persze kérdés hogy ennek ideiglenes beépítésére mennyi lehetőség van.
Nem a tekercsben van a különbség, hanem a vasmagban. Ha DC helyett AC-t kötsz rá, a szinusz nullátmenete miatt csak durván rezegni kezd, nem húz be.
Az AC változat vasmagjának keresztmetszete meg van osztva, egyik felén egy rézből készült rövidre zárt menet látható.
Ez a rövidzár létrehoz annyi fáziseltolódást a vasmag fluxusában, ami elég a nullátmenet áthidalásához, a vasmag megtartásához.
Éppen ezért előfordulhat, hogy leszázalékolt szirti hozzászóló ötlete sem segít rajtad, mert a nullátmenet akkor is megmarad, ugyanúgy rezeghet a tekercs. Legalábbis én tapasztaltam már ilyet.
Akkor viszont kell még egy pufferkondenzátor is.
A feszültségre nem tértem ki a #2 hozzászólásomban, illetve a folytatástól tettem függővé, hogy mennyire mélyedünk bele.
Ha 24 V AC-t egyenirányítunk és csúcsra pufferelünk, az nyilván 24 x gyök2 és mínusz a diódákon eső feszültség lesz.
Esetleg volna lehetőség, hogy aránylag kisebb pufferkapacitást választunk, ami nem simítja el nagyon a DC-t, épp csak kitölti a nullátmenetet annyira, hogy "beragadjon" vasmag. Ebben az esetben az eredő kitöltési tényező is kisebb lesz, ami meghatározza a tekercs melegedését. Így elképzelhető, hogy annyi még belefér neki, ami ellenőrizhető végül. Noha nem minden relé tokja levehető a hőfok közvetlen ellenőrzéséhez, vagy jobb híján azzal együtt tapogatva.
"Éppen ezért előfordulhat, hogy leszázalékolt szirti hozzászóló ötlete sem segít rajtad"
Én meg kötekszek igaz? :)
# 7
Nem gondolhatod komolyan, az előzmények tükrében, hogy szó nélkül hagyom a baromságaid, troll...
De hányszor beégtél már, soha nem veszed észre magad.
Persze, most sem szakmailag próbálsz visszavágni, ahhoz nincs tudásod.
"mert a nullátmenet akkor is megmarad, ugyanúgy rezeghet a tekercs."
Rezeghet. Nem írtam olyat hogy problémamentes lesz a megoldás, ki kell próbálni!
Néhány relét kipróbáltam.
Ezek stabilan meghúznak szűretlen 24V-al:
OKElestra SIS212
DOLD OA 5611.52/2523L1/61
KACO KOZ-RAS-271
Ezek pedig rezegnek:
Omron G6B-1174P
Schrack RT314024
Omron MK3P5-S
Phoenix contact 2961105
"Nem gondolhatod komolyan, az előzmények tükrében, hogy szó nélkül hagyom a baromságaid, troll..."
Nem kellene minden csalira ilyen buzgón ráharapnod, mert mindig mellé fogsz vele!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!