FI-relé beszerelése?
A kérdés egy rövid törrénettel kezdődik...
A 2 ezres évek elején, bár inkább még a 90-es években a lakásba be szereltek 2 db FI-relét, egyet a bojlernek, egyet a lakásnak. Ahogy teltek az évek a lakásé meg dolgozott az áráért, jó párszor megvédte a családot.
Jó pár éve karácsonykor egy fényűzér zárlatos lett és az akkoro FI-relé hát bele halt, elege lett😂.
Másnap reggel jött a villanyszerelő morcogva, fogta leszerelte azt a rosszat össze tekerte a vezetékeket "jó lessz az így is", majd ahogy jött ment is...
Ma hívtam egy másik szerelőt hogy hát kéne egy mert hát na....
Kijött megnézte véleménye a következő
Addig nem lehet a FI relét beépíteni amíg a földelést nem csinálja meg újra és hogy a bojlerét is le kell cserélni...
Nektek mi a véleményetek?
1. Nem tudni, mit kéne csinálni újra a földelésen. Sokan a földelés szóba beleértik a védővezetőt, stb is.
2. Nem tudni, milyen a még fent levő FI-relé. A 90-esekben nem nagyon volt még választék benne, volt a régi NDK talán még, illetve volt a GANZ, ami talán nem véletlenül szűnt meg. Lehet, hogy nem 30 mA-es, és azért manapság inkább az a jó.
Amennyiben nem sérültek a vezetékek akkor szerintem csak le akar húzni a plusz munkával.
Ha sérültek, és mondjuk van némi "áthallás" a védőföld és a nulla vezeték közt, akkor fel sem lehet nyomni a FI-relét. Tapasztalat, mert nálam egy 3 méteres szakaszon egymásra volt tekerve a két vezeték, és már ettől nem maradt bekapcsolva a relé. Tavaly építettem be, eredetileg nem volt a villamos hálózaton.
Igazából értek valamennyire hozzá, de egy szakvizsga nem lenne meg, és nekem is a lehúzás az ami eszembe jutott.
Azt tudom hogy a FI-relének semmi koze a földelésnek csak a nullát es a fázist figyeli. Csak ide jött ez a szaki és ránézésre azt mondta hogy az a földelés rossz, és hogy újra ki kell vésni a falat, illetve felverni a betont(gondolom régebben is normálisan megcsinálták a földelést azért.)
Hétfőn jön egy ismerős villanyszerelő, ő benne jobban bízok, mint abban aki ma volt.
És nem 3 fázísú.
A ház 2 részre van osztva, de egy fi-relét szereltek be anno, aztán ez az ismerős mondta hogy akkor ne két fi-relét fizessek hanem csak egyet meg 2 automatát aztán ha valami van le lehet külön is kapcsolni vagy az egyiket vagy a másikat.
#6 Kicsit értelmezd létszíves amit írtam! Nem volt egyesítve! Csak a szigetelt drót volt egymásra tekerve kb 3 méteres szakaszon és így húzták be a csőbe, de maga a réz végek nem voltak összekötve. Gondolom anno 1975-ben így könnyebb volt befűzni, és akkor még nem volt Fi relé sem, ráadásul akkor még a védőföld sem volt kötelező tudtommal.
Mivel egymásra volt tekerve a két drót, ezért némileg úgy működött mint egy tekercs, és volt némi áthallás ami miatt nem maradt bent a FI relé. Széttekerés után tökéletesen működött.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!