Aliexpress - ről, mik a vélemények, hogyan kell innen rendelni és főleg hogyan, mivel (Ft? ) kell fizetni?
Kövezzetek meg, de én nem értem!
Ja, h. ott van minden leirva...
Nos, itt tőletek akarom olvasni.
Köszi a korrekt válaszokat!
Megy a zöld kéz, de mehet a piros is :)
"Megy a zöld kéz, de mehet a piros is :)"
Ha nem értesz hozzá, honnan tudnád melyik válasz jó vagy rossz? Viszont előre lefektetted, hogy ha valami nem tetszik akkor majd negatívan értékeled (a kezek használata a válasz hasznosságát kellene jelölje, nem azt hogy tetszik-e amit mondanak).
Kiválasztod hogy milyen terméket akarsz venni, majd végigvezet az oldal a rendelés lépésein. Szállítási adatok, szállítási mód, majd a végén a fizetés. Miután fizettél, utána lesz végleges a rendelésed, és kezdődik a feldolgozási idő majd a küldemény feladása és a kézbesítés.
Mivel külföldről nincs utánrendelés, ezért az ilyen vásárlásoknál mindig előre kell fizetni, online. Vagy bankkártyáról vagy csatolt bankszámláról, vagy amilyen fizetési módot az adott oldal megenged. Nem számít hogy milyen pénznemben van összeg a számládon, ha másban kéri egy oldal, akkor automatikusan átváltja neked a pénzügyi szolgáltató napi árfolyamon.
Miután kivártad a röpke 30-60 napos (csúcsidőben még több) szállítási időt, a magyar posta fogja neked házhoz vinni a küldeményt.
Ha a kifizetett összeg meghaladja a 22 eurót (~7 ezer forint), akkor még egy vámeljárási szakasza is van a kézbesítésnek (átlag +2 hét). Ennek során bekérnek egy nyilatkozatot, ahol tételesen fel kell sorolnod hogy mi van a csomagban és mennyiért vetted, mellékelve egy bizonyítékot a fizetésről (visszaigazolás, utalás, számla, stb.). Majd feldolgozás után átvételkor a postásnak kifizeted a megállapított díjat (22-150 euró érték között 27% áfa + 3500 eljárási díj, 150 euró felett 27% áfa, 2,5% vám + 3500 forint eljárási díj).
Miután ez mind megtörtént, akkor a végén nálad a termék, és remélhetőleg azt kaptad amit rendeltél. Olyan anyagból, olyan színben, olyan méretben, olyan képességgel aminek leírták. Ugyanis ezeknél az olcsó kínai dolgoknál hamarabb előfordul, hogy valami mégsem az, aminek hirdették.
Én rengetegszer rendeltem már onnan, talán 1x volt annyi "probléma", hogy egy 2-300 forintos műbőr karkötőből feketét küldtek a sötétbarna helyett. De ez kb 50 rendelésemből 1.
Nagyjából tartják a megadott szállítási időt is, ingyenes szállítással átlag 20-25 nap alatt megjön. Bár karácsony környékén lehetnek csúszások de az is inkább a magyar posta "hibája".
Egyébként simán rákeresel mit szeretnél, vagy csak nézelődsz a témakörök között, majd pedig ha találtál egy terméket, kiválaszthatod a színét, drágább szállítást ami magába foglalja a gyorsabb, nyomon követhető, biztonságosabb (ingyenes szállításnál se volt soha problémám) szállítást. Illetve, ha elérhető akkor azt is kiválaszthatod, melyik ország raktárából szállítsák, ezzel is csökkentheted a szállítási időt.
Fizetni bankkártyával vagy WebMoney szolgáltatáson keresztül lehet. A WebMoney az hasonlít a PayPalhoz, lényegében egy külön fiókon keresztül megy el a pénzed, így nem kapják meg a bankkártyád adatait. Bár én mindig simán bankkártyával fizetek és soha nem volt problémám.
"Ha a kifizetett összeg meghaladja a 22 eurót (~7 ezer forint), akkor még egy vámeljárási szakasza is van a kézbesítésnek (átlag +2 hét)."
Ezt vajon mennyire tartják be? Karácsony előtt rendeltem egy terméket 12 ezer Ft értékben és nem kellett semmi plusz költséget fizetnem, az ígért időpontban meg is jött a termék. Ennek köze lehet ahhoz, hogy fizettem pluszba a gyorsabb szállításért vagy csak szimplán szerencsém volt? Illetve úgy jött ki az érték, hogy 2 db-ot rendeltem ugyanabból a termékből ugyanattól az eladótól, szóval 1 csomagban jöttek, (2x6 ezer Ft). Csak akkor kaptam volna vámot, ha 1 db termék lépi át az adott összeget?
Ez nem számítható ki egyáltalán. A jogszabály szerint várható rá, így érdemes tisztában lenni azzal, és csak úgy rendelni, hogy ilyen összegek még jöhetek rá. Egyrészt azért, hogy ne érjen meglepetésként, másrészt azért, hogy még így is megéri-e egyáltalán rendelni.
Elvileg az "EU priority line" kézbesítéssel nem indul vámeljárás. Gondolom behozzák előbb az EU-ba, majd innen adják fel ismét, így meg van kerülve az EU-n kívüli termék adóztatása. Neked meg csak pár ezerrel kerül többe.
# 4
A hatóság betartaná, ha tudná, pláne mivel ki is van adva nekik utasításba, hogy termelni kell az államkasszába.
Csak a fizika szól közbe valószínűleg, amiatt képtelenek mindent megfogni, akkora árutömegben.
Ez nem vonatkozik a DHL és egyéb szállítócégekre, akik állítólag kényszeresen vámkezelnek mindent, nincs kibúvó.
Csomag összértéke számít egyébként, ha jól emlékszem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!