Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » A 230V-os hálózati csatlakozók...

A 230V-os hálózati csatlakozók nemzetközileg ugyanúgy vannak?

Figyelt kérdés

Kaptam egy porszívót, ami svájci földeltc csatlakozóval van ellátva és nem lehet belföldi konnektorba bedugni.

Arra gondoltam hogy levágom a csatlakozót és teszek rá EU-s (magyar) dugót, de nem tudom hogy a színek ugyanúgy vannak-e Svájcban mint itthon (még nem vágtam le, így nem tudom hogy milyen színű kábelek vannak)

Ebben kérném segítségeteket!

2019. dec. 1. 17:50
 1/8 anonim ***** válasza:
88%
Kb. 1000-1500 forintért lehet venni átalakító adaptert. Így ha új a porszívó, akkor a garancia is meg marad.
2019. dec. 1. 18:00
 2/8 A kérdező kommentje:
Svájcból vették kb 1 éve, de úgysem visszük ki garanciáztatni.
2019. dec. 1. 18:14
 3/8 A kérdező kommentje:

Az érdekelne, ha levágom a kábel végét, akkor milyen színű kábelek várhatnak?

A 3 közül ha kitalálom melyik a föld, akkor a másik kettőt bárhogy beköthetem, mivel a konektorban úgyis váltóáram van?

2019. dec. 1. 18:29
 4/8 A kérdező kommentje:

A svájci dugón a középső (a képen bekarikázott) villa a föld?

[link]

2019. dec. 1. 18:34
 5/8 anonim ***** válasza:
0%

Átalakítóból vannak olyan kínai kacatok, ami még egy kis dugasztápot sem bír normálisan működtetni, nem érintkezik stb.

A sokkal nagyobb teljesítményű porszívót én szakmabeliként sem merném azokkal használni, de amúgy is célszerű kerülni a felesleges kontaktusokat, ami hibaforrást képezhet.

A svájci csatlakozóban is van egy védőföld, a fázis-nulla pedig szabadon felcserélhető a te esetedben, noha a svájci csatlakozó polarizált (csak egyféleképpen lehet bedugni).

De neked ez mindegy.

Valójában a védőföld is csak dísznek van egy porszívónál, hiszen az egy teljesen műanyagházas szerkezet, ahol a motort te nem tudod megérinteni, ezt nevezik kettős szigetelésnek.

Viszont a nagyobb áram miatt a vastagvillás dugó kívánatos.

-----

Kábelnek azt nevezzük, ami több eret / vezetéket tartalmaz.

Tehát a kábelen belül nem kábelek vannak, ez simán hülyeség.

2019. dec. 1. 18:39
 6/8 A kérdező kommentje:
Ezek szerint ha levágom, akkor mindenképp felismerem a 3 ér közül hogy melyik a földelés, a nullát és a fázist pedig "bárhogy" beköthetem?
2019. dec. 1. 20:08
 7/8 anonim ***** válasza:
0%

Pláne felismered, amikor csak két szál vezetéket találsz, ahogy a száraz porszívóknál az lenni szokott. Azt pedig már nem nagy talány bekötni.

Vizes, illetve ipari porszívónál lehet földeléses elvileg, ezt most nem tudom megnézni.

Mellesleg a vezeték hajlékonysága szempontjából is kedvezőtlenebb, ha három ér van benne.

Ha mégis három ér lenne és nem találod el a fázis-nullát, akkor nyilván nem indul el a motor.

Ez persze veszélyes próbálgatás lenne például egy mosógépnél, ha a fémvázra kötnéd a fázist.

De egy műanyag porszívó nem csap meg.

2019. dec. 1. 20:29
 8/8 anonim ***** válasza:
100%
2 vezeték közül nem lesz nehéz kitalálni hova kösd be.
2019. dec. 1. 21:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!