A konnektorban hagyott, de a telefonra/laptopra nem bedugott tolto ugyanugy fogyasztja az aramot, mintha csatlakozva lenne vagy akkor nem fogyaszt semmit, hiaba van be dugva az egyik oldala?
Nem fogyasztja az áramot, amit mellesleg a hőtermelés is indikál.
Ha fogyasztana, azt hová tenné? El kellene fűtenie.
Sőt, már régóta kitalálták a burst-módú PWM tápvezérlést, ami azt jelenti, hogy terhelés nélkül csak rövid impulzuscsomagokkal működik a tápegység, ami épp csak a készenléti feszültség fenntartásához szükséges.
Burst-mód ismertetőjele a tápegység halk kattogó hangja, ha a füledhez teszed.
Ezzel a megoldással az energiafogyasztás annyira elhanyagolható, hogy szinte nincs is.
Az újabb (mondjuk 15 évnél fiatalabb), jó minőségű dugasztápok, telefontöltők, laptoptöltők semmit nem fogyasztanak.
A régebbiek vagy az olcsó, kínai utánzatok viszont fogyaszthatnak 1-2 W-t.
Fogyaszt valamennyit mindegyik, még ha a korszerűbbek csak tized wattokat is, ne hallgass a sok okostojásra. A régebbiek többet is. De nem is az a lényeg, az áramfogyasztás szempontjából az újabbak fogyasztásának nincs jelentősége, hanem anélkül is van két szempont, ami miatt nem ajánlatos feleslegesen bedugva tartani őket:
1. ha az elektronikájuk meghibásodik és zárlat
keletkezik, leéghet még a ház is. Márpedig bejöhet
egy váratlan hiba, bármi bármikor elromolhat, amit
ember csinált.
2. ha vihar van, akkor a villám agyonvághatja őket.
#1 hozzászólásomban (ezen fórum szintjét is tekintve), nem akartam részletekbe menni, hogy fizikailag nem 0 W fogyasztásról beszéltem és vannak régebbi szerkezetek is, aminek viszont érezheted a melegedését is, ebből következtethetsz a készenléti energiafogyasztásra.
Mai korszerű laptoptápot tételeztem fel, ami burst-módban gyakorlatilag nem fogyaszt talán még tizedvattokat sem.
Egyszerűen nem találsz benne alkatrészt, ami csak langyos is lenne, semmi hő nem érzékelhető ennél a technikánál.
Semmi hő megtermelése pedig semmi forintba kerül.
Persze, az elképzelhető, hogy 1 év alatt talán 2 forintot is kidobsz az ablakon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!