Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Ha van egy töltőm amivel...

Ha van egy töltőm amivel minimum 2db aaa elemet tudok egyszerre tölteni akkor hogyan tölthetek fel vele egyszerre csak 1-et?

Figyelt kérdés

Csak akkor kezd el pirosan világítani ha mindkettő helyen van benne akkumulátor.

Így néz ki:

[link]

2019. nov. 16. 21:07
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%
sehogy
2019. nov. 16. 21:15
 2/11 anonim ***** válasza:
100%

Ez csak egyszerű időzítős töltő, ami bedugás után 15 órával lekapcsol, az áramot pedig ellenállások állítják be, illetve a trafó saját belső belső impedanciája (mondhatni gyengesége) is áramkorlátozó.

Hogy miért próbálom ilyen finoman felvezetni a dolgot, ha te az egyik soros cella fészkébe belefészkelsz egy vasdarabot, szöget, csavart, még az sem jár olyan borzasztó következménnyel, mint ahogy az tűnik.

Azaz nem sokkal lesz nagyobb a kialakuló töltőáram, mintha két cella lenne a körben.

Merem ezt állítani olyan alapon, hogy tanulmányoztam már ilyen konstrukciókat részletesen is.

2019. nov. 16. 21:30
 3/11 A kérdező kommentje:
De a feszültség nem lesz attól 2x-es? Mert hogy eloszlik a 2 cella között de ha beteszek egy gémkapcsot amivel a másikat is lezárom akkor egy cellára jut a annyi feszültség mint 2-re kéne?
2019. nov. 16. 21:33
 4/11 anonim ***** válasza:
100%

Ehhez érezni kellene az áramgenerátoros és feszültséggenerátoros táplálás közötti elvi különbséget, illetve amikor valahol a kettő között működik egy áramkör.

A Ni-Cd és Ni-MH akkuk közel sem igényelnek olyan precíz CC/CV karakterisztikájú töltést, mint a Li-ion.

Ezen egyszerűbb töltők alapvetően árammal töltenek, nem feszültséggel, esetünkben 230 mA átlagosan.

Ha egyik soros tagot kiiktatod, ideális esetben akkor is 230 mA folyna, de ez nem ideális áramgenerátor, ezért valamivel több lesz, de nem sokkal elvileg.

Annyit még kibírnak a mai korszerű akkuk, legfeljebb kevesebb ideig töltöd és figyeled a cellák melegedését is.

Ezek ugyanis annyira igénytelenek, hogy még melegedés alapján is megbecsülhető, meddig lehet elmenni.

Feszültséggel kapcsolatban fel van ugyan tüntetve, hogy 2,8 V, de áramgenerátoros jellegű táplálásnál a cella azt lehúzza a saját szintjére.

Legjobb lenne persze töltés közben rámérni multiméterrel.

De ne legyen túlmerült a cella, mert azon felszalad a feszültség kapásból.

2019. nov. 16. 21:55
 5/11 A kérdező kommentje:
Ha rámérek töltés közben multiméterrel azt csak úgy tudom hogy kiveszem gyorsan az akksit és megmérem, mit figyeljek rajta menni legyen maximum a feszültség?
2019. nov. 16. 22:29
 6/11 anonim ***** válasza:

Épp ez az, hogy a töltés közben kialakuló feszültséget kell nézni.

A töltőben a cella és úgy mérsz rá. Ezt persze akadályozhatja a hozzáférés, de meg kell oldani tűvel, hegyes mérőcsúccsal, akárhogy.

Nekem például van olyan műszerzsinórom, amiről már leszakadt mérőpálca. Egyszer olyan ötletem támadt, hogy a vezeték végébe dugtam be varrótűt, így kiváló mérőtűhöz jutottam.

Amellett van persze normális, hegyes műszerzsinórom is (eBay stb.)

2019. nov. 16. 23:10
 7/11 A kérdező kommentje:

És mennyi lehet maxium a feszültség töltés közben ha így kötök rá egyszerre egy db akkut hogy a másik felét rövidre zárom ahogy mondtad?

Töltés közben ez a feszültség emelkedik magától folyamatosan?

2019. nov. 16. 23:18
 8/11 anonim ***** válasza:
100%

Ha nincs túlmerülve, akkor lassan emelkedő feszültséget kell látni, valahol 1,4, legfeljebb 1,5 V-nál.

Töltés közben, amíg kézzel meg tudod fogni és nem folyik ki a leve (elektrolitja), addig jó.

Ez persze brutálisan hangozhat, de ezek elég magas hőfokot kibírnak, ami még üzeminek számít nála.

2019. nov. 16. 23:43
 9/11 anonim ***** válasza:
Akarom mondani: valahol 1,4, legfeljebb 1,5 V-nál van a vége.
2019. nov. 16. 23:44
 10/11 A kérdező kommentje:
Rendben kiékeltem egy gémkapoccsal és most tölti.
2019. nov. 17. 10:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!