Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Az áramkorlátnak mi a szerepe?

Az áramkorlátnak mi a szerepe?

Figyelt kérdés

Adott egy "akármi", pl. keverő jelen esetben, 12V / 300 mAh-esa a tápja. És állítólag nehogy rákössem nagy áramra, mert tönkreteheti.

Az a kérdésem, h ennek az eszköznek nem teljesen mindegy, hogy az 60 Ah-s autóaksiról kapja a 12V-ot vagy egy kis áramu tápról?

Ismereteim szerint az adott eszköz úgyis annyi áramot vesz fel, amnennyi neki kell a működéshez, ha egyszer 250 mAh, akkor az autóakkuról se fog 5 A-t felvenni pl.

Tehát miért olyan fontos, hogy milyen jellegű, mekkora tápról kapja a működéséhez a tápot?

a 12V stabilizálása egy másik dolog, az megoldva, itt most kifejezetten az A érdekelne, mert sok mindent üzemeltetünk szabadtéren autóakkuról, lámpák egyebek, amelyek 2-2 A-t igényelnek pl, tehát összességében kell a nagyobb tudású "forrás", de szóval miért érzékenyek az ilyen kis teljesítményű eszközök a nagy áramra, a nagy Amperre? mi tud történni? miért nem mindegy neki, honnan kapja, ami kell a működéséhez?

2019. nov. 10. 09:10
1 2
 1/11 Bubuka508 ***** válasza:
Az igaz, hogy egyik áramforrásról is ugyanannyi ampert vesz fel, amennyit a másikról - alapesetben, ha minden rendben van. De ha ne adj' isten keletkezik egy zárlat, akkor nincs, ami letiltsa a nagy áramot, ami rövidzár esetén a végtelenhez tart és akár a ház is leéghet. Tehát az áramkorlátozás elsősorban nem a készüléket, hanem a tápot védi, a biztosítékhoz hasonlóan. Az a megfogalmazás, miszerint "ne kösd nagy áramra", pongyola, hozzánemértő, mert adott feszültséggel és adott belső ellenállással a szerkentyű tényleg csak annyi áramot fog felvenni, amennyi kell neki. Esetleg extrém körülmények között (pl. ha nagyon lehűl, lecsökken az ellenállása), lehet olyan szerepe, hogy nem enged túl nagy áramot a készüléken keresztül, hogy ki ne nyírja.
2019. nov. 10. 09:36
 2/11 Szirty ***** válasza:

"Ismereteim szerint az adott eszköz úgyis annyi áramot vesz fel, amnennyi neki kell a működéshez..."

Igen.

Gondolj csak arra, hogy a konyhában bekapcsolt 60W-os villanykörte mögött milliárd W-os erőművek dübörögnek! :)

2019. nov. 10. 11:53
 3/11 anonim ***** válasza:

"pl. keverő jelen esetben, 12V / 300 mAh-esa a tápja."

Nem.

12 V / 300 mA-es a tápja.

Teljesen összekevered az amper (áramerősség, A) és az amperóra (elektromos töltésmennyiség Ah) fogalmát.

Holott az áram és idő szorzata az Ah, vak is látja.

60 Ah kapacitású akku jó sok töltést tárol, de a kérdésed szempontjából nem is az a lényeg. Hanem arra "gondoltál" (gondolatot olvasok), hogy egy ilyen akku több száz amper áramot is képes lenne produkálni.

De a keverőd abból csak 0,3 A áramot kér és kap. Ezért szokás ilyenkor biztosítékot is beiktatni (mint például az autórádiónál, erősítőnél is), hogy zárlat esetén az akku ne égesse el a vezetéket, ugyanis megteheti, annak az semmi.

Hogy 60 Ah kapacitású, az már "csak" annyit jelent, hogy névlegesen 200 óráig tudná táplálni:

0,3A x 200 h = 60 Ah

2019. nov. 10. 14:00
 4/11 A kérdező kommentje:

OK, aki normálisan válaszolt, annak köszönöm, de nem , nem keverem én az A és az Ah fogalmát, csak képtelenség midnen mondatban precízen fogalmazni, és valóban olykor egyiket írtam a másik helyett, de a sztem ettől még a kérdés lényege teljesen világos.

"De a keverőd abból csak 0,3 A áramot kér és kap"

>>> na ez az, itt lenne a lényeg, szal hiába van mögötte atomerőmű avagy jelen esetben hiába kötöm rá 60-as autóaksira azt az eszközt, amelynek a működéséhez csak 0,3A kell, az attól még se többet felvenni nem fog, se nem árt meg neki. ha jól éretttem mindent, ahogy az autórádiós példát írta vki, ezt egy biztosítékkal meg lehet oldani, és akkor nem kell félni attól, h egy esetleges zárlat stb esetén gond legyen.

Itt írta vki, h az akku védelmére kell és nem az eszközére, na ehhez képest láttam én már saját szememmel elfüstölni egy ledlámpát, és nem is volt olyan hatalmas Ah-s forrás, csak 7 Ah-s, és a ledlámpa 12V / 11W, és valami barom fordítva kötötte be a csatlakozót, és ennyi, szépen elfüstölt az egész, pedig volt biztosíték is. és az akku nemk károsodott, nem történt semmi, a kábel se égett le (olyat is láttam már, és hát azt se nagyon szeretném ...).

na oké, akkor végkövetkeztetésként, ha beteszek egy lengőbiztit, elvileg megoldom a gondot ... remélem.

2019. nov. 13. 11:02
 5/11 anonim ***** válasza:

"valóban olykor egyiket írtam a másik helyett, de a sztem ettől még a kérdés lényege teljesen világos."

Szokj le az ilyen alacsony szintű mentegetőzésről!

Vagy kérj bocsánatot, amiért nem jelezted előre, hogy te majd önkényesen felcserélsz alapfogalmakat, amivel másokat felesleges gépelésre kényszerítesz.

Vagy kérj bocsánatot mondjuk a fizikától, de ne akard kidumálni az igénytelenséget, trehányságot, és főleg, soha ne akard leugatni a tőled precízebb embereket, akiket ez zavar!

Sajnos megszoktuk már ezt a stílust azoktól a primitívektől, akik egy mondatot sem bírnak normálisan leírni, de amikor figyelmeztetik őket, még ők vannak megsértve, visszaugatnak.

Netikett, fórumetikett része, hogy különbséget kell tenni a chat- és fórumjellegű kommunikációk között.

Chat, ahol lehet kapkodni, sietni.

Fórum, ahol van idő normálisan írni, ami által illik megadni a tiszteletet másoknak.

Az igényeseknek.

Primitív helyesírásra sem mentség, hogy majd megérti, aki akarja.

2019. nov. 13. 12:50
 6/11 Szirty ***** válasza:
:)
2019. nov. 13. 17:54
 7/11 A kérdező kommentje:
jézusanyám ... figyelj, eredetileg pszichológus vagyok, de eskü nem vállalnálak be, ez már nagyon durva így ....
2019. nov. 15. 10:58
 8/11 A kérdező kommentje:

és ha megfigyeled, írtál egy szép hosszú kommentet, nulla lényegi elemmel :D ez a legjobb az egészben.

egyébként meg nem, határozottan nem igénytelenség, csak tudod neten azért mégse a doktori disszertációmat akarom összehozni, és kb ennyi. teljesen elfogadható ha tele van hibákkal, elírással stb, mert ugye az ember itt rohan, siet, és a lényeg:

1, ettől még az alapprobléma világos, csak egyesek szeretik tenni a hülyét (ami persze egyszerűbb, mint a lényegre válaszolni, ez is tény)

2, ettől még vki netán tudományos területen nyilván teljesen más stílust használ. azért ne a gyakorikerdesek legyen a tudományos "tér".

úgyhogy esdekelve elnézésedet kérem, de sztem megszenvedne veled egy klinikus elég szépen. másrészt érdekes kihívás egy ilyen személyiség, az is biztos, csak elég kevésnek lenne hozzá türelme. inkább tanulmánynak jó egy iylen eset.

persze ha neked így megy jól az élet, akkor oké, hajrá.

2019. nov. 15. 11:03
 9/11 anonim ***** válasza:

# 8

Vagy mondhatjuk úgyis, hogy legfeljebb annak tanultál, de alkalmatlannak találtattál és kihullottál a rostán. Ezt most bizonyítottad be.

Ne röhögtess, egy valóban komoly ember megértette volna, hogy miről beszélek. Nem pedig azzal lenne elfoglalva, hogy visszaugasson mindenáron.

Tudtad? Találkoztam már olyannal is, aki megköszönte, amiért tájékoztattam egy helyesírási tudnivalóról.

Nem mondom, hogy nem lepődtem meg egy pillanatra. De akadnak néha intelligens emberek is. Nem csak magadfajta behatárolt figurák.

Mellesleg pont egy emberekkel foglalkozó szakembernek illene tudni, hogy van sokféle ember, azok között vannak precíz, igényes emberek is.

"It's not a bug, it's a feature"

Ha érted, miről beszélek.

2019. nov. 15. 12:05
 10/11 A kérdező kommentje:

kész ..

mindenben igazad van. teljesen, én meg elbújok szégyenemben.

a kérdés lényegére pedig továbbra is köszi a választ. ja nem, nem a helyesírás volt a lényeg.

2019. nov. 15. 13:30
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!