Mit jelentenek ezek a színek háromeres kábelnél:kék, fehér és barna, illetve fekete, barna és szürke eres kábelek? Ezeket valahogy összelehet kötni egymással?
Azt jelenti, hogy azt kötsz rá, amit akarsz.
Valahogy össze is kötheted.
Csak tudd, hogy mit, hová kötöttél!
Noha a villanyszerelésben például vannak bizonyos színek, amit illik betartani, vagy kötelező is, de nem tudom, te miről beszélsz.
Na jó. Van igazság abban, amit első ír, de ilyen troll dolog, hogy van egy általános ajánlás, hogy hogyan használd, de egyes villanyszerelők csak azért sem, mert ő még tudja jegyezni, mit mire kötött, ha meg mással dolgoztatna utána a tulaj, az dolgozzon meg keményen, hiszen neki is nehéz volt 3 szint megjegyezni, legyen másnak is az.
Igaz, hogy a vezeték nem tudja, hogy milyen színű és ugyan úgy működik. Na.
Mivel nem mindenki érti és akarja érteni a szabványokat, ezért sosem szabad bízni bennük, mindig mérni kell, mielőtt vezetékhez ér valaki.
Kék = N = null = 0
Barna/fekete/szürke = L = fázis
ZöldSárga/piros = PE = földelő vezeték
Ha fehér van, az vagy a kapcsoló száll, vagy a földelő.
Egyenáramnál nincs nulla, a hangszóró esete is kivétel: nem egyenáram, de akkor sem nevezzük nullának.
Itt is polaritás van, ami a hangszórót kifelé (előre) mozdító egyenfeszültség polaritását mutatja meg.
A tápfeszültségek világában pedig GND viszonyítási pont van, ami gyakran a negatív táppal közös, máskor nem.
Szokásosan a piros a pozitív, fekete a GND például.
Csak sokan tévedésbe esnek laikus kérdezők itt is, amikor például egy USB-kábelt is színek alapján akarnak kötni. Lehet találni színeket a keresővel, de profi ember nem az alapján dolgozik, mert lehetnek kivételek, egy elkötés viszont károkkal járhat.
Komoly ember műszerrel dolgozik.
Azért kérdeztem ezt, mert vettem egy fűtés oldali csomagot ami többek között tartalmaz egy vezérlést(Euroster 11M),, illetve egy szervomotoros keverőszelepet. Mindkettő elő van vezetékelve. A szervomotoré a fehér, kék, barna eres kábel (számozva mindegyik: 1, 2, 3). A vezérlőhöz öt kábel tartozik, ezek egyike menne ehhez a szervomotorhoz(fekete, barna, szürke és ezek nincsenek számozva). A kérdésem továbbra is az, hogy össze lehet e kötni őket?
Kérdeztem nálam villamosságban szakavatottabb embereket, de nem tudtak válaszolni, hátha itt meg lesz a megoldás.
"A kérdésem továbbra is az, hogy össze lehet e kötni őket?"
A hozzá kapott leírás hol van?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!