Megrázhattam magam az árammal?
Invitel vagy tv kabele. Takarítás közben lettem rá figyelmes atv pulton lóg ki, az egyik bedugo ja be van dugva. Ez egy ilyen ketoldali zsinor az egyik oldala be van dugva hátul a tvbe a másik megaz így kiall, de ugye ezt én me fogdostam. Egyáltalán nem ráz. Akkor ez most pont olyan mint a telotöltő hogy ha bedugom és megfogod a toltoresznel az sem ráz ugye? Szóval a gyerekre is ártalmatlan? (most én így sikeresen leteszteltem)!!
Csak mert ugye ennek a zsinornak a másik vége a tv-ben van bedugva szóval elvileg ez egy áram alatt lévő zsinór.
(Na szóval másodjára írom a választ, mert nem küldte el. Remek.)
Kétlem, hogy komoly veszélyt jelent. De ha csak az egyik vége van bedugva, a másik meg csak lóg, miért nem húzod ki?
Ezt a "statikus elektromosságot" szeretik emlegetni a laikusok, főleg amikor "rázásról" is beszélnek, csak egy lényeges dologról feledkeznek meg.
Statikusnak még a nevéből is következik, hogy DC vagyis egyenáramhoz van köze.
Az egyenáram csíp vagy üt, erősségtől függően.
A váltakozóáram viszont ráz, vagy jobb esetben csak bizsereg.
A SCART-kábel, amiről beszélsz a készülékeken keresztül a központi antennához galvanikusan kapcsolódik.
Olyan pedig előfordul, hogy a központi antenna és a föld között feszültségkülönbség mérhető, néha ráz is.
Önmagában nem kellene veszélyes mértékű feszültségnek lennie a tévéhez kapcsolt holmikon. De ahogy előttem is említették, úgynevezett idegen potenciált hozhat a kábeltévé, ami abból ered, hogy az antennakábel árnyékolásán máshonnan másnak az esetlegesen nem 100% helyesen működő holmijairól átkerül hozzád a magasabb potenciál. Ez általában max bizsergést, vagy egyhe csípős érzést jelent akkor, he a kábellel egy időben más fémrészt érintesz. PL. az antenna kábelt, és a tv csatlakozóját, vagy a képeden látható scart csatlakozót és mondjuk a radiátor csövét, stb.
Ez nem okoz életveszélyes behatást, de nyilván kellemetlen. Emiatt, és a készülék veédelme miatt a gyakorlatban az antenna és egyéb perifériák csatlakoztatását ajánlott a tv kikapcsolt (konnektorból kihúzott) állapotában elvégezni.
Röviden, alapvetően úgy gyártják ezeket a készülékeket, hogy egy laikus felhasználóra ne jelentsen veszélyt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!