Egy Litium aksiban milyen anyag van? Folyós vagy szilárd? És hogy néz ki?
kaptam egy küldeményben, és a csomagolása meg van repedve, maga az aksi kicsit feldagadva és a csomagoláson kívül olyan anyag mintha az a ragasztópisztolyos műanyag lenne, csak kicsit puhább, zselésebb anyag.
ez vajon az aksiból jöhetett ki vagy más mocsok a csomagoláson?
Kifolyt az elektrolit.
Egyáltalán nem lehet felfúvódva, az már hibás, használni sem szabad. Szerencsétlen esetben el is durranhat.
Sérült az akku. Kérj cserét.
Elég egy ütődés, és a rétegek zárlatba kerülhetnek.
Lehet akár gyártó függő is, előfordul a gyakorlatban, hogy az alkalmazott összeszerelési metódus ad lehetőséget a meghibásodásra:
Szóval egy ilyen akkunak a felfúvódása egy káros folyamat megindulását jelzi. Soha ne használj ilyen akkumulátort, sőt ha lehetséges, olyan helyen tárold, ahol ha az akku tüzet fog, nem okozhat kárt a környezetében.
A belső szerkezete alapvetően minden li-ion akkunak ugyanaz, összetekerik az elektródákat és a köztük lévő szeparátor, elválasztó réteget. Hogy minél kisebb méretű legyen, a lapos cellák esetében ezeket összepréselik. A préselt rétegek közé van felitatva az az elektrolit, amin keresztül az akku működéséhez szükséges kémiai folyamat zajlik. Ha ez kifolyik, a szeparátor nem feltétlenül sérült, de rossz ómen lehet abból a szempontból, hogy az elektrolitot az akku belsejében, a hiba folytán keletkező hő, és a hő hatására kialakulő nyomás tolja ki.
Nem mellesleg az akku csomag alakváltozása a készülékben is kárt tehet amiben használod, szétnyomja, illetve az elektrolit kárt tehet a fém alkatrészekben, áramköri elemekben.
oké köszönöm, látom benne vagytok a témában, de egy olyan képet tudnál nekem linkelmni, ahol konkrétan ez a kifolyós elektrolit látható?
mert azt nem értem az egészben, ha meg kifolyt és, akkor hogy lehet "dagadtabb"?
azért kéne, mert tényleg magam se vagyok biztos h a csomagolóanyag olvadt rá vagy az aksi belsejéből származik, amit látok rajta. ebben a pokoli melegben nem csodálkoznék egyiken se, hát
és ezt tényleg annyira komolyan kell venni h tűzveszélyes lehet meg felrobbanhat és stb? (egy Sony NP-FV100 aksi egyébként pontosan) tudod mi a vicc? nézegetem őket, van összesen 6 db, és kisebb-nagyobb mértékben mindegyik "dagadtabb", mintha feszülne a műanyag ház (a Sony NP-BX1-ek ugyanúgy, abból is van több, és szinte mind feszül). .
most akkor féljek ezektől? de érdekes h csak a Sony aksik, van 7-8 Canon is, azok tök normálisan néznek ki.
https://www.youtube.com/watch?v=jB9Kc8-53DU
Koránt sem lehetsz biztos abban, hogy amit rendeltél, abban valóban az van amire számítasz. Nem tudom mi folyt ki neked és honnan. De ahogy említettem, a puffadt akku rossz ómen. Az újból nem lesz jó többé. Sőt. Akár használat vagy töltés közben is láncreakció szerűen beindulhat a további károsodása.
Amiről nem találtál képet, az a litium különböző sói, oldat formájában, amin keresztül ionok mozdulhatnak el az elektródák közt. Alkalmazás és gyártó függő, hogy pontosan mi kerül bele.
A lényeg hogy ne nyalogasd és ne tapicskold ha egy mód van rá.
köszi néztem a youtube videot, szted lehet bajom, ha én is szétkapom az aksit ugyanúgy? leszedem a tetejét pl szikével körbe vágva?
vagy robbanhat stb, egyéb:? most már nagyon izgat ...
Először legyen teljesen kisütve, amit multiméterrel is ellenőrizhetsz, illetve rövidzárral is. Pillanatnyi rövidzártól nem robban egyébként még a jó és feltöltött akku sem, csak szikrázik.
Egy ilyet nem lenne jó szétbontani, mert a közben keletkező zárlat miatt be is gyulladhat. De ha már nincs benne energia, bontható.
18650 akkut is bontottam már, amikor a benne lévő rézfóliára volt szükségem.
Felfúvódott lapos akkut is, azt csak úgy semmiért.
na tök jó, pont most akartam neki állni :)
akkor nemtom ... peidg mindenképp akarnám, mert hajmeresztő h elvileg eredeti sony aksi amire 14,5 óra üzemidőt írnak, alikg 3 órát bír. és ezt akarnám megnézni, h mégis mi a frászt tettek bele, h ennyire lecseszték, hiszen a leggagyibb utángyártott is többet tud ennél ...
akkor lehet h vékony fúrószállal oldaslt megfúrom a gáz miatt csak nagyon finoman, éppen 1-2 mm-t, és utána vágom szikével a tetejét. végül is a videoban is vhogy csak megoldották ...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!