Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Mitol robban a palinkafozo?

Mitol robban a palinkafozo?

Figyelt kérdés
A kerdesem az lenne, hogy mi okozhatja a palinkafozo berendezesek felrobbanasat? Melyik az a resz ami felrobbanhat? Illetve hogy egy szakszeruen hasznalt palinkafozoben keletkezi-e tulnyomas (mint mondjuk egy kuktaban) vagy ez csak akkor tortenik ha a keszulek hibas vagy nem megfeleloen hasznaljak?

2019. aug. 13. 16:48
 1/6 anonim ***** válasza:
100%
2019. aug. 13. 19:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 anonim ***** válasza:
100%

Bármi akkor robban, ha a benne keletkezett nyomás meghaladja az edény nyomástartó képességét, a benne lévő közeg kiterjed, a nyomás kiegyenlítődik.

Ez a pálinkafőzőnél a dugulás, illetve a túlhevülés miatt (elégtelen hűtés, túl sok bevitt hőenergia, stb.) történhet ilyen legfőképpen. Mivel ezek hiányában nem növekszik meg a nyomás extrém mértékben. Ez lehet a készülék hibája is, de akár azé aki kezeli.

A védekezés lehet automatizált, pl. hasadótárcsa, túlnyomás szelep, biztonsági nyomáskapcsoló és egyebek.

Nyilván egy jól kivitelezett, karbantartott és üzemeltetett rendszer nem fog meglepetést okozni.

De a baleset, mint a fogalom, az előre nem látott káros eseményeket jelzi, azaz olyan dolog történt, ami a gondosan felépített egyensúlyt kibillenti, előre nem láható okból. Ez lehet emberi tényező, vagy bármi más.

Ha konkrét berendezést említenél, akkor könnyebb volna a helyzet.

2019. aug. 13. 22:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 anonim ***** válasza:
100%
Én eddig 1 olyan esetet hallottam, ahol felrobbant egy főző, de ott amiatt volt mert az alkoholgőz kiszökött és elérte a lángot. Elég nagyot szólt, az egész családi ház leégett.
2019. aug. 13. 22:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 anonim ***** válasza:
100%
Elvileg lehetetlen ,mert nyitott a rendszer.persze,ha nem nyitott...
2019. aug. 14. 10:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 A kérdező kommentje:
Koszonom a valaszokat. Akkor ha jol ertem egy jol mukodo palinkafozoben egyaltalan nincs tulnyomas? Vagy csak nem annyi ami kirobbantana a keszuleket? Vagy ez a fozo tipusatol fugg?
2019. aug. 14. 22:51
 6/6 anonim ***** válasza:
100%

Egy jól működőben nincs túlnyomás. Még egy esetet tudok mondani, Barátok köztben Kertész-éknél robbant föl, ezzel is ijesztve a magyart, hogy ne próbálkozzon otthon főzni! :)


A DES (vagy Vajda) főzők kialakítása pl. olyan, hogy ott vízzáró réteg van, azaz azon túl, hogy nyitott a rendszer, már az üst kupolája sem zár hermetikusan, sőt 100L-eseknél a páracső is vízzáróval működik. Ezt úgy képzeld el, hogy az üst tetején van körbe egy karima, egy "vályú", amibe beleül a kupola, majd ezt megtöltöd vízzel s így zár, de a nyomás ezt simán ki tudja lökni, felhabzás esetén is itt távozik a cefre, nem köp bele a páracsőbe. Úgy tud felrobbanni, hogy dugulás keletkezik, (egy hermetikusan záródó, akár kuktából készített főző sem tud normál esetben) keletkezhet ez attól, hogy mondjuk trehány módon tárolod a főzőt és valami befészkel a csőbe. Keletkezhet attól is, hogy a gyümölcs nem jól lett pépesítve és/vagy nem is lett kimagozva még főzés előtt sem, majd a cefre felhabzik bekotor egy gyümölcsdarabot/magot a csőbe és az ettől eldugul.

Szóval ha körültekintően tárolod és szakszerűen használod, megfelelően cefrézel, sőt akár (és javaslom, mert úgy több tölthető az üstbe) használsz főzés során habzásgátlót (foamsol), akkor nem fog eldugulni, nem fog felrobbanni.

2019. aug. 15. 07:41
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!