Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Önismereti kérdések » Lehet az öröklődésnek ilyen...

Lehet az öröklődésnek ilyen eltérő nemzetiségi tünetei?

Figyelt kérdés
Lehetséges az szerintetek, hogy egy egyén fokozatosan a megszokott környzettől eltérő nemzetiségi jelleget kezdjen produkálni? Gondolok arra, hogy azon a vérvonalon, genetikailag senkin nem jön ki ez a viselkedési forma, aztán a vizsgált személy elkezd fokozatosan egy másik kultúra iránt érdeklődni erőteljesen, amit százévekkel őseitől örökölt. Kinek mi a véleménye, tapasztalata? Köszönöm!

2019. febr. 28. 13:56
 1/6 anonim ***** válasza:
86%
A kultúra, viselkedés NEM öröklött, hanem TANULT dolog, azaz oylan nincs, hoyg az öseitöl örökölt volna bármi ilyet is.
2019. febr. 28. 14:13
 2/6 A kérdező kommentje:
Genetikai ösztönökre gondoltam, érdeklődésre a zene, tánc, irodalmuk, mítoszaik, stb. iránt. Ráadásul amit nem is tanult, hanem kialakul.
2019. febr. 28. 14:38
 3/6 anonim ***** válasza:
89%
Már hogy a fenébe ne lenne ez tanult viselkedés?!
2019. febr. 28. 15:24
 4/6 anonim ***** válasza:
84%

Nagy vita van mostanában a gender elméletről. Hasonló, ha nem is azonos, mint amiről kérdezel.

Férfiak és nők lehetünk biológiailag. De az elmélet szerint sokfélék lehetünk. Nőies férfi, férfias nő stb.

Azt mondják, a kislány nem ösztönből babázik, a fiú nem genetikai alapon játszik puskával, hanem a kezébe adják.

A nemzetiségi dolog, a nemzetállam viszonylag fiatal dolog. Nincs évszázadokra vissza nyúló hagyománya. De genetikai szempontból százezer év sem túl sok.

Egy német nem válik magyarrá, ha köztünk él. Ha egy másik Magyarországon élő némettel áll össze, azok gyermekei, unokái, dédunokái stb. is csak németekkel reprodukálják magukat, akkor sem változik semmi.

2019. febr. 28. 15:30
 5/6 anonim ***** válasza:
100%

Amire te gondolsz, az mind tanult, a környezetünk által hozzànk adott jellemző. Nincs köze a genetikához, se a génekhez.

Leegyszerűsítve a példádat: ha én érdeklődöm a macskàk viselkedése iránt, esetleg tanulmányozom őket, akkor az egyik ősöm macska volt. (A másik meg valami isten, ha összehozta ezt :D) Pedig a valósàg csak az lenne, hogy vagy egy mezei macskás vagyok vagy etológus.

Az viszont, hogy keresed a gyökereid, meg akarod ismerni a “hordozott” kultúràidat egy természetes viselkedès. Valami extra vagy, mert te nem csak a magyar kultúràt képviseled. Valami egyedi.

De ha téged az indiánok hitvilága érdekel, akkor azt is tanulmányozhatod, elsajátíthatod. De ez nem azt jelenti, hogy van egy eltitkolt indiàn felmenőd.

Engem pl érdekel a skandinàv mitológia, de a szlàv nem. Viking felmenőm biztosan nem volt, de anyai ágon szerbebb ennèl nem is lehetnék.

2019. febr. 28. 22:42
 6/6 A kérdező kommentje:
Igazad van, nehéz téma ez, sokminden keveredik és kavarodik bennünk. Szerintem mindenki egyedi eset, talán nincs két egyforma, mint ahogyan ujjlenyomat se.
2019. márc. 1. 07:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!