Mit tehetnék, kinek mondjam el először, hogy transznemű vagyok? Egyáltalán az vagyok?
- pszichológus
- TBre finanszírozott ingyenes nemi-átalakító műtét
Igen ezt finanszírozza, de fontos gyógyszereket, kezeléseket szegény embereknek nem.
Ezek után álszentség azt állítanod, hogy a magyar társadalom elítél, hiszen a MI adonkból ingyen átoperálnak férfivé amint elmúltál 18.
Látszik, hogy nagyon vágod a témát, de bölcs maradtál volna ha csendben maradsz. Nem finanszírozza a TB a műtétet! Sőt, sokszor még alap vizsgálatokat is inkább magánban végezetek, hogy elkerüljem az egészségügyben való megaláztatásokat. A hormonokat sem sokan tudják TB-re íratni, szóval igazán nem kell aggódnod az adó forintjaidért!
Kérdező. Olvasgass a transvanilla egyesület honlapján, ott sok fontos információt kaphatsz. Sajnos 18 alatt nem tudsz elindulni, viszont van még 2 éved, hogy átgondold, az egészet. A legtöbben amíg nincs az egésznek látszatja nem fognak elfogadni annak ami vagy, és még talán utána sem. Ezek az ismerőseid idővel törvényszerűen fognak lecserélődni. A családod meg vagy elfogadja, vagy nem. De fontos, hogy a saját életed kell élned, nem másokét, nem a társadalomét! Sok kitartást neked. Nem lesz baj, egyenesbe fogsz jönni!
Szia!
Úgy látom eléggé tisztában vagy magaddal kapcsolatban. és hogy, ki vagy valójában.
Az hogy, a lányokhoz vonzódsz még nem tesz transszá, a nemiséged és a szexualitásod, habár szorosan kapcsolódnak egymáshoz, nem határozzák meg egymást.
Mivel még fiatalkorú vagy a testi "átalakulásodat" (inkább kijavításodat, helyreállításodat) még nem kezdheted el.
Még van két éved hogy, átgondold, jobban megismerd magad és az állapotod.
Magyarországon és világszerte még mindig "betegség" ként van nyilvántartva, mint nemi diszfória, még diagnózis kód is van rá: F64.0 .
Ezért az első lépés a kiteljesedésed felé ha, tényleg így érzel és ezt akarod hogy, a 18 -adik születésnapod után, ha és amikor készen állsz rá szerezel egy pszichiátriai szakvéleményt a "betegség" fennállásáról. Ezért a szakvéleményért ne a sarki, legközelebbi pszichológus/pszichiáter rendelőjébe menj, mert valószínű nem fog tudni segíteni neked, inkább olyanhoz, aki már találkozott korábban az F64-es diagnózissal. Ezzel meg fogod bélyegezni magad a társadalom szemében, lesznek akik akik elfogadják, kevesen talán támogatni fogják, de a legtöbben, még a mostani baráti, családi, ismeretségi körödből is gyűlölni és megvetni fognak érte.
Ilyen orvosokat úgy találhatsz ha beszélsz és ismerkedsz más transz emberekkel, látogatod az ezzel kapcsolatos oldalakat (pl. [link] , [link] stb), személyes blogokat olvasol olyanoktól akik már átélték, vagy épp most élik át amit te is) és ez a saját lelki egészségedhez is hozzá fog járulni.
Ami a coming out-ot illeti, szerintem várj még vele amíg meg nem kapod a szakvéleményt, így már te is tisztábban fogod látni önmagad és az egész helyzeted.
Személyes tapasztalat alapján mondom, hogy ha így érzel akkor mielőbb, amint lehetőséged van rá, kezdj bele, mert máskülönben elég kellemetlen lesz az élet.
Én most 28 éves (genetikailag férfi) vagyok és a pszichiátriai szakvélemény megszerzése előtt álok. Az eddigi életem nem igazán volt vidám a folytonos rejtőzködés, titkolózás, színlelés és önmagamnak való hazudás és tagadás miatt. Most így ennyi idősen az álcám és pajzsom köré épített kapcsolatok (mind személyes, mind szakmai) miatt még nehezebb ez. Ha folyamatosan minden ilyen érzést, negatív visszacsatolást stb. elnyomsz és a szőnyeg alá söpörsz egy idő után nem fog aláférni.
Remélem tudtam kicsit segíteni, ha kérdésed van szívesen válaszolok privátban de azt javaslom hogy inkább nálam tapasztaltabbak segítségét is kérd ki mert, még nekem is rengeteg kérdésem és rendezetlen ügyem van a saját belső viharaim nyomán.
Szia
A leírtakból valóban úgy tűnik, hogy fiú vagy.
Nem vagy egyedül, Magyarországon csak kevesen beszélnek róla, kevesen mernek kiállni ezzel a világ elé. Egyelôre.
Járj utána a témának alaposan, tájékozódj. Ne hagyd hogy mások mondják meg milyen kell legyél. Ismerd meg a saját érzéseid, milyennek szeretnéd látni magad, mitől éreznéd magad teljesebb embernek. (Például nem automatikus az, hogy mindenki nemi korrekciós műtétet akar.)
Rengeteg olyan ember van, aki megérti ezt a helyzetet. Ha nem is mindig, de a családtagok is meg tudnak változni.
Az előbújást ne sürgesd, akkor tedd meg, amikor fel tudsz rá készülni és te is a megfelelő időnek érzed. Jó ha találsz magadnak egy segítőt, egy szövetségest a barátok közt, a családban.
De jo hogy ilyen megerto valaszok jottek! En is erintett vagyok, aki szeretne beszelgetni, irjon!
Amugy a WHO allaspontja szerint ez mar nem mentalis betegseg tobbe, szoval ez jo hir szerintem!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!