Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Önismereti kérdések » Dominiknak, vagy Dominiknek?...

Dominiknak, vagy Dominiknek? Melyik a helyes?

Figyelt kérdés

2018. okt. 21. 13:10
1 2 3
 11/21 BringaManó ***** válasza:
61%

:-)

Mindkettőtök tanára egy egyszerűsített szabályt (ökölszabályt) mondott, a "kivételekkel" meg jobb nem terhelni a diákokat, van azoknak elég bajuk anélkül is, magyarul úgy is tudnak... Attól, hogy nem mondunk el minden apró részletet, még ugyanúgy tudni fogtok magyarul beszélni: se a #8-as nem fogja azt mondani, hogy "oxigénnal", "aszpirinnal", se te nem fogsz "mateket" írni a "dossziére". :-)

2018. okt. 27. 09:58
 12/21 eddiboy ***** válasza:
Az i eleve lehet mély hangrendű a régebbi magyar szavakban, l. hídra, szíjjal, díjat, hívok stb. Persze ezt sem tanítják az iskolában, ott azt mondják, az i magas hangrendű, és elhallgatják a kivételeket.
2018. okt. 27. 15:10
 13/21 eddiboy ***** válasza:
Mi anno úgy tanultuk, hogy a vegyes hangrendű szavakat ÁLTALÁBAN mélyen ragozzuk.
2018. okt. 27. 15:11
 14/21 anonim ***** válasza:

Ez a név is olyan, mint még néhány másik, pl. Anettel - Anettal, Babettel - Babettal.

Mi úgy tanultuk, hogy ezeknél a bizonyos kivételeknél magas és mély hangrendű toldalékolás is lehetséges.

De ez nagyban függ attól, hogy az illető hol él.

Pl. Dunántúlon nagyon sokszor “-jézünk” az egyszerű E/3-as szavaknál még akkor is, ha a szótő csak egy “-e” vagy “-a” betűt kívánna meg.

Pl. séfe helyett séfje, és ezt a különbséget csak akkor értettem meg, amikor Pestre kerültem.

2018. okt. 27. 16:57
 15/21 eddiboy ***** válasza:
Ez amúgy tényleg helyfüggő. Volt egy erdélyi szobatársam, ő úgy beszélt, hogy "mateket tanulok a haverekkel".
2018. okt. 28. 08:36
 16/21 BringaManó ***** válasza:

bocs, offtopik, de már kötőjelesek a keresztnevek is:

Anett-tal / Anett-tel,

Babett-tal / Babett-tel

(és amúgy nem stimmel, hogy "ez a név is olyan", mert csak látszólag olyan:

a kérdésben lévő névnél az i "átlátszósága" miatt van általában mély toldalék (és a két i miatt van mégis néha magas),

az Anett/Babett viszont más kategória: ők a mély <hangrendű + "e"> végű típusba tartoznak, amelyeknek az esetében valóban általában ingadozás van (pl. balek, balett, bankett, bojler, boxer, bunker, docens, dodzsem, dózer, drukker, dzsóker, dzsungel, farmer, fater, flanel, fószer, fotel, fráter, hárem, haver, hotel, jampec, kábel, kartell, klozet, koffer, kókler, kóter, kráter, mágnes, malter, moped, morze, motel, muter, notesz, pajesz, pancser, panel, partner, pasztell, páter, póker, púder, roller, rubel, saller, sláger, smasszer, sóder, sóher, stopper, stukker, sznúker, transzfer, traverz, tróger, valcer, vamzer, zsakett, zsáner).

a matek kicsit más, ott szinte mindig mély (tippem szerint ezt a matematikából örökölte).)

2018. okt. 28. 12:23
 17/21 eddiboy ***** válasza:
"a matek kicsit más, ott szinte mindig mély" - Igen, én is úgy gondoltam, hogy az mindig mély, amíg nem találkoztam egy erdélyivel, akiknél a mateket forma a teljesen általános és elterjedt. A szocializmus alatt a határon túli magyarok nyelve kicsit önállóan fejlődött a nagyobb elszigeteltség miatt.
2018. okt. 29. 08:55
 18/21 BringaManó ***** válasza:

igen, vettem az adást (azért is írtam, hogy "szinte"), és egyébként köszi az infót, talán már hallottam róla, de kiesett az "aktív tudásomból"... :-)

amúgy itt egy kis olvasnivaló:

[link]

nem olvastam most végig, de az utsó két oldalon szó van matekról (vagy ről :-).

2018. okt. 29. 12:11
 19/21 anonim ***** válasza:
az 'i' régen mély hangrendű volt, ezért van az, hogy mély hangrendű raggal jobban hangzik
2018. okt. 29. 18:48
 20/21 anonim válasza:

A vegyes hangrendűeknél mindegy, de ha idegen eredetű a szó, akkor az utolsó határozza meg. pl.: balettEt

Sztem a Dominik idegen eredetű, ezért a Dominiknek a helyes.

Én így tudom...

2018. nov. 10. 12:46
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!