Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Önismereti kérdések » Miért mondják sokat a feltétel...

Miért mondják sokat a feltételes módú szavak végén a ragozást náknak? Annyira ótvar dolog!

Figyelt kérdés

innák

csinálnák

dugnák

aludnák

stb

annyira ótvar paraszt dolog. Akik így beszélnek mind kivétel nélkül műveletlen suttyók. Ez miért jó?

2010. jún. 21. 19:00
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
62%

"Ja minden idegesítő és igénytelen, ami nem pesti, hanem vidéki, ugye?"

Nem minden, de amikor nem tudod, vagy nem akarod rendesen beszélni a saját anyanyelved, az idegesítő és igénytelen.

Ha a te kis faludban ez a szép, ám legyen, de amikor feljössz olyan oldalakra, ahol az emberek a normális (az írott) magyart beszélik, akkor alkalmazkodj. Pont.

2010. jún. 23. 17:40
 12/17 anonim ***** válasza:
46%
Aki nem tudja, mi a sárgatúró, a köszméte, vagy a csuri, mit jelent az, hogy a kutya hamis, az nekem inkább ne papoljon a saját anyanyelve használatáról! Pláne nem kéne a pesti egyszerűsített magyart annyira isteníteni, és alapnak venni.
2010. jún. 23. 18:31
 13/17 anonim ***** válasza:
58%
szerintem meg neked, kedves kérdező, nem kéne olyan szavakat használnod, mint "ótvar, paraszt, suttyó" és társaik, miközben azokra panaszkodsz, akik mindössze a "nék" helyett mondanak "nák"ot...
2010. jún. 23. 21:01
 14/17 anonim ***** válasza:
100%
Én tudom, mit jelent, hogy hamis a kutya és mi az a csuri, egy 2000 lélekszámú faluban élek 10 éve (14 éves vagyok), de rohadtul idegesít, ha valaki nákol... És ez nem olyan dolog, hogy ki hogyan beszél, azzal semmi baj nincs, ha Szegeden azt mondják, gyerök, mert ettől függetlenül gyereknek írjuk, de egyszerűen az, hogy csinálnák egy szendvicset, értelmetlen mondat és ütközik a magyar helyesírás szabályaival. Ha azt mondod, dugnák, azt jelenti, hogy ŐK dugnák mittudomén a dugót a palackba. Ha meg te teszed ugyanezt, ÉN dugnék. Nekem ne mondja senki, hogy mindenki haDD beszéljen úgy, ahogy akar.
2010. jún. 23. 22:16
 15/17 anonim ***** válasza:
0%
én dugnák - f*szt a jányba
2010. jún. 24. 13:33
 16/17 anonim ***** válasza:

szerintem az nem szólhat semmit sem, aki lehordja azt ki "beszédhibával" rendelkezik, persze ez nem teljesen az...

megérted, amit mondanak? akkor mi a probléma? zavar, hogy ehhez van szokva valaki? nem a nyelvkészsége teszi az embert, hanem a JELLEME... :)

üdv

25/F

2010. jún. 24. 18:08
 17/17 anonim ***** válasza:
100%

"Ja minden idegesítő és igénytelen, ami nem pesti, hanem vidéki, ugye?"

Vidéken sem muszáj úgy beszélni, mint egy paraszt. (Nem Pestről írtam!)

2010. jún. 27. 15:04
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!