Régóta van egy különös fóbiám, tapasztaltatok már hasonlót?
Igyekszem megfogalmazni a lényeget, de nem könnyű.
Gyerekkorom óta van egy különös fóbiám, amit akkor vettem észre, amikor letöltöttem a Google Earth alkalmazást a számítógépre. Elkezdtem nézegetni a földet, a holdat, a mars-t , és azt vettem észre, hogy ennek a látványa iszonyatos rettegést vált ki belőlem. Mi lehet ennek az oka? Talán a "végtelen" látványától való félelem? Nem tudok rá ésszerű magyarázatot adni. Olykor-olykor, ha telihold van, és megpillantom a holdat, felmegy a vérnyomásom a látványától. de nem olyan szinten, mintha ezt egy alkalmazáson keresztül szeretném megtekinteni. Próbálom vázolni úgy, hogy kaphassak rá ésszerű magyarázatot, de ezt nem lehet megmagyarázni. Sokkal rosszabb mint a klausztrofóbiám. Van , aki tapasztalt már hasonlót?
Igen van ilyen... „A végtelen űr csöndje megrémiszt” – írja Blaise Pascal.
A végtelen rémiszt, mert véges agyunkkal nem tudjuk felfogni, és amit nem értünk, az válhat ijesztővé. Bátorságosnak kell lenni! És ha ilyen hatás ér, ne erőltesd, hogy racionálisan felfogd, azt nem lehet, de annak metafizikai tartalma megérezhető. A keletiek a tusrajzokon fontosnak tartották, maradjon a jelenségek közt "üresség" ku- a létszemléletük alapja - ahol beáramlik a létesültek közé a Lét..a végtelen, az örök, az időtlen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!