Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Önismereti kérdések » Ha a jövőből hoznának (időgépp...

Ha a jövőből hoznának (időgéppel) egy telefont, ami a világ legeslegjobb telefonja lenne, és a vesédet kérnék érte, belemennél ebbe?

Figyelt kérdés

Egy internetes cikk alapján jutott eszembe ez a kérdés, van aki tényleg egy - nem reklámozok konkrét márkát, de egy csúcskategóriás mobiltelefonért oda adta az egyik veséjét.

Komolyan mondom, nem normálisak egyes emberek! De...

Tételezzük fel, hogy (tudom nincs ilyen telefon), de ha egy időutazó visszahozna egy ilyen készüléket a jövőből, és pénzért nem vehetnéd meg, csak a vesédért, kellene-e ez a telefon:

- 6 colos 5K (5120×2880) felbontású kijelző

- 128GB RAM

- 10TB (azaz 10.000GB) háttértár

- 90 nap akkumulátoros üzemidő (napi 6-8 óra aktív használat mellet).

Tudom, nem létezik ilyen telefon (bár 15-20 év múlva akár a valóság is lehet), de ha valaki tudna ilyent adni, odaadnád érte az egyik vesédet?

2018. ápr. 24. 16:46
 1/4 2*Sü ***** válasza:
100%

Humor kategória, de nézzük meg komolyra fordítva.

Háromféle okból vesz valaki csúcskategóriás telefont:

1. Mert valóban szüksége van arra a tudásra, amit a telefon nyújt. (Ez a legritkább.)

2. Divatból, mert a legjobbat akarja. (Fogalmazzunk úgy, belső mohóságból.)

3. Presztízsből, mert meg akarja mutatni, hogy neki ilyenre is telik. (Itt a telefon pusztán státuszszimbólum, és nem használati eszköz. Amúgy sokan akkor is megveszik hitelből, mikor amúgy nem telne rá.)

Nekem egy Samsung Galaxy S7 Edge telefonom van. Amúgy elég intenzíven használom a telefont, kvázi majdnem minden funkciója ki van használva az iránytűtől az NFC-n, WiFi hotspoton, Smart View-on át minden, lévén informatikus vagyok. De amúgy ennél gyengébb telefonból is ki tudnám hozni mindezt, csak azért lett S7 Edge, mert a cégünk kvázi féláron be tudta szerezni, a régi telefonom haldoklott, így gondoltam, akkor pár évre van egy kompromisszummentes telefonom.

De nézzük milyen paramétereket soroltál fel.

6"-os kijelző:

Nyilván ez nem fejlődés, lehet pici telefontól tabletig mindenféle méretű kijelzővel felszerelt eszközt kapni, 4"-osat, 6"-osat, 10"-osat ma is.

5K-s kijelző:

Értelmetlen a legtöbb esetben. 6"-hoz egy FullHD (1080*1920) felbontás is bőven elég. Nota bene a telefonom vissza is van butítva alapból FullHD-re, mert a pixeleket ki is kell számolni, így energiatarékosabb, viszont a látványon nem sokat változtat. A nagy felbontásnak maximum VR szemüveg esetén van jelentősége, az S7 Edge 1440*2560 felbontása eléggé kevés egy VR szemüveghez, eléggé nagyok a pixelek. De ha a VR-t nem számítom, akkor 24 cm-nél nagyobb távolságból nézve már nem tudsz FullHD felbontásnál jobb kijelzőt érzékelni, mert a szemed felbontóképességének a határára értél.

Amit nem írtál a kijelzőről:

Viszont sokkal érdekesebb lehet a kijelző színhűsége, fényereje, fogyasztása. De azért nem hogy a vesémet, de 20 000 Ft-ot sem adnék. Bőven jó a mostani kijelzőm.

128 GB RAM:

Nagyszerű. Csak ma, itt és most nincs alkalmazás, ami ezt kihasználná, pláne ami igényelné. 4 GB RAM bőven elegendő most és elég lesz néhány évig, az biztos. Minek további 124 GB RAM, amit nem használnék ki? Kicsit olyan ez, mintha egyedül költöznél be egy 100 szobás hatalmas kastélyba. Remek, csak 3-4 szobánál többet úgysem használnál ki, akkor meg minek a többi?

10 TB háttértár:

A telefonom alap háttértára 32 GB. Bőven elég, pedig 214 alkalmazás van telepítve rá. Illetve ez így nem teljesen igaz, van a telefonomban egy 64 GB-os SD kártya, az is ki van használva. De ez bőven-bőven elegendő. Ráfér vagy 10 évad sorozatokból, akinek ez nem elég, az valamit feleslegesen tart a telefonján, amit nem használ. Szóval a 10 TB háttértár nem különösebben érdekel.

90 nap akkumulátoros üzemidő:

Na ez viszont már érdekes. A telefonom intenzívebb használat mellett is – mondjuk 5 óra Youtube előadáshallgatás esetén (ahol a kijelző is be van kapcsolva) – estig kitart. Itthoni környezetben ezzel az égadta világon semmi probléma. Van egy vezetékmentes töltő az éjjeliszekrényemen, nem kell kábelekkel bajlódnom, egyszerűen este ráteszem az töltőálványra a telefont, reggel meg leveszem róla. Nem volt még olyan eset ezzel a telefonnal, hogy napközben lemerült volna.

Egy hosszabb természetben eltöltött idő esetén – mondjuk sátorozós túra – viszont már vannak problémák. Ott már figyelni kell, hogy megfelelően gazdálkodj az aksival. Pl. WiFi, mobilnet, GPS kikapcsolva, ha nincs rá szükség, éjszakára telefon kikapcs. Így akár három napig is bírja egy töltéssel. Egy megfelelően erős powerbankkal akár két hétig is ki lehet húzni konnektor nélkül, persze így egy kicsit macerásabb, minimális kompromisszumot kell kötni, de nem annyit, amiért megérné nagyobb összeget kiadni.

~ ~ ~

25 éve nem volt mobiltelefon, és az emberek semmivel sem éltek boldogtalanabb életet. Nyilván mára az életünk részévé vált, ma már kicsit nehézkesebb nélküle az élet – vagy legalábbis annak tűnik –, de valljuk be, a legtöbb telefontulajdonos mit csinál a telefonjával úgy a hétköznapokban? Megnézi a Facebookot, chatel, megnéz egy videót, rákeres valamire a neten, esetleg elsüt néhány fényképet, amit soha nem néz vissza. Ennyi. És erre bőven elég egy középkategóriás telefon, mégis nagyon sok ember zsebében lapul ott a legújabb, vagy az egyel régebbi iPhone, pedig semmi extrát nem kap érte egy középkategóriás telefonhoz képest, a Facebook nem lesz se gyorsabb, se tartalmasabb, a chat üzenetek ugyanúgy átmennek, a videó ugyanúgy lejátszódik.

Ergo aki a veséjét eladja egy telefonért – egy eszközért –, annak az értékrendjét vagy súlyosan deformálta a fogyasztói társadalom, vagy presztízskérdést csinál a dologból, ami valamilyen szinten ugyanúgy a fogyasztói társadalomból származó deformált értékrend. Ha valaki tényleg eladja a veséjét az az első esetben sajnálatos, a második esetben meg… Mondjam azt, hogy meg is érdemli?

2018. ápr. 24. 17:27
 2/4 anonim ***** válasza:

Nem mennék bele. A vesémet csak egy olyan embernek adnám, akinek szüksége van rá. Értsd: vesebeteg.. pl. egy rokonom.

Nekem egy Samsung Galaxy S5-öm van, asszem 4 éve vettem, akkor még 180 ezerért.. most már eléggé megviselt, törött, kopott pár helyen, lassú nyilván, szóval már nem az igazi.

Gondolkodom egy cserén.. de nem fogok 80-nál többet adni telefonra már.. A sima noname okos telefonok is tudnak annyit, vagy többet, mint ez az S5. Nekem ez a telefon bevált, sosem volt vele bajom, arra jó, amire én használom.

Persze, hogy nem létezik ilyen telefon amit leírtál.. semmire nem lenne jó. Még a 90 napos üzemidő sem vonz.. Igazából semmi nem vonz benne. 10 TB helyet még gépen csak-csak megtöltök játékokkal meg full HD filmekkel.. na de egy telefonon..

2018. ápr. 24. 17:51
 3/4 anonim ***** válasza:
én igen, viszonylag jól lehet élni eggyel is, a teló nem kellene, odaadnám dollár százmilliárdokért a gyártó elődjének aki nyilván fizetne, utána sok millióért vennék magamnak egy új vesét és segítenék másoknak is, így jó?
2018. ápr. 25. 09:12
 4/4 anonim ***** válasza:

ha türelmes vagyok, akkor majd veszek inkább a jövőben :D

nem adnám oda semmi fontos részemet, tulajdonomat egy eszközért, még ha nagyon is értékes lehetne

mint fejlesztő mondom neked, hiába lenne ilyen csúcs telefonod most, akkor is ugyanazokkal az alkalmazásokkal tudnál játszani rajta, mint mások :D

kivéve ha fejlesztesz rá, igen ám de akkor meg egyedül tolhatsz mindent és futhatod a lyukas köröket akár :D

2018. ápr. 25. 10:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!