Van olyan bepisilős sztorid amire örökre emlékezni fogsz?
Nagyon szomorú eset, de leírom:
Trianon miatt külföldiek lettünk. Hatéves koromban beírattak az idegen nyelvű iskolába, amelyik nyelvből egy büdös szót sem tudtam, de magyar iskola nem volt. Ráadásul a tanító néni sem tudott egy szót sem magyarul. Pisilnem kellett, de fogalmam sem volt, hogy kéredzkedjek ki. Megtörtént. Éreztem a meleget, de hát... Észrevette a tanító néni és látta, hogy alattam a tócsa. Intett a nádpálcájával (abban az időben - 1947 - ez a tanítónál mindig kéznél volt!), hogy mars ki az osztályból (a WC az udvaron volt klozett formájában). Természetesen, a gyerekek csúfoltak emiatt, de rövidesen elhagyták.
Nem tudom mennyi idő múlva, de még ősz volt, szintén ingereim voltak, így amikor a tanító néni nem nézett az osztály felé - én kisurrantam. Vagy valaki (egyesek tudták az államnyelvet) jelentette neki, hogy távoztam, vagy ő maga meglátta. Magához vett egy államnyelvet ismerő gyereket és rám kiáltott a fiúcska, hogy hova megyek. Ekkor én már a nyitott, fából épített pisildénél gomboltam ki a nadrágomat. A tanító néni megüzente a fiúval, hogy pisiljem ki magam, aztán jöjjek vissza.
Visszamentem, de akkor már az egész osztály hangosan mondta a szöveget államnyelven: "Tanító néni, kérem szépen - kimehetek?"
A kommunikáció a tanító néni és a magyar gyerekek között a mindkét nyelvet (úgy-ahogy) ismerő gyerekek közvetítésével folyt. A gyerekeknek több mint a fele magyar volt...
Hát..., ennyi az erről szóló történetem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!