Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Önismereti kérdések » Kinek kell az okosóra?

Bok Globule kérdése:

Kinek kell az okosóra?

Figyelt kérdés
2017. júl. 6. 18:52
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
75%
Nekem, nekem!
2017. júl. 6. 19:18
 2/12 anonim ***** válasza:
Nekem nem. De hamarosan lesz majd okosruha, meg okosszőnyeg, meg...
2017. júl. 6. 19:31
 3/12 anonim ***** válasza:
Ha már hülye vagyok az órám legyen okos ¯\_(ツ)_/¯
2017. júl. 6. 19:48
 4/12 anonim ***** válasza:
100%
Adni venni ezen az oldalon szigorúan tilos. Ha csak általánosságban kérdezed, akkor szerintem a fiatalok többségének. Vagy inkább úgy mondom, hogy az okosórát akarók nagyrésze fiatal. Ami érthető is. Nem haragudhatunk az idősekkre, amiért nem követik úgy a technika fejlődését!
2017. júl. 6. 20:05
 5/12 A kérdező kommentje:
Nem akarok üzletelni. Csak kíváncsi vagyok, mi szüksége van rá az "átlagembernek". Nálam mióta az okostelefonomon funkcionálisan felér az asztali szamitogepemmel, jóformán a pc-m már csak útban van. A munkatársam vett egy okos órát, viszont szegény manusznak alig van élete, de nagyon szeretett volna egy okos órát. Most már a csuklóján is megnézheti az időjárás előrejelzést.
2017. júl. 6. 22:19
 6/12 2*Sü ***** válasza:

Bizonyos esetekben lehet hasznos. De azt gondolom, hogy az okosóra a legtöbb embernek olyan, hogy „kell”, mert miért ne, de valószínű a legtöbb ember egy hónap után már fel sem venné, mert több macera van vele, mint amennyi haszna van.

Viszont lehet, hogy valaki olyan munkakörben dolgozik, ahol nem tudja csak úgy elővenni a telefonját, de hasznos lehet tudni, hogy egy üzenet, hívás kitől érkezik. Mondjuk egy tárgyaláson eléggé hülyén néz ki, ha valaki előveszi a telefonját, és elkezdi nyomogatni, de így az órájára pillantva nem tűnik fel, hogy éppen egy üzenetet olvas, és tudja mérlegelni, hogy mondjuk egy hívást elutasítson, mert a tárgyalás a fontosabb, vagy elnézést kérjen, és pár percre otthagyja a tárgyalást. Vagy bizonyos egészségügyi problémák esetén nem rossz, ha az okosóra pulzusmérője figyelmeztet, hogy valami nem stimmel. Meg még van pár hasznos felhasználása, de nem sok.

De kicsit olyan ez, mint a videótelefonálás. Anno, mikor nem volt, mindenki lelkes volt, hogy egyszer majd úgy is lehet telefonálni, hogy nem csak halljuk, hanem látjuk is egymást. Ma ez megvalósítható, csak éppen kvázi senki nem használja, mert rájöttünk, hogy kevés kivételtől eltekintve nem tesz hozzá semmit a kommunikációhoz, viszont annál több probléma van vele.

Az okosóra jelenleg arra jó, hogy „valami új kütyü, ami kell, mert nem tudom miért”, így aztán sok arra hajlamos ember kiad rá egy csomó pénzt. De jelenlegi formájában, a jelenlegi tudásával valódi igény nem lenne rá. Tegye a szívére a kezét az, aki most azt mondja, hogy „hű, nekem kellene egy ilyen”, hogy anno, mikor még nem volt okosóra, mikor még nem tudta, hogy van ilyen, azelőtt felmerült-e benne az igény, hogy de jó lenne egy olyan telefon kiegészítő, amit a csuklón lehet hordani, és ezt és ezt meg tudnám rajta nézni.

2017. júl. 6. 23:47
 7/12 kriszpo ***** válasza:
100%
Teljesen felesleges. Csak egy újabb technikai vívmány, amivel az embereket lehet hülyíteni és a pénzüket kicsalni. Olyan, mint az okostelefon. 10-ből 1-2 embernek lehet rá igazán szüksége. Ahogy fejlődik a technika úgy leszünk egyre lustábbak és butábbak. Ettől függetlenül, akinek kell vegye meg, és bárki bármit mond, még mindig a pc, laptop, táblagép a legjobb.
2017. júl. 13. 08:00
 8/12 2*Sü ***** válasza:
100%

> Ahogy fejlődik a technika úgy leszünk egyre lustábbak és butábbak.

Lehet. De nem a technika miatt. Lehetnénk akár okosabbak is technika által. A kérdés az, hogy mire, hogyan használjuk a technikát. A kényelem lustává tehet, és sok esetben lustává is tesz. De ennek sem kellene így lennie, a felszabadult extra idő és energia akár más, akár hasznosabb tevékenységre is fordítható. Ebben sem a technika, hanem az ember hibás.

> Olyan, mint az okostelefon. 10-ből 1-2 embernek lehet rá igazán szüksége.

Ez azért erősen konzervatív vélemény.

Egyrészt az, hogy kinek mire van szüksége, az eléggé relatív. Ha azt vesszük a túléléshez nincs szükségünk internetre, vagy elektromos áramra sem. Lehet, hogy egy helyhez nem kötött realtime Facebook elérés nem létszükséglet, de lehet, hogy van rá igény.

Mindenesetre az okostelefon úgy a hétköznapokban igen praktikus tud lenni, hisz van egy zsebbe dugható méretű kvázi számítógép a zsebedben, olyan extra funkciókkal, amit még egy laptop sem tud (általában). Egy túrázás alkalmával azért nem vinnék el egy laptopot, de egy tabletet cipelni is macerás. A telefonom pl. vízálló. GPS van benne, iránytű, letölthető rá offline térkép, de online térképet is tudok használni az egyre használhatóbb mobilnet csomagoknak köszönhetően. Egy erdőben állva meg tudjuk nézni, hogy egyáltalán hol is vagyunk, nem tértünk-e le a túraútvonalról, mi is az az építmény pár km-re, mi a története, érdemes-e arra kerülni, milyen túraútvonalon jutunk oda, nyitva van-e, nem jön-e esetleg vihar errefele mostanában, nem késsük-e le az utolsó buszt ha kerülünk, stb… De a városban is jó szolgálatot tesz, már csak az azonnali kommunikáció miatt. Mondjuk kedvesem elküld két linket két receptről, hogy melyiket süssük meg – telefonon, SMS-ben azért ez elég macerás lenne –, én meg tudom nézni, látom mit kell hozzá venni. Meg tudom nézni a busz menetrendet hazafele. Egy hosszabb utazásnál tudok hangoskönyvet hallgatni, filmet nézni, vagy sakkozni. (Az egyéb kisebb-nagyobb játékokról nem is beszélve.) Meg tudom venni online a továbbutazáshoz a vonatjegyet, nem kell sorban állni, meg aggódni, hogy elég idő lesz-e az átszállásra így. Egy jobb okostelefon kamerája ki tud váltani egy kompakt fényképezőgépet is (a tabletekben például jellemzően rosszabb minőségű kamerák vannak, még egy előző generációs iPad kameráját is messze lekörözi egy előző generációs flagship telefon), WiFi közelben felhőbe szinkronizálható, így attól sem kell tartani egy nyaralásnál, hogy betelik az SD kártya. Zseblámpa, ébresztőóra, ezek is hasznosak lehetnek egy túra vagy nyaralás során, de akár otthon is, és nem kell ezekhez külön eszközöket venni, magunkkal vinni.

Azért laptoppal, tablettel ez némileg macerásabb, lévén kevésbé hordozható. (A PC-ről már ne is beszéljünk.)

Inkább a tablet az, ami kissé kakukktojás. De valamennyire a tablet és az okostelefon helyettesíthető egymással, de az okostelefon a praktikusabb. Nekem van okostelefonom és tabletem is, de arra jövök rá, hogy a tabletet munkánk kívül gyakorlatilag nem használom. A tablet túl nagy ahhoz, hogy az ember akárhová magával vigye, viszont túl kicsi ahhoz, hogy mondjuk egy ilyen hosszúságú választ kényelmesen begépeljen vele a GYK-ra. Nota bene nem az okostelefon piac, hanem a tabletpiac az, ami döglődik, talán nem véletlenül.

Akárhogy is nézem, az okostelefonok adnak hozzá valami extra funkcionalitást az élethez, amit más eszközökkel nem, vagy nehezebben lehet elérni, ami miatt van létjogosultságuk. A tableteknek is van létjogosultsága, van, akinél teljesen ki tudja váltani a PC-t, vagy laptopot. Az okosórával az a problémám, hogy alig tudok olyan funkciót mondani, ami miatt egy okostelefonhoz képest adna bármilyen extra funkciót.

2017. júl. 13. 11:45
 9/12 kriszpo ***** válasza:
100%

Igen, a "lehetnénk"-en van a hangsúly.

Igen, konzervatív vélemény, bár nem tartom magam annak.

Csupán kívülről szemlélem az eseményeket.

Igen, igény sok mindenre van, hiszen fogyasztói társadalomban élünk. Csak szűkség nincs. Gondolok itt azokra, akiknek felesleges okoskütyü, de mégis megveszi megveteti), csak mert másnak is van.

Ez a túrázás téma nagyon jó példa. Nem állítottam, hopgy pc-t, laptopot kell az erdőbe cipelni :) Nekünk pl. autós és túra gps-ünk is van, ami azért kicsit többet ér, mint az okostelefonokba integrált gps. Ehhez nem kell mobilnet csomag. Emellett rendelkezünk papír alapú térképekkel is, ami ugye nem árt, ha van. Időjárás: az érdemes túrázás előtt megnézni, mert ha az utolsó percben lesegetjük, akkor lecsap ránk a vihar és még az erdőből sem keveredünk ki :) Menetrendet szintén érdemes előtte megnézni és felírni, sokkal egyszerűbb. Fényképezőgép: lehet, hogy egyes okostelefonok 10-15MP-t tudnak, de nem hiszem, hogy egy jó tükrösgépet kenterbe vernének. (ok, ez egy kicsit drága mulatság, de aki jó képet akar...)

Tegyük fel, lemerül a telefonunk ... se gps, se fényképezőgép, se menetrend. Olyan fát még nem láttam, amin lenne 220V dugalj vagy USB port. Szóval vigyünk magunkkal egy power bank-et :)

Summa summarum: Jó, ha mindenki tisztában van vele, hogy mire is van szűksége.

Írtam mindezt 36 éves, végzett informatikusként :)

2017. júl. 14. 08:13
 10/12 A kérdező kommentje:

Ezek nélkül nem lehet túrázni?

Én kaját, vizet, néhány szem faszén brikettet, hobó kályhát , eszközöket a sütéshez/fa aprításhoz, kést, iránytűt (térképem nincs az erdőről :D), telefont (térerő jóformán nincs az erdőben), kisebb elsősegyél csomagot és talán egy jó könyvet viszek magammal. Gps sem létfontosságú, mert az utat meg tudom jelőlni magamnak vagy ott az iránytű. Okosórát meg főleg nem viszek.

2017. júl. 14. 09:53
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!