Nem, inkább a világ szolgálatával. De a lényeg valóban az önmagunk legyőzése. Az emberi természet az emberi elme okossága és érzékenysége miatt rosszravivő alapból, de ez legyőzhető, ha az öncélú elvtelen örömszerzési- és élvezetszerzési kényszerünket kordában tudjuk tartani, végülis ha le tudjuk győzni. Aki olyant állít, hogy nincs szükség önmagunk legyőzésére, az tévúton jár... Az emberi élet lényege pont ez, a bennünk lévő, rosszra csábító kényszerek legyőzése. Bővebben "Az evolúció filozófiája, A vágyak és a beteljesülés" c. írásomban.
2016. okt. 24. 07:52
4/10 Laszti64 válasza:
Nem önmagunkat kell legyőzni,hanem meg kell tudni azt,hogy kik vagyunk valójában és aszerint élni.
2016. okt. 24. 19:49
5/10 Aranypanda válasza:
Harcz László válaszáról annyit, hogy aki ilyen süket vallásos dumát levág, az ne vegye szájára az evolúció szót.
Ha magunkat legyőzzük, akkor már nem vagyunk szabadok, sem önmagunk.
Én leszoktam a dohányzásról, de nem magamat győztem le, hanem a nikotint. A lustaságomat, türelmetlenségemet néha legyőzöm, de az nem teljesen én vagyok, csak egy időszakos tulajdonságom.
2016. okt. 25. 20:56
6/10 anonim válasza:
Hát nem is tudom. Önmagunk legyőzése szerintem egy skizofrén állapot lehet. Ha sikerül akkor ki győz? És ki, ha nem sikerül?
2016. okt. 30. 04:09
7/10 Szeder Katalin válasza:
Ha az önmagunk legyőzése az önkontrollt és önfegyelmet jelenti, akkor tényleg szükség van rá. Olyan, hogy ez szkizofrén állapot, csak viccnek jó, semmi alapja. De csak úgy győzhetjük le önmagunkat, ha a gyermeki énünk kívánságait legalább részben teljesítjük, másképp ez az indulat- és vágycsomó romboló szörnyeteggé válhat. Egyetértek azzal, hogy az első lépésnek mindenképp az önmagunk megismerésének kell lennie. Enélkül a többi emberről, az eseményekről, jelenségekről sem lehet valós képzetet alkotni. Ismerd meg önmagad, szeresd önmagad, akkor talán egyik-másik embertársadnak, ha igényli, tudsz segíteni.
2016. okt. 31. 16:14
8/10 anonim válasza:
Nem értem konkrétan, hogy miben nyilvánul meg az összefüggés? Sok pici kérdés: ki vagy te, mi önmagad szolgálata, s mit kellene önmagadból legyőznöd?
Mi merül fel konkrét problémaként ebben a személyiség meghatározásban?
Akárhogyan is, én önmagamat nem filozófiával győzöm le, nem tárgyilagossághiányú válaszokkal, hanem célszerűen csak gyakorlatban tapasztalok sikereket, bármilyen *változásról* is legyen szó.
A filozófia ideákat képez a változás szándékához, de önmagában sehol sem mozdítja előre a változás folyamatát.
2016. nov. 4. 17:37
9/10 anonim válasza:
A továbbiakban csak olyanoknak a felvetéseire, "kérdéseire" ill. kommentjeire válaszolok, aki a rendes, tisztességes nevével vállalja magát.
2016. nov. 5. 08:35
10/10 anonim válasza:
Szeder Katalin számára:
A keresztény biblia szerint Jézus azt mondta a híveinek: "Aki engem követni akar, annak meg kell tagadnia magát!"
Ez szerintem azt jelenti kicsit érthetőbben, hogy meg kell tagadnunk a bennünk élő, szerintem velünk született, ösztönös rosszra vivő, rossz útra térítő késztetéseinket, küzdenünk kell a bennünk lévő rosszra csábító kényszerek ellen. Szerintem a legfőbb ilyen kényszer "az öncélú öröm- és élvezetszerzés kényszere". Az ez elleni küzdelmünk az maga az erkölcsösség, aki pedig enged ennek az általános késztetésünknek, az az erkölcstelenség, gyengeség, gyarlóság. Bővebben leírva mindez "Az evolúció filozófiája c. írásomban.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!