Alá, vagy túlbecsüljem magam?
Melyik a jobb szerintetek?
1) azt mondogatni hogy "biztos jol fog sikerülni" meg "simán megcsinálom", egyszóval nyugodt önbizalommal nekiállni a dolgoknak
2) direkt alábecsülni magam, illetve elhitetni magammal hogy nagyon rosszul fog sikerülni abból a célból, hogy ebben az esetben végül csak egy pozitív csalódás érhet (persze ezt a konkrét helyzetben nem gondolom, mert ugye direkt elhitetem magammal hogy szar lesz)
Egyszerüsített példa: tegyük fel hogy ír valaki egy dolgozatot. Az lett volna a jobb ha elhiteti magával, hogy ötös lesz, vagy ha elhiteti hogy 1-es?
Érdekes kérdés, de a példa ebben az esetben nem jó. Szerintem ez tökéletesen az a helyzet, ahol mindegy, hiszen vagy tudja a válaszokat vagy nem. Viszont egy sportban az első a jobb egyértelműen. A sportoló elhiszi magáról, önbizalma lesz, és így még inkább hajt az utolsó lépésig, akár a szenvedésig a motiváció mértékétől függően. Viszont ha nem hiszi el, akkor "miért hajtsak, úgyem sikerül?!" lesz a mentalitás, ami egy kisebb fáradás esetén bukás, főleg ha hátrányban van a versenytásával szemben.
Szerintem egyébként a hétköznapokban a legjobb, ha realista egy ember. Fel kell mérni, hogy mire képes és ennek fényében megítélni előzetesen a teljesítményünket.
A második semmiképpen, mentális hendikep.
Az elsőnél is az, ha a benned szunnyadó képességek felszínre hozataláról van szó. Ha bármire képesnek érzed magadat, könnyen hoppon maradhatsz, és áteshetsz a másik végletbe.
Az elso szerintem abban az esetben jo ha ugy hasznalodh lenyugtatod magad es onbizalmat krealsz ezzel teszem azt en rettento rossz vagyok bioszbol de ha azt mondom magamnak h fog ez menni, tuti jo leszek egy felelesnel akk kimegyek es altalaban mukodik mert egyreszt nem izgulok meg sugarzik rolam h tudom h tudom es akk a tanar is konnyebben elhiszi h tudom.
A masodikat en nem hasznalnam a helyedbe: egyreszt dolgozat elott ha elhiteted magaddal h bena vagy akk nagyon keves embernek lesz az a reakcioja h csak azertis jobb leszek hanem sokan belul ugy dontenek h jo, bena vagyok ugyh nincs mit izgulnom hiszen ugyis elszurom... Dolgozat utan pedig ne probalj meg magaddal semmit elhitetni mert belul ugyis erzed h milyen lett. Ha nem, akk meg azalatt az ido alatt amig kijavitjak majd izgulsz es lesznek remenyeid es utana lehet h csalodott leszel de el lehet fogadni es motivalhat is kesobb de ha ugy allsz hozza amig kijavitjak h ahh tok rossz lett akk erhet kellemes meglepetes de nem eri meg mert valojaban mindek allapotnal izgulsz csak maskeppen es az egyiknel van remeny a masiknal meg kb rettegsz ugyh maradj csak szepen pozitiv ;)
A sportos peldaval teljesen egyetertek! Futasnal ha bemeseled magadnak h veszteni fogsz akk nem tudsz igazan begyorsitani a vegen, kosarban ha elhiteted magaddal h nem fog bemenni a ziccer vagy bunteto akk emiatt tenyleg nem fog...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!