Hogyan tanuljak meg festeni?
Remélem nem érzed majd nagyon demagógnak a válaszomat, mert most többségében kicsi dolgokat fogok felsorolni, és szakmabeli sem vagyok, de én ezeknek a figyelembevételével barátkoztam meg a festéssel. :)
Először is, a technikai ismeretekkel mennyire vagy tisztában a festést illetőleg? Én is rengeteget rajzolok-rajzoltam mindig is, és évekig nekem sem volt favoritom a festés, tényleg szörnyen ment. Később viszont újból belefogtam, ekkor már motiváltan, és kiderült, hogy egyszerűen rosszul használtam mindenféle festékanyagot - ezért sem lett olyan a végeredmény, amilyet szerettem volna.
Úgy kezdtem például, hogy hazaérve leszedtem a falról az egyik ronda ikeás képemet, hogy majd én nagyon alter módon azt használom vászon gyanánt. Elkezdtem rá temperával mázolni. Utálom a temperát, gusztustalan a tapintása szárazon is meg amúgy is mindenhogy fujj, nem jó semmire, ennek ellenére valamiért úgy gondoltam, hogy a használata remek eredményt fog hozni. Hát nem hozott, főként azért nem, mert a (ronda) festménykém a száradást követően gyönyörűen lepotyogott a festésre alkalmatlan vászonról a szőnyegemre. Hogy lehet ez? Utánaolvasva jöttem rá, hogy a tempera rugalmas felületen nem szeret megmaradni. Ja hoppá.
Ezután vettem egy normális vásznat és addigra már az akvarellbe is beleszerettem (máig a kedvencem), úgyhogy jött az ötlet, hogy én majd a kettőt ötvözöm. Magyarán valami alapozatlan vászonra akartam vízfestékkel alkotgatni, aztán csodálkoztam, mikor lepergett az egész.
Szóval bár én nagyon nem vagyok híve az olyan szabályok hangoztatásának, hogy hogyan "kell" festeni, azért bizonyos alapokkal tisztában lenni nem árt, mert ha a technikai komponensek ütik egymást, akkor...
Itt nézd át, hogy milyen anyagok mivel kompatibilisek: [link]
Mondok pár dolog,lehet kicsit összevissza lesz így.
Az akrilt vagy olajat érdemes használni,hogy megtanuld a tudatos festést,amikor is ott van anyag,ahova rakod (az akvarell az más tészta).
Festékekből ne vegyél túl sokat kezdetben. Mondjuk 6 féle színhez közeli (sárga,piros,kék, lila,narancs,zöld + fekete kicsi és fehér nagy) ,ami kell. Ezek után már mindent ki tudsz keverni. Fontos,hogy fedő pigmentek legyenek lehetőleg és művész kategóriás festék (webshopoknál ezt látod , de pl:ferrario master, w&n gallery(művész tanuló széria),pannon color stb.. ). Ezeken jellemzően fel van tüntetve,hogy mennyire fednek. Persze nem rossz ,ha valamennyire áttetsző,de neked kezdetben jobb,ha mind fed.
Ecsetből 2 eltérő méretű lapos + egy nagyon kicsi körecset kellhet max..
Kasírozott vásznat,alapozott farostot vagy alapozott vásznas füzetet(LILD-ben szokott akciósba lenni) érdemes használni kezdetben , a feszített vászon drágább, a papír,pedig nagyon szívja a festéket.
Akril vs olaj
Az akril gyorsan szárad nagyon és nem oldható vissza, viszont nincs olyan szaga,mint az olajnak. Az olajhoz képest mattabb,de lakkal lehet élénkíteni rajta.
Ami viszont igazán fontos,hogy a színeket jól kezeld egy képen,mert a fekete-fehérrel szemben itt a színek érzelmekre is hatnak és egymással kölcsönhatásban állnak.
Ezért érdemes gyakorlatokkal kezdeni és színtannal foglalkozó könyveket nézni.
Meg kell tanulni látni a színeket,ha valóságos dolgokat akarsz,akkor főleg a reflex színeket is észre kell venni. Arról van szó,ha egy tárgy egy másik mellett áll.Pl egy piros fal mellett van egy fehér gömb,és a piros falat megvilágítja a nap,akkor ez a piros szín kisugárzódik és a fehér gömb fal felőli része pirosas lesz,főleg ahol a fehér gömb nem kap fényt,ott érvényesül ez a reflex szín,vagy fény.
Egyébként érdemes egyszerű csendéletekkel tanulmányokkal kezdeni,ahol kevés szín van,hogy finomhangold a látásod és a színkeverésed.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!