Problémát jelent az emberkerülés? A visszavonult életmód?
Figyelt kérdés
Nem érzem magam betegnek, sem depressziósnak, lehangolt sem vagyok, teljesen boldog, és elégedett. A környezetem vádol, hogy valami gond lehet, mert emberkerülő lettem. Munkám is itthon végzem ( szerencsére ) és csak a legközelebbi barátaimmal és hozzátartozóimmal kommunikálok személyesen. Emberkerülésem abban is megnyilvánul, hogy a közösségi élet egyáltalán nem vonz, sőt határozottan zavar még az is, ha tömegközlekedés alkalmával sok ember vesz körül. Nem érzem kórosnak, a tanácskérésem azért történik, hogy miként értessem meg a környezetemmel, hogy én csendes elvonult, meditatív állapotban érzem jól magam? Hogy fogadtassam el, mert mintha a falnak beszélnék. Soha nem unatkozom, mindig van feladatom, egyszerűen csak az elviselhetetlen, hogy bele kell kényszerülnöm olyan emberi játszmákba és kommunikációba, ami nem köt le, bosszant, és kíváncsi sem vagyok. Az ismerőseim, és - akár szomszédaim - is nehezen viselik az elutasítást, és valaki mindig rám akarja erőltetni magát. Évekig lelki-szemetesláda voltam, és őszintén megvallom, semmiféle személyes kontaktusra nem vágyom. Volt valaki hasonló helyzetben, úgy hogy nem kellett magyarázkodnia? Köszönöm a válaszokat.2014. nov. 27. 10:51
1/5 szántóvető válasza:
ha meg vagy békélve önmagaddal és megtaláltad a helyedet a világban akkor nem vagy lelki beteg.ha neked így jó akkor ne változtass rajta.ez az állapot csak az ismerőseidnek jelent problémát,nekik kell elfogadniuk ezt.
2/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a választ! Igen, én abszolút elégedett vagyok, lelkileg is kiegyensúlyozottnak érzem magam, csak ahogy írtam, a környezetem nemigen érti meg. Kicsit nehéz megértetni velük, hogy nem fóbia, és nem szorongás ez, hanem egyszerűen magamban vagyok jól, alkotó kedvem ilyenkor kivirágzik. Szerintük meg nem jó, hogy elkerülöm az embereket, sőt, való igaz, néha elutasító is vagyok, amikor erőszakosan akar valaki meglátogatni, vagy épp feltétlenül beszélgetni - ( általában jelentéktelen dolgokról. )valószínű, a céltalan fecsegést, és felesleges kérdésözönt akarom elkerülni. Udvarias vagyok, kellően visszafogott, csak akkor pattan el valami cérna, ha ezt nekem kötelező érvénnyel kell végeznem. Nem volt még olyan, hogy buszon - metrón - akárhol, vadidegen ne kezdeményezett volna beszélgetést. És fáraszt. Amikor egyedül vagyok, meditálok, olvasgatok, vagy kreatív hobbijaimnak élek, de úgy tűnik ez kilóg a "normából". Hogy lehet a különcséget elfogadhatóvá tenni?
2014. nov. 27. 11:42
3/5 anonim válasza:
Ez nem különcség, hanem introvertált személyiségtípus. A valóságban senki nem tisztán introvertált vagy extrovertált persze, ez inkább egy skála, amin a legtöben közép tájban helyezkednek el.
Én úgy vagyok vele, hogy alap esteben eléggé befelé fordult vagyok, az emberek jelentős hányada takarodjon a búsba. Aztán 1-2 havonta rámjön a bulizhatnék, akkor egy pár órán át szociális pillangóvá vedlek, aztán mászom vissza a barlangomba, azzal, hogy okés, ez is jó volt.
De simán van olyan, hogy napokig nem látok embert de különösebben nem frusztrál.
Az exemnek még ez is sok volt, ő kéthavonta egyszer megy el valahova, és nagyon nehezen tűri ha 3-4 nél több ember van a közelében.
4/5 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm a választ! Igen, én is így vagyok a kérdéssel, az emberek jelentős része nem vonz, nem érdekel. Abszolút illik rám az introvertált személyiségjellemző, csak sokan összekeverik a szociális fóbiával. nekem nincs ilyen jellegű fóbiám, hanem egyszerűen csak hidegen hagy a hétköznapiság, és közönségesség. Ki mit tett, mit csinált, mennyit hízott, vagy egyéb számomra tökéletesen érdektelen téma, és zavaró, ha ezzel közelednek. Emellett ha egy érdekes , filozófikus személy bukkanna fel, talán még könnyen is barátkoznék. Én is járok közértbe, ide-oda, de nem érdekelnek a körülöttem lézengő emberek, akik olyanok nekem mint a droidok. Ahogy írod, én is szeretek a "barlangomba" elvonulni, és jó érzés hogy elkerül a külvilág hétköznapisága :) Csak ezt kevesen értik. Ezért jó, hogy ez természetes dolog, és megerősítést kapok. :)
2014. nov. 27. 20:55
5/5 anonim válasza:
De jó én is igy gondolkozok. Engem se érdekelnek idegenek, de vannak zenék sorozatok amiket szeretek
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!