Kizárni a többi embert az életemből?
> az életem hogy mindenkinek próbáltam segíteni mindenben, mondván majd úgyis vissza kapom
Már eleve a hozzáállás problémás. Én annyit segítek, amit nem sajnálok akkor sem, ha nem kapom vissza. Különben nem segítség lenne, hanem üzlet.
> Az én részemről sokkal egyszerübb lenne hogyha egyszerűen figyelmen kívül hagynám őket.
Az ember civilizált, társas lény. A társadalomnak pont az az ereje, hogy a benne található emberek kooperálnak, így olyan dolgokat képesek elérni, amit külön-külön nem. Nagyban persze megvan a megfelelő közvetítő közeg, a pénz. Kicsiben viszont nem így működik normális esetben a dolog.
Az emberekkel lehet beszélni. Mikor valaki keresztbe tesz neked, akinek előtte segítettél, akkor le lehet ülni vele, és megbeszélni. Lehet, hogy nem volt szándékos. Lehet csak figyelmetlen volt. Lehet nem tudta, hogy amit tőled kapott, az neked „mennyibe volt”. Lehet, hogy azért tett keresztbe neked, mert te is keresztbe tettél neki, csak te nem tudsz róla. Lehet félreértés, akármi…
Ha viszont megbizonyosodtál arról, hogy az illető szándékosan ki akart használni, akkor lépj hátra két lépést. Attól még nem kell teljesen kizárnod az életedből, és nem kell minden segítséget megtagadnod tőle, de akkor már tudni fogod, hogy amit neki adsz, azt nem látod viszont.
Nem, nem kell az „többi embert” kizárni az éledből. Minden ember más. Vannak, ilyen és olyan emberek. Keresd azoknak a társaságát, akik hasonlóan gondolkodnak erről a dologról mint te, akik szintén segítenek, ha kell. A pesszimista vélemények ellenére azt kell, hogy mondjam, hogy az ilyen emberek sem ritkák.
Meg azt vettem még észre, hogy a legtöbbször nem úgy működik a dolog, hogy akin segítesz, tőle kapsz segítséget. Én segítek neki, de ő nem tudja viszonozni. Aztán esetleg el is távolodunk egymástól. De később ő is meg fogja érteni, mennyi segítséget kapott, át fogja érezni egy harmadik ember helyzetét, és segíteni fog neki. Mint ahogy biztos voltak olyan emberek, akik neked segítettek, csak nem tartod számon, nem tűnt akkor fel, nem tudtad akkortájt viszonozni, vagy úgy általában nem tudtad mivel viszonozni.
Kettes, szuper válasz.
Még annyit hozzá tennék, hogy egyesek olyanokkal kerülnek kapcsolatba, akik kihasználják őket. De ne feledd, hogy te engedted közel őket magadhoz. A kérdés az, hogy miért őket, és nem olyanokat, akik képesek viszonozni is az érzéseidet?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!