Az baj, ha nem szoktam az emberek szemébe nézni?
pl ha beszélgetek velük, vagy akármi...
kellemetlen nekem :/
Először is arról, hogy az első benyomás nagyon fontos, bár az elmúlt 20 év megfigyelései alapján általában téves, ennek ellenére nagyon meghatározó és csak egyszer van.
Bemutatkozáskor, legalább amíg a partner a nevét mondja vagy amíg a saját nevedet mondod, nézz a szemébe. Köszönéskor minden alkalommal, legalább a verbális kommunikáció (szóbeli köszönés) időtartama alatt.
Ez a szemkontaktus dolog nem annyira egyértelmű sajnos és a nem őszinte emberekkel kapcsolatos elterjedt nézetek pedig sokszor tévesek.
Van aki beszéd közben aktív vizuális képeket lát szinte mozizik, neki megszűnik egyszerűen a külvilág, így a beszélgető partnere szeme is. Valósággal benne él a mondandójában mint egy 3d filmben.
Van aki nem szereti a túlzott figyelmet, szívesen kommunikál szereti s elvárja ha ráfigyelnek, de nem szeret élesen a középpontba kerülni. -Ő sem az a nagyon szembe nézős.
Van aki a szemproblémái miatt nem szereti, nincs térlátása, ki van száradva a szeme, rosszul lát.
Szálhámosok, hazudozók, pszichopaták egyik legnépszerűbb eszköze a szembe nézés a nyitott tenyér gesztussal együtt, amit sokszor a becsületességgel hoznak összefüggésbe. Az ilyen gesztusokkal az a probléma, hogy tudatosan reprodukálhatóak, nem olyan mint a pupilla, vagy az őszinte mosolyban résztvevő izmok, amiket nagyon nehéz befolyásolni. -Ám mivel, hogy van ez a mítosz, ha nem nézel valakinek a szemébe, akkor könnyen hazugnak nézhet. -Erre nem árt figyelni.
Szóval ezeknek a gesztusoknak sokszor nincs köze a valósághoz, de nem árt tudni, hogy a környezetünk vagy a beszélgető partner mit vár el tőlünk. Igényli, vagy nem igényli.
Azt konkrétan észreveszed, ha valaki keresi veled a szemkontaktust, ha elmond valamit és utána keresi a szemed, ha kérdez valamit és utána keresi a szemed.
Általában a beszélgető partnerhez érdemes igazodni.
jaja, én mozizok am :))
köszi a választ neked is!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!