Mit tegyek, ha úgy érzem, hogy elment a kedvem mindentől?
Figyelt kérdés
Mindig is volt kit okolni azért, hogy rosszul vagyok lelkileg. A hányattatott gyerekkoromat (kortársak, tanárok). A gyerekpszichiáter csak annyit mondott, hogy szorongó típus vagyok, azért nem tudok beilleszkedni egy közösségbe sem, és ezért nem tudom megszokni az óvodát, iskolát, munkahelyeket. Aztán jöttek a családi tragédiák (borzalmas nevelőapa, aki lelkileg, fizikailag terrorizált minket), a születésem óta fennálló alvászavar miatt krónikus kimerültségben szenvedek. 15 éves koromban éreztem először azt, hogy utálok élni, és sajnos ez a kiábrándultság azóta is bennem maradt, több-kevesebb kihagyással, fellángolással, szerelemmel, lelkesedéssel... 22 évesen Borderline-szindrómát diagnosztizáltak nálam, és hangulatzavart (persze rengeteg ismerősöm ágált ez ellen, mert állítólag manapság mindenki ezt a diagnózist kapja, akire mást nem tudnak rá húzni, és valójában én teljesen normális vagyok), ezután jött két öngyilkossági kísérlet, de igazából nem akartam meghalni, csak kicsit pihenni, megszűnni, és persze azt, hogy figyeljenek oda jobban rám, törődjenek velem úgy, ahogy arra szükségem van (sokan azt mondják erre: segélykiáltás, önsajnáltatás). Az iskolában, munkahelyeken azóta se tudok beilleszkedni. Folyamatosan változik az identitásom, már azt se tudom, hogy ki vagyok valójában, mit szeretnék csinálni valójában, mire vagyok egyáltalán képes, miben van tehetségem (eddig úgy vettem észre, hogy nagyon semmiben). Szerelembe menekültem nagyon sokszor, és tragédia lett a vége: a kapcsolataimban is ugyanolyan végletes vagyok, mint minden másban. Senki se bírt megmaradni mellettem, mindenki eljutott egy pontig, aminél azt mondták: köszi, de nekem erre nincs tovább szükségem (voltam jégcsap, hisztérika, önző, gyerekes, stb.). Voltam persze lúzerekkel is, akik az életüket adták volna reménytelenül értem, de nekem ők nem kellettek (pont ezért!). Így maradt a plátói szerelem, fellángolás, reménytelenség... Voltak időnként barátaim, de a legjobb barátnőm után igazából nem (akivel 7 évig voltunk barátnők általánosban). Ő az akkori pasija miatt adta fel a barátságunkat, mert féltékeny volt rám (a pasija fel akart szedni). Ezek után már nem volt senkivel ugyanolyan jó, mint vele. Mindenki csak jött-ment az életemben. A családom (anya-nevelőapa) továbbra is sanyargatott, voltak akik közeledni próbáltak felém, de én elüldöztem őket a bizalmatlanságommal, életuntságommal (nem volt kedvem velük lenni annyit, amennyit akartak, vagy túl sokat nyavalyogtam, és megkaptam, hogy én mindenkit csak lehúzok, mindenkit le akarok rántani az én szintemre.) 12 éves korom óta szedek különféle gyógyszereket (nyugtató, anti-depresszáns). Jelenleg boldognak kéne lennem, mert van egy férfi az életemben, aki támogat (ki akar rántani a korábbi életemből), szeret valamilyen szinten (persze nem vállal fel, mint a barátnőjét, de tudom, hogy szeret). Korábban még leszbikusnak gondoltam magam, de aztán jött ő, és nagyon oda voltam érte, de később kiábrándultam, mert mondott valamit, amivel mélységesen megbántott. Utána megbocsátottam neki mégis (de legbelül talán nem). A gyógyszerekről az erősködése miatt próbálok lejönni, csökkentem őket. Eddig nem éreztem, hogy baj lenne, de kb. két hete beütött ismét a depresszió, és már megint nincs kedvem semmihez, kiábrándultnak, üresnek érzem magam, amit tanulok, amit mindig is tanulni szerettem volna, csak eltérítettek tőle, az se érdekel már. Sokszor meg szeretnék halni, de még nem jutottam el arra a szintre, hogy megtegyem. Fogalmam sincs, hogy mit tegyek. Nem akarok újra gyógyszerfüggő lenni, nem akarom, hogy az agyam átmosott legyen, de ezekkel a negatív érzésekkel se bírok. Tudom, hogy sokan azt fogják válaszolni: már megint panaszkodom, és igazuk is van, de én igazából csak arra lennék kíváncsi, hogy mi lenne az ideális megoldás számomra?2013. dec. 19. 22:26
1/8 titán1234 válasza:
huuu.......az igen mi az h nem vállalt fel téged a barátod? én a helyedbe meg próbálnék teljesen új életet kezdeni vagy valami hobbit lehet az bármi edzés tűz ki egy célt mondjuk
biciklivel körbe kerülni a világot stb amúgy én gyógyszerek helyet inkább nyugtató teákat ajánlanék és mi a bajod konkrétan a villágal h nem tudsz beilleszkedni? :))
2/8 anonim válasza:
nem vagyok pszichiáter, de én is csak azt tudom javasolni, hogy valamit újíts. a művészet állítólag nagyon jó terápia, próbáld meg abba beleölni ezeket a negatív dolgokat. nem tudom konkrétan milyen típusú válaszokat keresel, annyira jó lenne segíteni valahogyan, de csak annyit tudok mondani, hogy nagyon sajnálom, hogy így érzel, de kitartás <3 próbálj meg arra gondolni, hogy nagyon sokan mások is pontosan ugyanezt érzik most ebben a pillanatban, mint te, de nekik is sikerül túljutni rajta, és neked is sikerült már, nem egy alkalommal. nem benned van a hiba, rendben? :)
3/8 A kérdező kommentje:
Azért nem vállalt fel, mert már egyikünk se hisz a monogám kapcsolatokban, és nem akarjuk kimondani: együtt vagyunk (mert tapasztalatból tudjuk, hogy az ilyennek mindig rossz a vége: kisajátítás, dráma, unalom...) Gondolkodom rajta, hogy emigrálnom kéne valami egzotikus helyre, és talán a változástól kicsit helyre jönne a kedvem (napsütés, meleg), de addig még keményen dolgoznom kéne, pénzt gyűjteni, iskolát elvégezni, lejönni a gyógyszerekről teljesen... A nyugtató tea már nem volt elég nálam, mivel a konfliktusok főleg itthon értek, és idegileg teljesen tönkre tettek. Már rájöttem, hogy a szüleimet el kell hagynom olyan gyorsan, amilyen gyorsan csak lehet, de még ki vagyok anyagilag szolgáltatva nekik. Az a bajom a világgal, hogy mások az elképzeléseim, mint az átlagnak: pl. nem érdekelnek különösebben a társadalmi normák, ha egy közösség nem szimpatikus nekem, akkor egyáltalán nem megy a beilleszkedés (képtelen vagyok ál-barátságokat, ál-kapcsolatokat ápolni. Úgy viselkedni, ahogy a közösség elvárja: illem, nyalás ennek-annak. E helyett ott is konfliktusokba keveredtem, összetűzésbe kerültem.), és a munkában se megy a megalkuvás (inkább nem dolgozok semmit, és hagyom, hogy a szüleim tartsanak el, mint hogy egy számomra silány helyen dolgozzak, mert én képtelen vagyok olyan helyen dolgozni, ahol nem érzem jól magam. Próbáltam párszor, de az lett a vége, hogy kiakadtam, nem tudtam a munkámat végezni, kikészültem lelkileg. Talán az az oka, hogy sohasem ment a beilleszkedés, és anyukám ezért burában nevelt, mindentől óvott, hagyta, hogy elkerüljem a konfliktusokat.) Szóval a normák nem érdekelnek, és azok az elképzelések sem, amiket sokan követendőnek tartanak: pénz, párkapcsolat, család, gyerekek (a család tisztelete, szeretete). 15 évig bűntudatom volt valamiért, amiről nem is tehettem, de már ezen is túlléptem, és már semmi miatt sincs, ezért érzéketlennek tűnök sokszor (igaz pl. szomorú filmeken sírok, vagy ha a kedvenc házi állatom meghal. DE ennek ellenére nem érdekel az sem, ha a nagyapám meghal. Csak magam miatt tudok sírni, nem azért, mert mondjuk meghalt a legjobb barátom, hanem azért, mert nincs többé mellettem, de mások érzései nem érdekelnek egyáltalán, csak udvariasságból teszek úgy, mintha...) Legtöbbször az tölt el jó érzéssel, ha békén hagynak, és bezárkózhatom a szobámba. Hobbi: megunok minden pár hónap után, bármibe is kezdek bele. Körülbelül ennyi.
2013. dec. 19. 23:05
4/8 titán1234 válasza:
tanulj meg együtt élni a világgal nincs mese torerálni kel bizonyos dolgokat mert ha így folytatod akkor elba.... egy életet, gondolj bele neked semmihez nincs kedved de akinek csak 2 éve van hátra mennyi mindent csinálna de nem tud mert gyenge. De te szeresd az életed! Lásd meg az apró dolgokban a szépet és a jót. hobbi mindent meg unsz hát legyen ez a hobbid mondjuk gyűjts szalvétát megun utána bélyeget meg unod mást csinálsz! újíts!!!! színezd az életed legyen célod agy magadra!!! és küzdj!!!!!!!!! (első voltam)
5/8 anonim válasza:
Én is gondoltam ilyenre...
Rossz érzés nagyon, de tudd hogy mindenkinek van célja az életben...
Ez ellen nem lehet tenni, a sorsnak nagyobb hatalma van...
6/8 anonim válasza:
Én 21 vagyok. Az emberek lesz@rnak. Soha nem volt párkapcsolatom, mert minden fiút más érdekelt csak nem én. Az elmúlt hetekben nem is zenéltem, pedig népzenélek. Magamat diagnosztizáltam: figyelem elégtelenség. Szeretném ha valaki figyelne rám, de soha nem figyel rám senki. Egyhangú életem lett. Sehová nem megyek csak a faluba. Buliba mentem és annyira megbántottak, hogy így hetek után is sírnék rajta. Egyre jobban kétségbe esek, hogy kifutok az idôbôl. Befordultam és legszívesebben vonat elé vetném magam.
7/8 A kérdező kommentje:
tudom, hogy nem a legrosszabb az életem, nálam vannak sokkal nehezebb sorsúak is... sokan biztos felháborodnak, hogy miért panaszkodom. már megszoktam, hogy lebecsülik a szenvedésemet. hülyének tűnhetek e miatt, jogos. semmi se jó, csak vívódom, nem találom a helyem... identitás válság, reménytelenség, depresszió... elcseszem, igen! jól mondta az előttem szóló. képtelen vagyok tolerálni bármit is, ami nem tetszik! valóban, aki meg fog halni, az biztos élni szeretne tovább. én sokszor reménykedtem benne, hogy halálos beteg vagyok (pont ezért). talán akkor jobban becsülném az életet. éveken át arról ábrándoztam, hogy HIV fertőzött vagyok, de egy hete kiderült, hogy nem, semmi bajom. vicces, pár évig gyűjtöttem bélyeget is (beletrafáltál). arra már rájöttem, hogy szeretek írni novellákat (nem mindig, csak ha ihletem támad), és azt mondták, hogy nem is olyan rosszak, tehetségem is van hozzá. azon gondolkodom, hogy szívesen írnék forgató könyvet is, és rendeznék filmet. amikor benne vagyok a munkában, akkor egy nap alatt megírok egy művet (gondolkodás nélkül, automatikusan). csak az a baj, hogy sokszor alábbhagy a lelkesedés. nem hiszek amúgy a sorsban, vagyis néha igen, néha nem. itt a gyakori kérdések oldalán nagyon sok hányattatott sorsú fiatal tesz fel kérdést, már megfigyeltem (gyakran elolvasom a sajátomhoz hasonló írásokat, történeteket). jó lenne tragikus sorsú fiatalokkal találkozni, és írni róluk, vagy filmet forgatni esetleg... nem is olyan rossz ötlet. együtt érzek ezekkel a fiatalokkal, mert mindig is szimpatizáltam az elesettekkel, kiközösítettekkel. komolyan mondom, hogy jó lenne megismerni ilyen embereket, és megosztani a szenvedést egymás között. nem jó példa, de anno felregisztráltam az egyik öngyilkos fórumra, és ott hihetetlenül jó embereket ismertem meg, és a közvélekedéssel ellentétben, nem biztatták egymást, inkább lebeszélték. (sokan voltak olyanok is, akik régebben kísérelték meg, de már rendbe jöttek, és támogatták az "újoncokat"). szóval nem rossz ötlet szerintem beszélni a fájdalmakról, olyanok között, akik hasonlót éltek át. az utolsó hozzászólónak lehet, hogy nem kéne tanácsot adnom (hiszen a saját életemet se tudom megoldani, így nincs jogom okoskodni), de mégis megteszem. rám se figyelnek igazán, vagyis nem úgy, ahogy én szeretném. nagyon kevés emberrel találkoztam, aki képes erre. szerintem valamit elrontottál, valami olyat sugárzol ki magadból, ami másokat taszít, ahogy én is, valami miatt furcsának tart a környezeted, és bárhova bemész, mindenhol rögtön kiszúrják. ezen úgy lehet csak változtatni, ha rájössz, hogy mi a te közeged, és hozzád hasonlókkal próbálsz barátkozni (én pl. autistákkal, értelmi fogyatékosokkal jól érzem magam, nem azért, mert én is az vagyok, csak ők olyan őszinték, kedvesek, nem játsszák meg magukat). nem jó, ha olyanok figyelmére vársz, akikhez semmi közöd, akik el vannak szállva maguktól, akik másik világban élnek, máshogy látják a dolgokat. jó lenne kirángatni abból a faluból Téged :), hogy vissza se kelljen menned...
2013. dec. 25. 23:33
8/8 anonim válasza:
Nekem volt több tragédiám is. 1-2 éve a legjobb barátom meghalt (20 évesen szívrohama és agyvérzése lett). Mióta megtörtént a helyemet sem találom (ez az eset súlyosbító tényező volt)és gyakran róla álmodok, hogy még mindig szenved ott a kádban ahol meghalt. Igazából én is valamilyen szinten autista lehetek, mert sokszor nem értem meg az embereket és sok dolgot nagyon túlreagálok és magamra veszem. Kis koromban meg is állapították annak ellenére sok mindent véghez vittem (egyetem, technikus és most megyek c jogsira), de elégedetlenség van jelen az életemben és az elmúlás folytonos tudata. Igazából én is elmennék egy olyan helyre ahol az emberek jobbak, de fizikailag képtelen vagyok a kitörésre. Voltak barátaim csak a tanulmányaim miatt az ország másik felére kerültem és nem igazán tartjuk a kapcsolatot. Ők süketek voltak, ugyanis 19 évesen részt vettem egy terápiás csoport kíséretében (4-5 süketet kísértem önként a munkahelyüktől egészen a lakhelyükig hetente 2-3 alkalommal) és velük nagyon kijöttem és gyakran meséltem (inkább leírtam és rajzoltam mert a jelbeszéded nem értettem) nekik a hallható világról. Azt az 1-2 évet soha nem felejtem el. Amúgy én is írok néha. Most egy forgatókönyvet írok számítógépes játékhoz csak nem tudom, ha kész lesz kinek küldjem el. Néha úgy gondolom felesleges azt is folytatni, ha nem olvassa el senki akkor nincs értelme.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!