Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Önismereti kérdések » Van olyan, aki nagyon komolyan...

Van olyan, aki nagyon komolyan veszi a tanulást, mégis elért valamit?

Figyelt kérdés

Ugye az éri el az álmait, aki kreatív, mer merész lenni és önálló. Aki azt teszi, amit elvárnak tőle, kvázi túl lelkiismeretesen tanul, az szürke egér marad. Nem,is biztos, hogy önálló eléggé, nem is biztos, hogy mer merész lépéseket tenni.

Azért lehet ezalól kivétel?

Csak mert én a tanulásban maximalista vagyok. Nemcsak zh előtt utolsó két nap tanulok. Ha fel van rakva régebbi zh, akkor is megtanulom az anyagot, hacsak nem töltelék tárgy. Sőt, mire kiszivárog a zh, addigra tudni is szoktam, így arról csak átnézem (azért ha már van mankó, használom, nem azért).

Félek, hogy így mindig én maradok a lenézett, gyenge fél.

2013. okt. 29. 23:29
 1/9 2xSü ***** válasza:
100%

Kreativitás nincs tudás nélkül. Nem tudsz kreatív matematikai megközelítésekkel nagyon kreatív eredményeket elérni, ha nincs matematika tudásod. Ehhez viszont tanulni kell. Ugyanígy nem tudsz nagyon kreatív gyöngyfűzéseket csinálni, ha nem ismered és nem tanultad meg az alapokat. A kreativitás nem ellentéte a szorgalmas tanulásnak, hanem következménye, következő fokozata.

Aki tudás nélkül akar „önálló”, „merész” lépéseket tenni, az nem jó irányba fog a legtöbbször menni. Hasonlóan az autóvezetéshez. Ha nem tudsz autót vezetni, és önálló, merész tetteket csinálsz a volán mögött, akkor vagy az árokban fogsz kikötni, vagy egy fa tetején.

Igen, nem lehet megmaradni azon az ösvényen, amit mások jelölnek ki neked. Ha örökre ezen maradsz, akkor valóban könnyen válhatsz „szürkévé”. De ha túl hamar le akarsz kanyarodni az ösvényről, akkor az sem jó. Erre megint jó analógia a gyerek-szülő viszony. Ha egy 40 éves embernek is az anyukája dönti el, hogy mit csináljon az erősen problémás. Viszont ha 6 évesen már nem hallgat egy gyerek az anyjára, az könnyen akár a gyerek életébe is kerülhet alkalmasint.

Tanulj, hogy aztán azt a tudást, amit megszereztél, kreatív módon tudd gyakorlatban használni. Ehhez nem elég tanulni, érteni is kell azt, amit tanulsz. Ha ez megvan, úgyis tisztában leszel azzal, hogy mit tudsz, mit nem tudsz, és ebből mire vagy képes.

2013. okt. 29. 23:50
 2/9 anonim ***** válasza:
Én konkrét példát is tudok ilyenre a környezetemben, úgyhogy a válasz: igen, van ilyen. És bár az életben sokszor nem az ilyen típusú emberek érvényesülnek, szerintem Te csinálod jól.
2013. okt. 30. 13:46
 3/9 A kérdező kommentje:

"És bár az életben sokszor nem az ilyen típusú emberek érvényesülnek, szerintem Te csinálod jól."

Ez ellentmondás. ;)

Tudom, ott van a 'bár'.

2013. okt. 30. 21:49
 4/9 anonim ***** válasza:

És ott van a 'sokszor' is!

Szóval sokszor azok érvényesülnek, akik nem érdemlik meg, időnként meg azok, akik tényleg megérdemlik. :)

2013. okt. 31. 12:47
 5/9 anonim ***** válasza:
Szóval így már nem annyira ellentmondás, ill. nem zártam ki, hogy így is lehet, csak ezt akartam írni. :)
2013. okt. 31. 12:49
 6/9 anonim válasza:
Ki dönti el, hogy ki mit érdemel meg?
2013. okt. 31. 18:23
 7/9 anonim ***** válasza:

Kb amit fönt leirtak, Edison ugy fejezte ki, hogy

"Genius is one percent inspiration, ninety-nine percent perspiration." :)

[link]

Nem hiszem, hogy a félelmed abban az erteleben jogos, ahogy fölteszed a kerdest. Az egyetemen és a legtöbb szakmában (en kutato vagyok , ezt ismerem) nagyon is fontos a szakmai tudás, ezt igenis elismerik, ehhez jönnek tovább kvalitások, hibák.

Azonban az, hogy ilyen, szerintem majdnem bizarr félelmeid vannak, magadról mondhat valamit. Az önbizalom bizony önmagában is *nagyon* fontos dolog. A 'tanulás' sokszor már csak azért is fontos, mert a döntésekhez önbizalmat ad.

Az az érzésem, talán nem igazán jo iskolába jarsz, ahova a diakok nagyobb resze nem azert jar, mert szereti a szakmat. Pl. ELTE TTK-n ugy saccolom(kicsit talalgatok) a legtöbb szakon olyan a hangulat, hogy ilyen kérdés föl sem merül.

Amit azonban hozzá szeretnék tenni, hogy a kiegyensúlyozottság is nagyon fontos dolog. Az tanulóévek nem csak a szakmai, hanem az személyiségfejlödésröl is szólnak. Ez formálisan ugye nem tananyag. Természetesen nem tudom, Te milyen vagy, de hangsulyozom, hogy ez is fontos dolog.

Pl én fiatal éveimben nem igazán értettem, hogyan élvezzem az életet, nem voltak barátaim, szerelmeim-kalandjaim sem, mint lehettek volna. Ugy éreztem, lesz meg idöm ezzel törödni - ma azt érzem, jobb lett volna ebbe fiatalon több energiát fektetni, tapasztalatokat szerezni, fejlödni.

2013. nov. 4. 00:21
 8/9 A kérdező kommentje:

A személyiségfejlődés valóban fontos. Nekem azért jelent sokat ebben az életszakaszomban, mert úgy veszem észre, ekkor a legelfogadóbbak az emberek. Ha fura valaki, nem vetik ki azonnal, viszont közlik a hibáidat, így tudsz változtatni (ha nem is közlik, úgy viselkednek, hogy utalnak vele).

Gimnáziumban kevés barátom volt, azok is más osztályokból. Ráadásul valamilyen szinten kényszerbarátságok voltak.

Gyenge egyetemre kerültem, pont önbizalomhiány miatt. Meg mert nehezen tanulok, ez TÉNY.

A tanárok se értenek hozzá, amit tanítanak.

De amelyik motiváltabb is, az is olyan, hogy ha többször odamegyek hozzá ilyen-olyan kérdésekkel, furán néz rám. Pedig a szakma érdekel...

A többiek... hát..

Volt lehetőség terepen gyakorolni, kb. 15%-unk volt ott. A többieknek a "buli" fontosabbnak bizonyult.

Ha fent van a régebbi zh, akkor azt a telefonjukra rakva puskáznak, szakmai jellegű tárgyból is. Én úgy vagyok vele, hogy legalább egyszer átolvasom a jegyzetet - vagy akár meg is tanulom -, és a felrakott zh-t se kipuskázom, hanem precízen megtanulom.

2013. nov. 4. 19:23
 9/9 anonim ***** válasza:

Elözö vagyok. Kivancsiságból megkérdeznem: melyik szak/egyetem?

Kben az osztott képzés egyik elönye pont az, hogy az elsö három év után könnyen mehetsz jobb suliba - jo jegyekkel!

Söt, szerintem egyik évröl a másikra sem lehetetlen, de persze sokkal több az adminisztáció.

Nagyon is hasznos, ha az ember nem az egész karrierjét nem csak egy helyet töltötte el, mint az néhány helyen szokás... (néhol szörnyü méreteket ölt a belterjesség, és a szellemi horizontnak is árt)

2013. nov. 4. 19:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!