Lehet -e üldözési mániának nevezni az alábbi esetet? Mennyire "egészséges"?
Állandóan az embereket figyelem, állandóan azt nézem, jön -e mögöttem valaki. Állandóan arra figyelek, hogy néz -e valaki engem, lát -e valaki engem, vannak -e ismerősök a környéken. Ha sok ember van egy helyen, inkább teszek egy kerülőt az uticélom felé. Egyedül nem szeretek az utcán tartózkodni, mindig kell mellém valaki, akár telefonon keresztül kommunikálva, de legjobb, ha személyesen jelen van.
Asperger szindrómás vagyok, lehet ehhez köze?
Nem tudom, hogy ez üldözési mánia-e, szerintem nem. Inkább szociális fóbia, és az arcvakságnak is lehet hozzá köze - nem vagy benne biztos, hogy ki az, stb.
Igen, lehet köze az AS-hez. Bizonyos mértékben magam is tapasztalok hasonlókat - és nagy valószínűséggel aspi vagyok.
Az "egészséges" attól függ, hogy csak zavar, de legyűröd, vagy gátol valamiben. Ha rossz neked így, menj dokihoz.
Hm, ez viszont fura. Ilyesmit nem tapasztaltam. Az igaz rám pl. hogy ha jön valaki szembe, és nem vagyok benne biztos, hogy ismerem, akkor kissé feszült leszek, mert bunkó sem akarok lenni, hogy nem köszönök, de régebben sokan nem köszöntek vissza - mert gondolom nem ismertek. :) Ha nem 100% van, hogy matatok, vagy telefonálok...
A "társaságban" evés lehet valamiféle berögzülés, megszokás, rituálé is. "Akkor eszek ha..."
Jobb tippem erre nincs! Félsz valami konkrét dologtól ilyenkor?
Diagnosztizált aspergeres vagy? Szerintem jó lenne, ha elmennél pszichológushoz/pszichiáterhez, akár azokhoz, akik már ismernek az AS miatt. Megbeszélnétek ezt, és hátha van valami megoldás.
A kognitív pszichoterápia állítólag sokat segít, illetve enyhe gyógyszert is szedhetsz, ami jó szorongásra, kényszeres dolgokra, fóbiákra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!