Voltál háboruba? Miért van háború? Mikor eléd ugrik egy ellenség nem jut eszedbe hogy "vazz, ennek is lehet otthon családja, mi a f*szomé lőjük egymást? "
Igen, csak 18 vagyok és tapasztalatlan ilyen témában, ha eljön a háború ideje én nem akarok benne részt venni, ugy érzem inkább meghalok mint hogy ilyesmiben részt vegyek...
Légyszi mesélyetek... Kössz
Vannak háborús filmek, ami ezt a témát is boncolgatják. Amit ajánlok, az a "Nyugaton a helyzet változatlan" című film (All Quiet on the Western Front), ami eredetileg egy regény, de azt nem olvastam.
Egy jelent a filmből, ami erről szól:
http://www.youtube.com/watch?v=yKOmWYSRNo0
Vagy a Gyűrűk Ura második részének hosszabb kiadásában Faramir monológja (ami a könyvben eredetileg Frodóé, de igazából mindegy)
http://www.youtube.com/watch?v=8o2Tf7v7aW4
0:50-től
magyarul:
"Frodó: Mi egy titkos küldetést teljesítünk. Aki szembenáll az ellenséggel, jól teszi, ha nem hátráltat.
Faramir: Az ellenség? Kötelességtudatban ő sem maradt el tőled, azt hiszem. Vajon mi volt a neve? Honnét jött? Valóban gonoszság ült a szívében? Miféle hazugságok sodorták ily távol az otthonától? Nem maradt volna-e inkább odahaza... békében?
Egyébként a háborúban az ember személyisége eldurvul. Ha arról van szó, hogy ölsz, különben téged ölnek, akkor az ember inkább az első lehetőséget választja.
Voltál háboruba? Voltam. Szerencsére elég kicsi voltam ahhoz, hogy csak pár részlet maradjon meg, de az is éppen elég.
Miért van háború? A mi esetünkben azért volt, mert egy ország (Horvátország) nem akarta tovább szopni a f*szt, és el akart szakadni az anyaállamtól (Jugoszlávia). Persze ez nekik nem tetszett, és visszatámadtak.
Mikor eléd ugrik egy ellenség nem jut eszedbe hogy "vazz, ennek is lehet otthon családja, mi a f*szomé lőjük egymást? " Nem, miután lebombázzák az otthonod, kinyírják a feleséged és a gyerekeidet, k*rvára nem jut eszedbe. Kajak, amikor ott áll veled szemben egy szerb (vagy bármilyen ellenség) és az a kérdés h ki lő először, rohadtul nem érdekel a másik családja.
én nem akarok benne részt venni: ilyenkor nem kérdezi senki, h részt akarsz-e venni benne. Vagy részt veszel, vagy meghalsz, lehet választani. Lehet, hogy neked most nemesnek tűnik a dolog, hogy hú inkább meghalok mint hogy másik embert megöljek, de ugyanúgy a háborúban is nemesnek tűnt az a cél, h inkább meghalok, mint h elnyomásban éljek.
Előző vok
http://www.youtube.com/watch?v=LUGqZmfZZ5o
ajánlom figyelmedbe ezt a vidit. Az elején a szöveg angolsága szar, azt tekerd át, a képek magukért beszélnek. Ez itt történt, a te életedben, bő 15 éve, pár kilométerrel arrébb Magyarországtól, a horvátországi magyarok erősen érintve voltak. Mindig összeszorul a szívem, ha ezt látom, ott csücsültem kisgyerekként az egész közepén (nem vok tőled sokkal idősebb) :/ De a legdurvább, h így utólag visszanézve azt kell h mondjam h megérte.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!