Miért nem tanulnak az egyetemisták?
Idén lettem egyetemista, és érdekes dolgokat tapasztalok.
Majdnem mindenki halogat.
Akkor, ha valaki jó eszű, és utolsó két délután jó alaposan átnézve az anyagot, jó zh-t fog írni -- most mindegy, a 2-es vagy az 5-ös számít-e jónak, mert ugye az tanárfüggő meg egyetemfüggő is --, nincs semmi kivetnivaló a halogatásban. Sőt, én nagyon irigylem az ilyeneket. A stressz nemhogy nem blokkolja őket - engem blokkol -, hanem motiválja.
Nem veszik félvállról, annyit tanulnak, amennyi kell nekik, jól teljesítik a feladatukat.
Azonban...
Sokan lustaságból halogatnak, és mivel nem olyan jó eszűek, nem fognak jó zh-t írni.
Így születik egy halom kettes olyan tanárnál, ahol az ötöst se nehéz elérni, és egy csomó bukta akármilyen tanárnál akármilyen tárgyból.
Aztán utána következik a nyafi és a jó eszű és/vagy szorgalmas csoporttársak irigylése, rosszabb esetben megutálása. Továbbá mondogatják, hogy mekkora egy szemét a tanár, milyen sok az anyag, mennyit szívatott, hogy tehette ezt...
Nem vagyunk egy nehéz egyetem, a szak se nehéz, mondjuk legyen közepesen nehéz.
Mégis azt látom, hogy tömegek pótzh-znak, akkor is, ha sok feladatot oldunk meg gyakorlatokon, és a zh-ban csontra ugyanolyanok vannak.
Ha kicsit is nehéz vagy szívatós a számonkérés, már alig van, aki nem pótzh-zik.
Szerintem a megértős tárgyaknál az a kulcs, hogy hétről-hétre gyakoroljunk - nem kell hetente sokat -, a megtanulósnál pedig, hogy ne 2, hanem 4-7 nappal előtte álljunk neki.
Nem tartom igaznak, hogy stresszelő - sőt, nálam ellenkezőleg. Sőt... nem igaz, hogy így ne lenne életünk.
Én pl. eljártam szórakozni. Sőt, olyannyira, hogy pl. mikor tanítás és szórakozás között volt 3 órám, akkor ott maradtam az egyetemen, onnan mentem szórakozni. Két órán keresztül átnéztem a megértős tárgyakat, közben ettem egy szendvicset. Majd, mikor meguntam, egy órát dumáltam, aztán mentem a "bulira".
Vagy, miután a szerda-csütörtök-péntek délutánjaimat-estéimet végigszórakoztam, a hétvégémet feláldoztam, és gyakoroltam.
Vagy, ha hétvégén volt programom, hétköznap tanultam többet délutánonként.
Nem fényezem magam!!!
Csak nem értem, miért van az, hogy az aránylag könnyű számonkéréseket se tudják teljesíteni.
A nyafi pedig meg ezerrel, hogy ilyen nehéz, olyan nehéz, ilyen-olyan kemény a tanár, és fúj mi, akik átmegyünk, nem vagyunk emberek...
Merthogy ők sörözni akarnak délutánonként, nem tanulni...
Könyörgöm, csak én érzem úgy, hogy a sörözés és a tanulás NEM ZÁRJA KI EGYMÁST?????
Tényleg azért kifogásolom a halogatásukat, mert nem jön be nekik...
Csodálkoznak, hogy utolsó két napot végiggyakorolták - vagy inkább délutánt, merthogy egyetem is van -, és mégse lett meg. Akinek pedig 70-80% lett, azok hogy csinálták...
Ők ennyit tesznek bele az életükbe, hát ennyit.
Szívük joga.
De, általában amit beleteszel az életbe, annyit is kapsz vissza, ezért mindenki eldöntheti, milyen életet szeretne.
És, ha valaki lusta, meg igénytelen? Az miért baj? Az ő élete, nem a tiéd.
Igazad van.
Ebben a korban már mindenki ismerheti annyira magát, hogy fel tudja mérni, mennyi tanulásra van szüksége, hogy elfogadható szinten teljesítsen.
Ha ez meg van, jöhet a buli.
"Ebben a korban már mindenki ismerheti annyira magát, hogy fel tudja mérni, mennyi tanulásra van szüksége, hogy elfogadható szinten teljesítsen.
Ha ez meg van, jöhet a buli."
Pont ez az. Ez az elvem.
Például egyik barátnőm a csoportból mindig utolsó pillanatban tanul. Sokszor a vonaton, iskolába menet.
Jó jegyeket ír, alig pótzh-zik.
Na, őt irigylem.
Sokan viszont utolsó este utolsó pillanatban megkérdezik, miből lesz zh... :D
Vagy ugyan két napot tanulnak, de nem elég és nyafizni fognak.
Én például halogatós vagyok, de működik a rendszerem immár negyedik éve :D (igen, negyedik, tudom, hogy az alapképzés általában három év, de nálunk van egy plusz félév gyakorlat is, és csúsztatok is egy félévet, de azt szándékosan, nem azért, mert így jött ki a lépés)
Mindenki tudja magáról, hogy neki mi az, ami beválik, aki meg lusta, az így járt, általában ez megbosszulja magát úgyis. Én pl. tipikusan az az ember vagyok, aki mindent az utolsó pillanatra hagy, például pont ma kellett leadnom egy beadandót, délelőtt tíz volt a határidő. Reggel kezdtem el írni :D Háromnegyed tízkor küldtem el, de kész lett, úgyhogy egy rossz szót nem lehet rá szólni, időben ott volt.
Igaz, elsőévesen ezt nem mertem volna bejátszani, az elején mindig hamar nekiálltam, de azért ennyi év rutinnal már egy egyszerűbb irományt félálomban is megírok. A vizsgákkal ugyanígy vagyok, nekem igazából tanulni kellett megtanulnom az egyetemen, nem mást. Már nem okoz gondot egy nap alatt felkészülni egy vizsgára - már persze ha van hozzá tananyagom, mert annak a beszerzésében is nagy halogatóművész vagyok. Kitapasztaltam, hogy hogyan tudok úgy tanulni, hogy tényleg meg is jegyezzem, és nagyon jól tudom magamról, hogy ha napokkal előtte nekiülök, akkor abból minden lesz, csak hatékony tanulás nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!