Miattam lett öngyilkos a legjobb barátnőm?
A legjobb barátnőmnek a kezén észre vettem vágásokat és szóltam a szüleinek erről, de 1 hét múlva megölte magát :(
Írt egy búcsúlevelet, hogy csalódott bennem amiért nem tartottam titokba, de szeret. Most akkor miattam ölte meg magát? :( Az egész az én hibám? Mit csinálhatnék?
Ne legyen. Segíteni akartál a legjobb szándékkal. De sajnos vannak olyan emberek, akiken nem lehet.
És egyet ne felejts el: ez az ő döntése volt, nem a tied.
Minden ember a saját döntéseiért felelős. Az, hogy a barátnőd eldobta az életét, az az ő döntése. Valószínű komoly és mély problémák állnak a háttérben, depresszió, családi helyzet, stb… Ezt a legtöbb esetben nehéz még egy szakembernek is kibogozni, illetve aki ilyen pszichés gondokkal küzd, maga sem tudja, hogy pontosan mi van a háttérben.
Hogy téged okol bármiben is, az csak a felszín, egy apró csepp az egész tóban. Egyébként – bocs hogy ezt mondom – ez is a barátnőd világképének eltorzulására mutat. Amit te észrevettél, az már egy előrehaladott állapot. Minden normális ember azt tette volna, amit te. Önmagában jó szándékkal, az ő helyzetének visszafordításának szándékával szóltál a szüleinek. Az, hogy ők nem tudtak mit kezdeni a helyzettel, illetve hogy esetleg nem jól kezelték a helyzetet, az megint nem a te felelősséged.
Ha kimondottan ezért lett öngyilkos, akkor azért is öngyilkos lett volna, ha esik az eső. Bocsánat, hogy ezt mondom, de ha valaki eldobja az életét, akkor természetesen benne is működnek erkölcsi megfontolások, pontosan tudatában van, hogy amit tenni akar, az úgy általában elítélendő, ezért úgymond kifogásokat keres, hogy miért is indokolható a döntése.
És igen, nem rossz gondolat keresni egy pszichológust. Ártani nem fog, ha meg segíteni is tud, akkor már megérte. A gyászt minden ember komoly krízisként él meg. A pszichológusnak az a dolga, hogy az ilyen kríziseken segítsen túllépni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!