Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Önismereti kérdések » Miért aggódunk egymásért?...

Miért aggódunk egymásért? Miért sajnáljuk, ha meghal valaki?

Figyelt kérdés
én sem vagyok szívtelen, én is sajnálok másokat. de igazából ha meghal valaki, akkor több hely és több táplálék jut fejenként mindenkire. gondolom azért alakulhatott ki ez az egymásért-ragaszkodás, mert az ősembereknek annál nagyobb volt a túlélési esélyük, minél többen voltak. de ma már akkor is jó esélyeink lennének, ha fele ennyien lennénk, nem? vagy csak megmaradt ez az érzelem, ami ma már felesleges, és valamikor, mondjuk 10 000 év múlva el is fog múlni?
2009. szept. 21. 21:30
1 2
 1/12 A kérdező kommentje:
igazából egy állatot is sajnálunk, tehát nem lehet az a válasz, h azért sajnáljuk a másikat, mert ha meghal, kevesebben leszünk. talán akkor az a válasz, h azért sajnáljuk, mert tudjuk, h mi is meg fogunk halni, és igazából a saját elmúlásunktól félünk?
2009. szept. 22. 12:12
 2/12 anonim ***** válasza:
82%

Ha en ismerem szemely szerint az illetot, akkor szeretetbol es ragaszkodasbol tartok hozza es persze sajnalom is, hogy nem talalkozhatok vele "tobbe"

Viszont, ha nem ismerem, foleg mar nagyon idos szemely (80-90 eves) akkor arra gondolok, hogy, milyen jo neki, jo sokat elt, en is szeretnek ennyit elni, hogy lassam a vilag, hogyan valtozik?

A tuleles, egyaltalan nem erdekel, amig penzem van eledelre.

32/N

2009. szept. 23. 18:48
 3/12 A kérdező kommentje:

a túlélést úgy értettem, h a faj túlélése. ez tudat alatt van bennünk. ( pl. amikor gyerekt akarsz, azt is azért akarod, csak nem tudatosul benned, h miért van, egyszerűen csak azt mondod, h "akarom" ). tehát a túlélés mindenkit érdekel, csak nem látod ilyen tisztán.

csak azt sajnálod, akit szeretsz?

és mi van, ha nem szeretted, mert nem ismerted, pl. egy nő, aki tolja a babakocsit elötted az úton, és éppen elüti őket egy autó. akkor nem sajnálod őket?

2009. szept. 23. 20:08
 4/12 anonim ***** válasza:
76%

Ez nagyon jó kérdés. Kár hogy én nem vagyok megfelelő személy hogy válaszoljak rá, mert én még élvezem is az ilyen balesetes, véres képeket-videókat, nem sajnálom őket, csak ritkán tovább elgondolkodom rajta, élt xy évet, aztán puff egy pillanat alatt meghalt...

Igaz hogy már akkoriban nem velünk élt, de édesapám halála sem viselt meg, nem látok abba értelmet h gyötörjem magam amikor úgyse változik azzal semmi....

2009. szept. 24. 09:00
 5/12 anonim ***** válasza:
100%
Amúgy a kérdésedre a válasz, azért aggodunk egymásért és azért rossz elveszíteni valakit mert hosszú időn keresztül megszoktuk hogy melletünk van és velünk él, egy részünk nekünk..a sajnálat az más, ha pl meghal egy nő, akit egy autó elüt, azt sajnálni lehet, mert nem ismerjük, de akit szeretünk s meghal, őt nem sajnáljuk hanem inkább magunk, hogy nem lesz többé velünk,s nekünk rossz hogy elvettek valamit örökre, ami visszahozhatatlan.
2009. szept. 24. 20:43
 6/12 anonim ***** válasza:

Szerintem is főleg magunkat sajnáljuk, hogy nélkülözni kell a kedves személyt, vagy családtagot. Az elválás nehéz. Ha csak egy ritkán látott vendégtől válunk is l, sajnálattal godnolunk arra, hogy mennyire nem fogjuk látni megint sokáig.

A ásik ok a halálkörülményei, a szenvedés, halálfélelem átélése, ez borzasztó, és résztveszünk a fájdalmában annak aki átéli ezt.

Ha a gyerekünk, akkor olyan, mintha saját magunk, vagy egy testrészünk lenne az, akitől meg kell válnunk.

Máskülönben igazat adok, a halált egy "utazásnak" foghatnánk fel, valaki elmennek, mások jönnek, ennek természetes folyamatnak kellene lenni, égül is tényleg az. A távozótól el kell búcsúzni, és elengedni.

Én hiszek az újra meg újra megszületésben, ezért én könnyebben tudok a meghalásra godnolni. Számomra csak egy ideiglenesen másutt tartózkodás.

2009. szept. 24. 21:55
 7/12 A kérdező kommentje:

utolsó elötti válaszoló:

azt írtad, h "a kérdésedre a válasz", de nem válaszoltál, h miért sajnáljuk azt a nőt, akit elüt egy autó, csak leírtad Te is, h sajnáljuk, de azt tudjuk, h sajnáljuk, azt nem, h miért.

szóval miért sajnáljuk, miért érezzük át a fájdalmát?

a 09:00-s válaszolót leszavaztátok, először én is ezt akartam tenni, de csak az indulataim miatt. őrá miért lettünk mérgesek? miért akartuk leszavazni?

(az erre a kérdésre adott válasz közelebb visz minket a fő kérdés megválaszolásához is, mert ugyanaz van mögötte)

2009. szept. 27. 15:13
 8/12 anonim ***** válasza:
Azért mert, megvan bennünk az hogy talán más hová is tartozik s van érzés bennünk hogy másnak is fájhat..vagy éppen azért mert túlságosan csúnya halálban lett része...ez embertől függ, látod van akik még élvezik is az ilyet!
2009. szept. 27. 18:19
 9/12 anonim ***** válasza:

Amikor elüt valakit az autó, szerintem azért sajnáljuk(már aki sajnálja) mert belegondol(nem feltétlen tudatosan) hogy igazságtalanság, hogy önhibáján kívül egy másodperc alatt meghalt, nem élvezheti tovább az életet és szerettei hiányolni fogják, valamint ilyen bárkivel előfordulhat. Ha fiatal volt, biztos voltak céljai, tervei, elképzelése - mint nekünk, de ő már nem valósíthatja meg. Habár erről nem lehet biztosat mondani, ez is csak találgatás.

9:00-ás voltam, nem vagyok egyébként pszihopata tuskó, vagy micsoda, csak érdekel a téma, attól hogy nem veszek tudomást róla, meg másképp gondolkodom, még a tények ugyanazok maradnak, élünk-meghalunk, semmi előny nem származik abból ha gyötröm magam a sajnálkozással.

2009. szept. 27. 20:05
 10/12 anonim ***** válasza:
önzésből.
2009. nov. 26. 08:43
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!