Ha nincs semmi a halál után, akkor mi értelme az
életnek?
Szerintem a kettő nem függ ilyen szorosan össze. Kicsit olyan, mintha azt kérdeznéd, hogy ha megnyerted a világbajnokságot és nincs több meccs, akkor mi értelme volt a versenynek. Az élet értelme bár valóban gyakori kérdés, nem itt fogsz rá választ kapni.
2013. jan. 19. 00:10
2/15 A kérdező kommentje:
Csak érted.. Ha én már többé nem érzékelek és gondolok semmit, akkor számomra gyakorlatilag megszűnt a világegyetem. Viszont ha így van, mindegy, mit hagyok magam után, vagy mit csinálok itt, mert ugyanaz a végeredmény. Nihil.
Jaj, miért kellett eszembe juttatnod?! Pedig már olyan szép volt nem gondolni erre. Megőrülök ettől a gondolattól, éjszakákon át kerget. Teljesen igazad van, az életnek SEMMI, SEMMI ÉRTELME NINCSEN!
2013. jan. 19. 00:14
4/15 A kérdező kommentje:
Tudom, rám is mindig rámjön esténként.. És nem értem, más emberek hogyan birkóznak meg a gondolattal. Leszámítva persze azokat, akik valami vallásba menekülnek.
Minek ringassam magam vallásnak nevezett tévhitekbe, ha attól még ugyanúgy meghalok, és a halál után ugyanúgy nem lesz semmi? Ebből a szempontból jó lehet vallásosnak lenni, mert boldogan élik le az életüket, és pont azért nem fogják soha megtudni, hogy valótlanban hittek, mert a halál után nincs semmi, nincs alkalmuk rádöbbenni, mert vége. De én ezt a lehetőséget már elszalasztottam. Sajnos a "halál utáni semmi" tudattól már nem lehet megszabadulni, ha egyszer elkapja az embert. És tudod mit? Inkább látok tisztán egész életemben és szenvedek emiatt, minthogy elvakult vallásos legyek.
2013. jan. 19. 00:28
6/15 A kérdező kommentje:
Mondjuk TUDNI tényleg nem tudhatod, hogy nincs semmi, mert konkrétan kizárni nem lehet.
De ha már így gondolod, sztem mást nagyon nem lehet csinálni, mint egyszerűen nem gondolni rá.
Lehet, közhely, de "az ember célja e küzdés maga", legalábbis Ádám szerint. És én is így gondolom. Lehet, hogy önmagában semmi értelme nincs, de minek van? Viszont amíg vannak céljaim és képes vagyok dolgozni értük, addig boldog vagyok. Talán azért is, mert nincs időm ilyen felesleges dolgokon kattogni. Egyszer meg kell halnia mindenkinek, de az így van rendjén. Nem értem, miért kerítenek ekkora feneket a halálnak, hiszen ugyanolyan természetes, mint az evés vagy a szaporodás meg annak az imitálása.
2013. jan. 19. 08:16
"Ha halálom pillanatában egyszerűen minden megszűnik számomra, soha többé nem érzékelek, gondolok már semmit, mi értelme a létezésnek? Ha a szubjektumom szempontjából minden elveszik, akkor teljesen mindegy, hogy ebben a rövid időben mit teszek, mert csak a semmi vár."
Mert ugye ezt biztos forrásból tudod,hogy így lesz? :-)
2013. jan. 19. 09:22
9/15 A kérdező kommentje:
Nem "tudom", nyilván, hiszen tapasztalat híján kizárni nem tudom, hogy van utána valami. De logikusan sokkal valószínűbbnek tartom, hogy nincs.
Tudod, Occan borotvája. Az esetek többségében a legegyszerűbb magyarázat a helyes.
Huh, mennyit gondolkodtam már ezen :D
Sajnos nem minden ember jut el erre szintre, hogy ilyen dolgokon gondolkodjon, szóval gratulálok :)
És hogy hogyan tovább? Nekem az segített, hogy megpróbáltam nyitni a külvilág felé, a többi ember felé, arra kezdtem koncentrálni ami most van, a jelenre. Egyszer úgy is vége lesz az egésznek, de ugyan annyi okod van tovább folytatni mint megállni. Sok mindent tudnék még erről mondani...
2013. jan. 19. 14:26
Kapcsolódó kérdések: