Hogy lehet egyetlen emberben sokféle érzés?
Akkor 26 éves serdülő vagy. :-)
Persze az emberben általában különböző érzések keveregnek, de az ember akkor válik érzelmileg felnőtté, ha tud prioritási sorrendet kialakítani, amihez persze jól meghatározott célok és értékrendek kellenek. Ha tudom, hogy mit gondolok a világról és merre akarok menni, akkor tudom, hogyan viszonyuljak a különböző jelenségekhez. Persze ez soha nem lesz teljes, de törekedni lehet rá.
Egy selejt ember?
Nem, korántsem. Sok ember van ezzel így, és sok ember éli le az életét úgy, hogy ez nem is változik. Ha viszont ez zavar – a kérdésedből ez következik –, akkor érdemes jól megfogalmazni, hogy mit gondolsz a világról, azok különböző jelenségeiről, illetve érdemes megtalálni, megfogalmazni a különböző érzelmek okát, forrását, és objektíven, racionálisan, „hideg fejjel” megvizsgálni, hogy az adott érzelemnek van-e alapja, érdemes-e az érzelmeidre hallgatni, vagy van valami magasabb rendű elv, aminek meg kell zaboláznia az adott érzelmet. Végülis az ember attól igazán ember, hogy képes kontrollálni a saját érzelmeit.
Annyi személyes kiegészítés, hogy amit leírtam, az persze nagyon jól hangzik, de nem egyszerű. Én sem sajátítottam el teljesen, de törekszem rá. Van néhány mottó, amit próbálok a gyakorlatba ültetni. Mert ugyan remek idézetek ezek, amit meg lehet osztani a Facebookon, meg örülni is neki, de igazából az lenne a cél, hogy a bennük található igazságot az ember megértse, és életmóddá tegye. Szóval ne csak frappáns idézeteknek fogd fel őket, hanem célként. Egy-egy ilyen idézettel az embernek akár több évnyi, vagy egy életre szóló dolga is lehet, amíg úgy érti meg, hogy vallja is ezeket, körülményektől függetlenül, tudatosan.
„Mi a bölcsesség? Mindig ugyanazt akarni és ugyanazt nem akarni.” - Seneca
„Ha a tényeket nem lehet megváltoztatni, változtatni a véleményünkön kell, mert ez tőlünk függ.” - Marcus Aurelius
„Ha valamilyen külső ok miatt szomorú vagy, a fájdalom nem magának a dolognak a következménye, hanem annak, ahogyan az adott dolgot értékeled; ezt az értékelést pedig hatalmadban áll visszavonni bármely pillanatban.” - Marcus Aurelius
„Minden, amit hallunk, vélemény, nem tény, és minden, amit látunk, nézőpont, nem a valóság.” - Marcus Aurelius
(Persze jól kell érteni ezeknek az idézeteknek a tartalmát, mert el lehet menni valami indokolatlan hurráoptimizmusba is, szóval nem kell átesni a ló túlsó oldalára sem.)
Minden amit hallunk, vélemény, nem tény ...Valaki hazug embernek nevezett... :(
pedig én nem úgy tudom, hogy az volnák ...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!