Lehetne tőletek egy furcsa, kicsit bugyuta kérdésem?
Kétségbe vagyok esve, mert szorít az idő és nem tudom
mi legyen. Most 11-dikes vagyok és év elején felvettem a
biológia és kémia fakultációt.
Figyelt kérdés
Na most a biológiát mindig is nagyon szerettem, de a kémiával mindig is hadi lábon álltam (habár hozzáteszem 5-ös voltam, de csak azért mert arra az órára bemagoltam az anyagot és sajnos a képleteket is, de utána el is felejtettem a nagyját és nem tudtam hasznosítani a későbbiekben sem). Most már annyival jobb hogy értem, de még most sem tudom a összerakni a tudásomat a fejemben, pedig nagyon jó tanárom van, de mindig bennem van az a "ja tényleg! " szindróma, és magamtól a következtetések sem jutnának eszembe, egy kísérletet sem tudnék ahogy kell, apró részletekbe belemenve megmagyarázni. Ilyenkor mindig felmerül bennem, hogy lehet, hogy nincs hozzá érzékem igazán, vagy talán nem is érdekel? És tudom most jön az a kérdés, hogy akkor mi a fenének vettem fel? Hát igazából mindig meg akartam tanulni, hogy okos legyek, meg ez nagyon a hasznomra válna (főként ha anya leszek tudnám mit adok a gyerekeimnek :) ) + a bioszhoz is elengedhetetlen. Meg azért szerintem vannak benne (néha) érdekes részek is. Meg hát egy ideig az is tervben volt hogy orvos leszek, mert valami nagy dolgot akartam mindig csinálni. De ez mára már megváltozott. Nem vagyok benne biztos, sőt nem tudom magamat orvosnak elképzelni, ebben a pillanatban úgy érzem nem az én szakmám. A másik kérdés: akkor mi legyek? Szorít az idő, nemsokára érettségi, ahhoz kéne igazítanom a tanulmányaimat, faktokat. Tudom nem most kell meghozni a végleges döntést, mert az évek során rengeteg minden fog változni, de valamilyen egyetemet mégis választani kéne, tudniillik érettségivel ma már nem ér semmit az ember. :( Visszatérve a kémia faktra, szívem szerint leadnám (legalábbis most úgy érzem), de mi van ha megbánom. Adtam magamnak időt, hátha belejövök, ráérzek, érdekesnek találom majd, de már megint elment egy félév és semmi. Félévzárásig meg el kéne döntenem. (Meg azért hozzáteszem lehet hogy lusta is vagyok kicsit, de mondjuk ki nem, és az egyik barátnőm meg nem tanul egyáltalán sokszor rá és úgy vágja, hogy húúú. Miért nem kérem a segítségét? Hát kértem, elég sokszor. Szerintem már elege is van belőlem, meg nagyon zavar hogy sokszor annyira lenézően beszél, magyaráz nekem, így még hülyébbnek érzem magam a kémiához, meg amúgy is. Tudom, te aki most olvasod már tele van a hócipőt ezzel a sok nyavajgással, regéléssel, de hidd el tudnék még írni! :D Meg van mégegy dolog ami zavar a döntésemben. Mi van akkor ha megfutamodom, ha inkább a könnyebb utat keresem, lehet, hogy kevesebbet kelljen tanulnom, (bár így is rengeteg van, és a biosz az K. O. , azt sem mindig értem, és iszonyú nehéz, főleg így emelt szinten, de talán azt még jobban meg tudom emészteni, és könnyebb lenne egy emelt szintű érettségit tenni, mint kettőt. ) vagy talán kamaszkori iskolaundoritiszben szenvedek és ez idővel elmúlik és menni fog. Csupa csupa buta kérdés, egy butus kis kétségbeesett, gyagyás kamaszlánytól. :) Na mindegy. Remélem ebből a végtelen hosszú monológomból kivehető a kérésem, bajom, és hogy valaki tudna valami értelmes tanácsot adni, esetleg aki járt már hasonló cipőben. Írjatok minél hamarabb! Előre is köszönöm! :D
Itt az a probléma, hogy nem tudod, merre menj tovább. Ezt kell eldöntened, aztán ha ez megvan, ha kell hozzá a kémia, akkor lesz motivációd, és úgy jobban fog menni, meg többet fogsz tenni érte, hogy jól menjen, ha meg nem kell, akkor semmi okod sajnálni, hogy leadtad. Igazából tudom én, hogy ez a merre tovább nagyon nem egyszerű kérdés, tavaly ilyenkor még fogalmam sem volt nekem sem, hogy mi lesz belőlem, nekem viszont annyival könnyebb dolgom volt, hogy a faktok, amiket választottam elég jól mentek. Az érettségi miatt meg még ne aggódj, rengeteg időd van még.
2013. jan. 5. 22:41
2/5 A kérdező kommentje:
Köszi! :) Megnéztem az új érettségi rendeletet, ami szerint igazándiból csak az orvosi pályához lenne szükséges a kémia, viszont most, sőt inkább már egy ideje úgy érzem, hogy nem valószínű hogy orvosnak mennék. A másik kérdés meg ha leadom mivan ha megváltozik a véleményem és akkor van nagy gubanc. Ez egy ördögi kör. De a mostani helyzetem szerint lehet hogy az volna a jobb ha leadnám és inkább a bioszba meg a többibe fektetnék nagyobb energiát és nem azon rágódnék, hogy megy-e a kémia, fog-e menni valaha vagy sem (igazából 7. osztály óra arra várok, hogy ráérezzek). :) Erről mi a véleményed?
(Ideírom azért hogy jelenleg milyen szakmák is érdekelnének: pszichológia (ehhez csak egy emelt kell elvileg és jó a biosz, kémia meg nem kell, tetszenek az ilyen kreatív foglalkozások: az a tortaművész, ruhatervezés, lakberendezés, talán esküvőszervezés, eszembe jutott az idegenvezetés is, de ezeknek viszont szerintem közük nincs a kémiához. + ezek csak ilyen légből kapott ötleteik, a szüleimmel rengeteget beszéltünk róla.)
2013. jan. 6. 11:41
3/5 anonim válasza:
Ne azon gondolkodj, mi lesz, ha leadod, de meggondolod magad. Gondold át, hogy van-e egyáltalán esély rá, hogy meggondold magad. Ha 7. osztály óta nem szeretted meg, ezután sem fogod, és ha nem is kell, akkor fölösleges vacillálni. A foglalkozásokhoz, amiket írtál nem értek, mert nagyon távol állnak tőlem, de tényleg nem hiszem, hogy bármelyikhez kellene a kémia, a pszichológust kivéve. Az oké, hogy csak egy emelt kell hozzá, de attól még lehet, hogy kell hozzá a kémia is, és ha leadod a faktot,hiába vesznek fel, nagy bajban leszel az egyetemen. Ennek nézz utána mielőtt döntesz, a többi meg nekem úgy tűnik, hogy ilyen okj-s képzéseken tanulható, azokhoz meg elvileg nem kell emelt. Kivéve az idegenvezetést, amihez meg valamilyen idegen nyelvet kell nagyon vágni.
2013. jan. 6. 17:47
4/5 A kérdező kommentje:
Utánanéztem a pszichológiának mégjobban és nem kell hozzá kémia. :) Akkor viszont szerintem le fogom adni, nem erőltetem. Majd esetleg felnőttként ha addigra jobban megjön az érdeklődésem, majd megtanulom. :D De nagyon köszönöm a jótanácsokat, sokat segített! :) (amúgy elfelejtettem megkérdezni: te milyen faktokra jelentkeztél? Hogy mentél tovább? )
2013. jan. 6. 19:56
5/5 anonim válasza:
Én matek-fizikát vettem fel, most mindjárt emelt érettségi, és itt tartok most igazából. A terv meg az, hogy mechatronikai mérnök leszek egyszer soká.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!