Hogy néztek ki az ősmagyarok? Mik voltak a fő vonásaik? Jellemzőik?
Itt főleg testi adottságokra gondolok!
Akit tud valamit, írjon!
Google-ba nem nagyon dob ki használható infót nekem... :/
Hú, én akkor valami felhőkarcoló lehettem volna a 160cm-emmel? :D Dejó lett volna! :D Most maximum hónaljcirkáló vagyok! :D:D
Köszi a válaszokat, aki még tud, írjon! :D
Már a honfoglalás korában is a sok vándorlás miatt egy rendkívül vegyes nép volt. A fennmaradt ábrázolások, emlékek alapján az akkori magyarság egyik része a turanid típushoz tartozott, vagy másnéven mongol-kaukázusi rasszhoz. Ez leginkább a türk népekre jellemző. Ma is megtalálható ez a rassz, leginkább az alföldi magyarok ilyenek, tehát viszonylag alacsony termet, hízásra való hajlam (de ez nem kritérium), enyhe mongolredő, többnyire sötét- vagy közepesbarna haj, erős járomcsontok, kicsi kezek és lábak és rövid koponya. Pl. a Beatricéből Nagy Feró tipikus turanid (tudom, kicsit érdekes példa, de ő rajta nagyon látszik). Ez az embertípus a belső-ázsiai türk népekre volt jellemző mindig is, valamint a mai Mo.-n főleg az Alföldön, Kisalföldön, Erdély egyes részein, ill. a Balaton környékén elterjedt, ősiségében a hunokig, kunokig, besenyőkig és a legrégebbi magyarokig megy vissza. Az igazi ősmagyarság embertípusa ez volt.
A honfoglaló magyarság másik része ezzel szemben az ún. keletbalti rasszhoz tartozott. Erről az embertípusról azt kell tudni, hogy eredetileg nem belső-ázsiai típus, a magyarok csak a nyugat felé vándorlás után szedték fel ezt a rasszt. Őrájuk jellemző a fakószőke haj, kék szem. Ez a típus teljesen europidnak tekinthető (szemben a turaniddal), hízásra ez is hajlamos. Az Árpád-házi királyok zöme jórészt turanid volt, de sok volt köztük a keletbalti is (pl. Könyves Kálmán).
Emellett valószínű sok segédnép is csatlakozott mindenféle más rasszból, mert szinte mindenféle alakú koponyákat találtak az ősi sírokban. Ez ma is érvényes, akármelyik faluban találunk szőkéket, barnákat, feketéket vegyesen.
Az igazi magyar típus viszont a turanid, vagyis, amelyik a legősibb, és eredetileg a belső-ázsiai magyarság gyökerét adta.
Amúgy az ősmagyarok szokásaikat tekintve nagyjából ugyanúgy néztek ki, mint korábban az avarok, hunok, szkíták (a nyugati auktorok nem is tudták megkülönböztetni ezeket a népeket). A felsorolt népekre mind ugyanaz volt jellemző, mint a magyarságra: - a fejüket leborotválták kopaszra és úgy hordták (tarfejű magyarok) ami teljesen keleties viseletnek számított, hátul azonban 2 vagy 3 copfot meghagytak és azt varkocsba fonták
-a női ruhák teljesen megegyeztek a férfiruhákkal
-a ruhák szabása egyszerű volt, de díszítése gazdag, keleties motívumokkal (növényminták, napkorongok, griff-ábrázolások, stb.)
-manapság erről nem sokat beszélnek, de a legtöbb pusztai nép egyistenhívő volt, ill. pl. a honfoglaló magyarság nagyon korán megismerkedett a kereszténységgel is (szentháromság-amulettek a 9. századból, stb.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!