Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Önismereti kérdések » Miért félünk különböző dolgoktól?

Miért félünk különböző dolgoktól?

Figyelt kérdés
Én pl. a sötéttől tartok, de mostanában felerősödött valamiért, leginkább ezektől a szellemes dolgoktól parázok. Mondjuk a gyökerét nagyjából tudom miért, haverom nagyon sok horrort néz, és mindig előszeretettel mutogatta őket. Sajnos még egy lapáttal rátesz, hogy a fantáziám pörgős. Miért félünk emberek a sötétben pl.? Hisz nappal ugyanúgy lehet mumus, elvégre a szörnyek szellemek nem éjszakai ügyeletes portások. :D Biztos, hogy fejben dől el ez az egész félelem dolog. Hogyan lehetne ezen túllendülni, hogyan lehet a sötéttől való félelmet leküzdeni? Vagy a félelem igazából egy gyengébb önbizalomhiány? Miért félünk olyan dologtól, ami nincs jelen? Próbálom mostanában megérteni a félelmet, hogy olyan dolgoktól félünk, ami nincs jelen az életünkben. Tehát ami nincs jelen, az nem létezik. Egy nem létező dologtól, a semmitől félünk általában. Valahogy azt próbálom magamba magyarázni, hogy ráérünk akkor félni, amikor létezik / jelen van már az, amitől tartunk. Tehát nincs értelme attól félni, hogy megcsíp a darázs, amíg nincs a közelemben darázs. Ki mit gondol erről, illetve hogyan sikerült nektek az ilyen jellegű félelmeiteken túllendülni?
2011. máj. 28. 14:10
 1/8 anonim ***** válasza:
76%

mert régen a sötét=a vadállatok könnyebben utolérnek

Az emberben kialakult egy amolyan védekezés minden veszélyes dologtól, pl. a magastól(esés), hatalmas veszélyes gépek

2011. máj. 28. 14:15
 2/8 anonim ***** válasza:

A sötétségtől való félelem hátterében állhat valamilyen rossz élmény, de elképzelhető az is, hogy ez egy alkati jel. A sötétségtől való félelem valójában egy fóbia. Erről itt olvashatsz:

[link]

2011. máj. 28. 14:24
 3/8 anonim ***** válasza:
Én is az ilyen dolgoktól félek, pedig még nem történt velem semmi olyan dolog ami miatt tartanom kéne tőle. Mégcsak horror filmeket sem nézek, ez már kis korom óta megvan, és nem is fog elmúlni. Tudom hogy nincs mitől félnem, mégis mikor sötét van, az agyam elkezd pörögni, és rossz érzésem van.
2011. máj. 28. 14:26
 4/8 szamóca.. ***** válasza:

a sötétségtől az ismeretlen miatt félünk. hiszen nem látod hogy mi van ott, ergo az agyad nem tudja biztosra hogy nem támad neked csubakka szelleme. :D

minden ismeretlentől fél az ember:)

2011. máj. 28. 14:27
 5/8 A kérdező kommentje:

Köszi a linket!

Én is gyerek korom óta félek a sötéttől. Emlékszem, mikor nagypapáméknál voltam, akkor este a kertbe már tuti nem mentem ki egyedül. :D Nem emlékszem rossz élményre sajnos, de az nem jelenti azt, hogy tudat alatt nincs meg a rossz élmény. De ez a sötétségtől való tartás is akkor erősödik fel, amikor elkezdek rajta agyalni. Amúgy röhögve végigmegyek bárhol egyedül éjszaka az utcán, de amint beindul az agy, jön a hülyeség. Na nem magyarázom be magamnak a dolgokat, hogy megzizzent a falevél úristen mikor ki fog jönni. Hanem tudjátok, az a belső feszültség, izgulás ami ilyenkor van, felpörög az adrenalin, jaj jaj jaj mi lesz és mikor. :)

2011. máj. 28. 14:34
 6/8 anonim ***** válasza:
100%
a sötétben az ismeretlentől félünk, amit nem látunk, de lehet ott van, lehet nincs, tehát a tudatlanság miatt tartunk tőle, mert a fényben látjuk a dolgokat, felismerjük őket, de a sötétség eltakar mindent.
2011. máj. 28. 15:03
 7/8 Vree ***** válasza:
75%

Hehe, ez aranyos. :D

Nincs semmi logikátlan abban ha sötét utcán kicsit óvatosabb vagy. Nyilván nem kell rögtön betojni ha nincs egy szakaszon lámpa, de teljesen indokolt az óvatosság.

Az az igazság, hogy annyi minden bajod lehet (pl. hirtelen kapsz egy agyvérzést mert nem figyeltél fel a jelekre, belédcsap a villám, rádzuhan egy repülő, megbotlasz beütöd a fejed és meghalsz) hogy egész életedben reszkethetnél.

Egy picit érdemes figyelni a dolgokra (az egészségedre, a balesetekre, a rosszindulatú emberekre stb.) de nem annyira hogy nyugtalankodj a semmi miatt.

Mikor kicsi voltam azt mondtam magamnak hogy lehet hogy felfalnak a húsevő vámőírok, de ugyanannyi esélyem van, hogy kedves, barátságos vámpírokkal hoz össze a sors, nem? Nem tudjuk milyenek a vámpírok (legalábbis aránylag kevés vámpírtámadásról számolnak be a lapok), úgyhogy ugyanúgy lehet ártalmatlanok vagy segítőkészek.

Volt egy horroríró aki egyszer azt mondta, hogy a klasszikus horrormesékben nem az a lényeg hogy szörnyek vannak az ágyad alatt, hanem az hogy a szörnyeket az ágy alatt meg tudod ölni. :D Szóval tulajdonképpen arra tanítanak hogy a váratlan fenyegetéseken is felül lehet kerekedni, ha észnél vagy.

2011. máj. 28. 16:26
 8/8 anonim válasza:
75%

Szia!

ebből vizsgázom holnap:)

szóval hitelesen állíthatom neked, hogy semmi furcsa nincs abban, hogy az emberek félnek az éles tárgyaktól, a sötéttől a kis állatoktól, rovaroktól, kígyóktól, vértől, vagy épp szakadéktól. ez azért van így mert emberek vagyunk - így alakított bennünket az evolúció. képzeld el milyen lenne, ha nem félnél az olyan dolgoktól, amik potenciálisan veszélyt jelenthetnek rád! :)

2011. máj. 29. 15:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!