Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Önismereti kérdések » Hagyjuk, vagy ne hagyjuk? (ez...

Hagyjuk, vagy ne hagyjuk? (ez itt a kérdés)

Figyelt kérdés
Ha valaki más rovására, habzsolja a "jót", akkor hagyni kell, hogy rájöjjön magától hogy mással mennyi rosszat tesz? Vagy esetleg "beavatkozni" és megpróbálni "jó" útra terelni az adott személyt? (remélem érthető a kérdés)
2011. febr. 18. 09:09
 1/9 anonim ***** válasza:

Beavatkozni.

Eleinte kulturáltan, aztán ha esetleg "nem veszi az adást" kevésbé kulturáltan.

2011. febr. 18. 10:32
 2/9 anonim ***** válasza:
Természetesen szólni kell, ha már nagyon feszül a húr!
2011. febr. 18. 12:26
 3/9 A kérdező kommentje:
Konkrétan másokat megkárosító módon történik az "egó" kielégítése. Akkor radikálisan is be kellene avatkozni?
2011. febr. 18. 16:36
 4/9 anonim ***** válasza:
Ha úgy érzed hogy ez ellen lépéseket KELL tenni,akkor feltétlenül!
2011. febr. 18. 16:42
 5/9 A kérdező kommentje:
Akkor is ha az nem a "tömeg" érdekét képviseli? Tehát megmentesz 1 embert akit a tömeg akar "felkötni"?
2011. febr. 18. 22:42
 6/9 anonim ***** válasza:
Egyre komplikáltabb a helyzet. Szóval a tömeg nem szívleli azt a személyt akit megkárosítanak? Egy kicsit több információ nem ártana, akár csak úgy általánosságban mondva is. A legegyszerűbb, ha a valósággal analóg példában kifejted a történteket. Így véletlenül sem árulsz el olyat amit nem akartál.
2011. febr. 19. 07:40
 7/9 A kérdező kommentje:

Nincs nekem titkom, csak nem szerettem volna élő példát hozni, mert akkor az már "részrehajló" lenne. (szerintem)

De tessék akkor:

Van egy fizetős suli és az államilag finanszírozott diákok végig pofázzák az órát, (úgy hogy az aki fizetett a szolgáltatásért nem hall SEMMIT). (minden lehetőséget figyelembe véve igyekszik ezt a helyzetet megoldani de nem képes rá, mert fizikailag képtelenség a terem elrendezése miatt, a tanár nem tud fegyelmet tartani, ki nem zavarhatja a diákot, stb, stb.)

Kövi példa: A buszvezető órdenálé módon szól az ajtóba állónak, hogy takarodjon beljebb. Az illető beljebb lép, pont annyit hogy a sofőr már kilát. De ez nem elég a sofőrnek elkezd üvölteni az utassal hogy takarodjon beljebb mert a busz nem indul addig. Az utasok is(!!!) morognak az ajtóba álló emberre, pedig már a "probléma", amit a buszvezető említett, megoldva. Tehát ártatlanul ócsárolja azt az egy utast.

kövi példa:(ez kicsit szélsőséges, de történt már ilyen)

Egy fel fegyverzetlen családi házba belép 1 tucat fegyveres és olyan dolgokra kényszeríti a családot, amire még azelőtt sose. (a család számára kellemetlen, esetleg fájdalmas dolgokra) Aztán kirámolják a családi házat és felgyújtják. (a család nem tudja a rendőrséget hívni mert a rendőrség is ilyen "erőszakos lenne" a szomszéd inkább nem szol bele a dologba míg nem "őt" b@sztatják addig "béke" van. Tehát a külvilág nem segít rajta, pedig sok ember tudja hogy bajba vannak. Elnyomás alatt élnek. És SENKI nem akar tudomást venni róla. Akkor most mi a megfelelő viselkedési forma?

(A példák lehet nem a legmegfelelőbbek, de hirtelen ezek jutottak az eszembe. Remélem kielégítőek lesznek.)

2011. febr. 19. 09:21
 8/9 anonim ***** válasza:

Eredetileg mindenki egyenlő térrel rendelkezik. De mindig van, aki többet akar, s ezt a többet attól fogja elvenni, aki hagyja.

Ne mássz be más területére, de a saját kerítésed is gondosan őrizd... ez mindenkinek a saját feladata. És más helyett ezt nem teheted meg, nem vigyázhatsz mindenki kerítésére, és nem is kell. Aki nem jól vigyáz, ahhoz pedig betörnek, kárt tesznek, elfogolalják tőle a területét...

1. példa:

Szerintem ez pont egy olyan helyzet, amit saját magának kell megoldania. Ha tényleg minden lehetőséget figyelembe vett, de ezek hatástalanok, ott már te sem tehetsz semmit. Én azokon az előadásokon, amik kiemelten érdekelnek, és tudom, hogy fontos nekem, hogy halljam, első sorba ülök, és ezzel máris "óvom a kerítésem", nem hagyom, hogy más miatt ne tanulhassak.

2. példa:

Szintén olyan problémának látom, amit az embernek saját magának kell megoldania. Ha zavarja, hogy b.sztatja a buszsofőr, vagy a többi ember, akkor védje meg magát, és a területét. Ha nem meri, nem a te feladatod, neki meg kell tanulnia házőrzőnek lenni, gyáva nyúl helyett. Te vigyázz csak a sajátodra...

3. példa:

Valóban elég szélsőséges példa. Hogy miért nem tudja a rendőrséget hívni a család, nem igazán értem... Viszont nem várhatja el senki se a szomszédtól, se bárki mástól, hogy beavatkozzon, kockáztatva a saját biztonságát/területét/kerítését, vagy mindegy, hogyan nevezzük.

2011. febr. 19. 22:12
 9/9 A kérdező kommentje:

köszönöm a választ! (így utólag elolvasva, én sem értem a saját írásom! :) )

te\ti viszont kielégítő választ adtál\adtatok! :)

2012. márc. 26. 14:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!