Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Önismereti kérdések » Milyen könyveket ajánlanátok...

Milyen könyveket ajánlanátok hogy fejlesszem a beszéd kézségemet?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Sajnos az egyetem óta már nem megy az a fajta "inteligensebb" beszéd stílus,ami akkor még jellemző volt rám.

Az egyetemen össze voltam zárva olyan emberekkel,akik beszéd stílusa sokkal szofisztikáltabb volt.

Most,hogy elkezdtem dolgozni és nem olyan környezetben vagyok,kezdem elveszíteni ezt.

Ezért szeretném újra feleleveníteni ezt magamban.

Milyen könyvet ajánlotok,ami legjobban fejleszti a beszédkézségemet?

nov. 25. 19:14
 1/10 anonim ***** válasza:
100%

Első lépésként melegen ajánlanám A magyar helyesírás szabályai című művet.

Látszólag nem csak a szóbeli beszéd okoz gondot.

nov. 25. 19:22
 2/10 anonim ***** válasza:
100%

"kézségemet"

Miféle egyetemet végeztél te?

Ezt tudom ajánlani:

[link]

nov. 25. 19:25
 3/10 A kérdező kommentje:

Nem tartom fontosnak a helyesírást annyira,mint a beszédet.

A nyelv alapja az hogy megértesd magad másokkal.

Ez a nyelvtani náciskodás ami itt igen gyakran van,legfeljebb csak arra jó,hogy fölényeskedjenek vele az emberek és ettől kicsikét kevésbé érezzék magukat a nap végén egy senkinek...

nov. 25. 19:30
 4/10 anonim ***** válasza:
100%
Ja jó, akkor menjél felsőbbrendűsködni másik fórumra!
nov. 25. 19:39
 5/10 A kérdező kommentje:

4-es

Nem én kezdtem ;D

nov. 25. 19:41
 6/10 anonim ***** válasza:

Inkább műveket!

Fekete Vipera sorozatok szinkron nyelvezete helyenként elég kifinomult

Laczkó Géza - Rákóczi c rádiójátéka is tartalmaz stílusos mondatokat. Pl: "Testével ferde praktikákat nem űz."

De a Jöttünk, láttunk, visszamennénk c. filmben Jean Reno mondja az elöljárónak hogy "Nem szívlelem a hazugságot, de ha szükséges mívelem."

Emellett az irodalmi művek is fejleszthetnek. Állítólag Jókai és Arany jó erre a maguk 25 ezer szavas aktív szókincsével. Az átlagemberé kb 3-5000 szavas lehet.

De egy Rákóczi kiáltvány is feladhatja a leckét.:

Azt mindazonáltal előre is nagy tilalommal tilalmazzuk, hogy, Istennek áldása rajtunk maradhasson s az országnak minden rendi irtózás nélkül való bizodalmat vehessenek és az szegénységnek teljes nyomoruságinak megváltása, nem változása (következzék): senki, sem külön, sem csoporttal, sem sereggel, akármelly vallásu egyházi személyt, templomot, cintermeket, klastromokat, nemesi lakos személyeket, nemesi házokat, kastélyokat, utonjárókat, kereskedőket ne háborgasson, falut, várost, malmot ne égessen, prédáljon; hanem az elöljáróknak eleikben adott s vélek közlett mód szerént keresvén az ellenséget, mindenekben csendes istenes egyértelemmel legyenek, magok s hazájok javára.

dec. 6. 21:56
 7/10 anonim ***** válasza:
A helyesírás pedig fontos! Nem nyelvtannáciskodási hivatkozás, hanem alap igényesség és a magyar kultúra alapja! Ezért törekedni kell rá!
dec. 6. 21:59
 8/10 anonim ***** válasza:

"Az egyetemen össze voltam zárva olyan emberekkel,akik beszéd stílusa sokkal szofisztikáltabb volt."

Biztosan bemehetnél most is az egyetemre előadásokra, és ott találhatnál beszélgetőpartnereket.

Sokkal jobb gyakorlás, és nagyobb élmény lenne, mint bármilyen könyv.

dec. 7. 09:34
 9/10 A kérdező kommentje:
köszönöm szépen!
dec. 8. 12:10
 10/10 anonim ***** válasza:
8-as vagyok. Sok sikert!
dec. 8. 12:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!