Spórolós vagyok? Túl fukar vagyok magamhoz? Mi a helyes megközelítés?
Tavaly óta nagyon jó a jövedelmem. Korábban sem volt rossz, de most a két évvel ezelőtti dupláját keresem. A feleségem meg is szokta ezt, márkásabb ruhákat vásárol, többet megyünk drágább helyekre, jobban elengedi magát.
Én viszont - bár azért többmindent megengedek magamnak - sajnálom magamtól a pénzt és úgy érzem, hogy nem elég, amit megtakarítunk.
Másfél év alatt 5 millió megtakarításunk volt úgy, hogy egyébként kétszer voltunk külföldön nyaralni, vettünk két új iPhone-t, kellett új mosógépet és hűtőt venni és a homeoffice-hoz is vettem új irodai széket és asztalt, egyiket se a legolcsóbb fajtát. Mégis kevésnek érzem ezt a megtakarítást. Én gondolkodom hülyén?
A másik, hogy a feleségem unszol, hogy vegyek végre egy olyan kocsit, amit korábban is szerettem volna, csakhogy az a kocsi 12 millió, ami havonta legalább 100 ezerrel nagyobb kiadást jelentene, vagyis annyival kevesebb megtakarítást. Vonakodok belemenni, mert a mostani kocsink sem nem öreg, sem nem rossz.
Más volt hasonlóban? Hogy lehet ezt egy egészséges szintre hozni, hogy meg sem vonod magadtól a dolgokat, de el se szállsz a költekezéssel?
Porszívó: abból egy olcsó, újonnan 20 ezres Samsung van. Az előző porszívót 9 évig használtuk (most is működik, csak már a garázsban van, a kocsit porszívózom vele). Szódagépet én anyáméktól kaptam, nekik nem vált be, nekünk jó.
Billentyűzetból egy olcsó membrános Redragon van. RGB világításos és nekem tökéletes. Egérből is 10 éve vettem egy Logitech-et 10 ezerért, azóta is jó.
A Lidl, Aldi saját márkás non-food cuccokat én is szoktam nézni. Pl. konyhai csaptelep, rugalmas fejjel, ami más márkából 40 ezer, Lidl-ben 13 volt. Aztán egyszer egy 3000 forintos Lidl-ös cipő két nyarat kiszolgált és végül csak azért dobtam el, mert a talpa simára kopott, de semmi más baja nem volt, míg volt olyan márkás cipőm, ami 3 hónap után megadta magát.
Mondom: általában újat veszek, de nagyon körül járom, hogy hol, mit és mikor veszek, így csak nagyon ritkán fogok mellé, általában sok-sok évig használom, amit vettem.
"Vettem egy barna plüss plédet"
Az ilyesmivel lehet remekül importálni az ágyi poloskát. Én nem vennék használtan ilyeneket, pláne, hogy az új sem kerül sokba.
Te olcsó de átlag vagy szar dolgokról beszélsz. A Samsung amit vettem 30 ért az most is annyi portával. Nagyon erős. Jobb mint a Rowenta. Most 4 porszívó van itthon. Illetve 5 mert vettem 6-ért 2 hete egy Einhell-t 20 helyett.
Billentyűzetből Hama Urage-t vettem próbára 4 ezerért garisan 7 helyett de egy rakás szar volt. Igazából a 2 db régi Altrix is jó lenne de már azt meghaladta a kor. Bentre kellett egy világítós és vettem egy Mad Katz Strike 7-est. Az mondjuk 35 volt. De az már státuszszimbólum. Egérből is sokat próbáltam. A két MS intellimouse is megvan még azok is kiváló egerek. Bár vettem Logitech trackball-t is 500 Ft ért hogy kipróbáljam. Szerintem a G402 es is egy 500 as volt. Bár a 3 ezres kínai Zelot T80 as is nagyon jó. De ezek tapasztalatok amik megszerzése filléres ahhoz képest ha valós árakon kéne megvennem. De ha találok jót akkor azt használom.
A Penny ben vettem két csaptelepet 3 és 6 ezer az egyik egy mosdó a másik egy mosogató fali csap. Nem 20-30 ezres mofém meg nem is 50 ezres Grohe. Érződik is rajtuk. Elég gagyik. A funkcióját ellátja de nagyon tapad és szarul kever. A piacon a bontott de hibátlan karcmentes Kludi csak 2000 volt. Az egy nagyon szép kád csap. Az alja matt fekete a teteje és oldala króm. Az nagyon finoman működik és könnyű állíttani. A piacos 1500 Ft os Honeywell légmelegítőt évek óta hasznàlom az új teszkós már rég kuka.
Ágyi poloska? Ne viccelj már! Akinek poloskája van az nem adja el. Meg az nem néz ki újnak! A legtöbb ilyent beáztatom egy vödör flóraszeptes forróvízbe aztán mehet a 95 fokos mosás Sanitol-lal. Ez mondjuk sima 60 fok plusz Sanitol-t kapott mert meg se volt kopva.
Kabátot is vettem. 38as méretű Női fekete valódi Irha bundát. Talán ha egyszer felvették. Egy ezresért nem hagytam ott. Meg vettem goretex anyagokhoz spec mosószert és impregnálót 3-3 flakonnal. 500 volt darabja.
Azt sajnálom hogy nem vettem meg a Kärcher sampont autóhoz ezresért pedig 2 dobozzal is kivittek, mert akkor még nem volt habszóró fejem a magasnyomásúhoz. 3 hete vettem egyet 500 ért. A boltban 8 ezer. A piacon mindent megkapni.
A munkámhoz kellenek a military cuccok is, de a fegyverszíjtól a splint sínen át a Tq és az izraeli kötszerig mindent tudtam venni.
Hétvégén kávéfőzőre fogok vadászni, mert családtagnak kell a céghez. 3-5000 környékén tuti kapok valamilyent jobb fajtát.
Múlt héten találtam egy rohadt jó cipőt. A talpa se volt megkopva. Szerintem nem is hordták. Dockers volt full bőr. 5000 ért adta. Sajna 47 es volt. Gondoltam semmi gond akkor megveszem a boltban. Elvégre az 550 es bruttómból kitelne. De az a cipő 56 ezer. 20-30 ra tippeltem.
Piát is vettem. 3 palack német erdei gyümölcslikőr. 4 ezer volt a 3 palack. Nem rossz az ízük.
Soha nem tekintettem smucigságnak hogy így vásárolok. A boltban nem veszek csipszet 500 ért mert sokallom. A 800 Ft os túrórudit is lehúzásnak tartom. De amikor autó aksi töltőt vettem akkor 40 ért vettem meg a CTEK MXS 5.0 Polar-t, pedig a Lidl ös töltő 12 volt. A telefonom 2018 ban 370 ezerbe került. Igaz részletre vettem.
Ha mindent kiszámláznának amiket megspóroltam a használt cuccok áron aluli beszerzésével amortizációs értéket nézve akkor az vagy 5-6 milla biztos lenne de inkább több.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!